
İçiÅŸleri Bakanlığı'nca iki yıl önce baÅŸlatılan Türkiye Muhtarları El Ele Projesi'nin Bursa toplantısına katılmak kentimize İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu geldi.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Merinos'ta Osmangazi ilçesi muhtarları ile proje kapsamında deÄŸiÅŸik illerden misafir olarak gelen muhtarlarla buluÅŸan Bakan Soylu, terörden uyuÅŸturucuya, salgından, göçmen sorununa vurgu yaptığı önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantının amacı her ne kadar muhtarlara yönelik olsa da Soylu'nun bir saati aÅŸkın konuÅŸmasında verdiÄŸi mesajlar önemliydi.
"Bursa'ya her geldiÄŸimizde kendimizi bir kez daha keÅŸfettiÄŸimizi görüyoruz. Bizi kendimize getiren bize güç veren ÅŸehir"
Sözleriyle konuÅŸmasına baÅŸlayan Bakan Soylu, muhtarları milletin kendisi olduÄŸunu söyledi.
Muhtarları devlet yönetiminin merkezine dahil edilmesiyle ortaya çıkan Türkiye tablosunu Bakan Soylu ÅŸu ÅŸekilde yorumladı:
"Çünkü her birinize oy veren insanlar farlı siyasi görüÅŸü savunan kiÅŸilerden olmadığındandır sizlerin siyasetçilerden farkınız"
Gerçekten de öyle deÄŸil mi?
Muhtarların siyaset üstü bir kimliÄŸi olmasını saÄŸlayan unsur, seçilmelerinde her hangi bir siyasi partiyi temsil etmemeleridir.
Nitekim, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte itibar kazanan muhtarların yetki ve de etki sahibi olmuşlardır.
Bir önceki seçimler de bunu net bir ÅŸekilde gördük.
GeçmiÅŸte muhtar adayı bulunmasında güçlük çekilirdi.
Çünkü maddi açıdan getirisi olmadığı gibi angarya iÅŸ olduÄŸu düÅŸüncesiyle kimse bu görevi üstlenme sorumluluÄŸu almak istemezdi.
Hatta siyaseten bir bakama aday adayı olan kiÅŸileri küçük görmek, bu göreve laik olmadığı iddia edilen onur kırıcı ÅŸu ifade kullanılırdı:
"Hadi oradan, sen muhtar dahi olamazsın"
Hatırlanacağı gibi benzer ifade ana muhalefet lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu tarafından yıllar önce Recep Tayyip ErdoÄŸan'a söylenilmiÅŸti.
Velhasıl bugün ise tam tersi bir durum yaÅŸanıyor.
Bazı mahalleler de 10-15 muhtar adayın yarıştığına tanık olduk.
Eminin ki, önümüzdeki seçimlerde de muhtarlık seçimleri belediye baÅŸkanlığı kadar teveccüh anlamında önem kazanacaktır.
Bakan Soylu, konuÅŸmasının bir bölümünde ise kendi bakanlığına baÄŸlı çalışmaları söz etti.
Dünyada bir yılda ele geçen uyuÅŸturucunun yüzde 20'sinin Türkiye'de yakalandığını söyledi.
Rakamda veren Soylu, 2019 yılında 20 ton, bir yıl sonra da 22 ton uyuÅŸturucunun ele geçtiÄŸini açıkladı.
Yine 2019 yılında uyuÅŸturucu kullanmak suretiyle 940 kiÅŸinin hayatını kaybederken bu sayının 2021 yılında 321'e düÅŸtüÄŸünü belirterek dünyada uyuÅŸturucuyla en fazla mücadele veren devletlerin birinin de Türkiye olduÄŸunu aktardı.
Soylu, çok önemli bir iddiada bulunarak uyuÅŸturucuyu Afganistan üzerinden ABD'nin dünyaya ithal ettiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:
"Sonrada kalkıp dünyaya demokrasi dersi vermeye çalışıyorlar. Bu bir oyun, büyük bir tezgah. UyuÅŸturucuyla mücadelemizi tıpkı teröre karşı ortaya koyduÄŸumuz idare kadar önemlidir"
Soylu, konuÅŸmasının sonunda muhtarlara hitabet ÅŸunları söyledi:
"Milletin size verdiÄŸi yetki sebebiyle buradayız. Sizleri merkezi yönetimin içine dair edere devlet, millet arasındaki güveni artırdık. Biz sizlerle mesai arkadaşıyız. Birlikte daha yapacağımız çok iÅŸ var"
Dün İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu'yu ağırlayan Bursa bugünde TÜRKSOY tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti ilan edilen kentimizde yapılacak etkinliklerin detaylarının kamuoyuyla paylaşılacağı toplantıya katılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gelecek.