
Bursa iÅŸ dünyasının çatı kuruluÅŸu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürütülen Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü UR-GE Projesi, firmaların ihracat odaklı büyümesine ivme kazandırıyor. 2 ayrı UR-GE Projesi kapsamında 35 ülkeden yaklaşık 300 yabancı alıcı Bursalı firmalarla ikili iÅŸ görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi.
Türkiye’de bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80’inini tek başına gerçekleÅŸtiren Bursa, BTSO’nun liderliÄŸinde düzenlenen UR-GE projeleriyle hem ihracatını hem de katma deÄŸerli üretimini artırıyor. Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi sebebiyle B2B organizasyonlarına 2 yıllık bir ara veren Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektöründe Uluslararası RekabetçiliÄŸin GeliÅŸtirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) üyeleri, 2022 yılına hızlı baÅŸladı. UR-GE Üyesi 70 firma, BTSO Ana Hizmet Binası’nda düzenlenen B2B organizasyonunda yabancı alıcılarla bir araya geldi.
500 İŞ GÖRÜÅžMESİ GERÇEKLEÅžTİRİLDİ
Programa, dünyanın dört bir yanından sektör temsilcisi katıldı. Rusya, Özbekistan, Fas, Cezayir, Irak, İngiltere, İspanya, Polonya ve Sırbistan gibi birçok ülkeden firma, Bursalı sektör temsilcileriyle iÅŸbirliÄŸi masasında buluÅŸtu. 2 gün süren programda Bursalı firmalar, yabancı müÅŸterilerle yaklaşık 500 iÅŸ görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi.
“UR-GE ÜYELERİNİN YÜZDE 70’İ İLK DEFA İHRACAT YAPTI”
BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı İsmail KuÅŸ, Oda olarak sektörün ihracat odaklı büyümesi için 2022 yılında da çalışmalara devam edeceklerini söyledi. ‘Juniokids’ kurumsal kimliÄŸi altında faaliyet gösteren 2 ayrı UR-GE projesinin sektörün dış ticaretine güç kattığını ifade eden İsmail KuÅŸ, ÅŸimdiye kadar UR-GE üyesi firmaların yüzde 70’inin ilk kez doÄŸrudan ihracat yapma baÅŸarısı gösterdiÄŸinin altını çizdi. Bebe – çocuk konfeksiyonu sektörü ihracatının her yıl ortalama yüzde 30 seviyesinde artarken, UR-GE üyesi firmaların 3 yıllık proje sürecinde ihracatlarını yüzde 150 seviyelerine kadar yükseltmeyi baÅŸardığını belirten İsmail KuÅŸ, “Odamız ev sahipliÄŸinde düzenlenen buluÅŸmada, 35 ülkeden yaklaşık 300 yabancıyı ağırladık. Pandemi, yeni varyantla beraber yükselmiÅŸ gibi görünse de ticari hayat devam ediyor. BTSO olarak bizler de üyelerimizin ihracatını artırma noktasında yoÄŸun tempomuzu sürdürüyoruz.” dedi.
“BURADAKİ MÜÅžTERİ POTANSİYELİNDEN MEMNUNUZ”
UR-GE üyesi sektör temsilcileri de BTSO ev sahipliÄŸinde düzenlenen organizasyonun yeni iÅŸbirliklerinin kurulmasına katkı saÄŸladığını söyledi. Özgül Bebe firma yetkilisi Öznur Güler, pandemiyle birlikte satış ve pazarlama ÅŸekillerinin farklılaÅŸtığını belirterek, “Önceden müÅŸterilerimiz birebir alışveriÅŸini yapıyordu, fakat ÅŸimdi dijital pazarlama ağı oluÅŸtu. Bu anlamda firmalar da kendilerini geliÅŸtirmek ve bu yönde yatırımlarını artırdı. Åžu an bulunduÄŸumuz ortam aslında bizim daha çok tercih ettiÄŸimiz ÅŸekliyle gerçekleÅŸiyor. Çünkü birebir müÅŸteriyle görüÅŸüp ürünlerimizin dokusunu, kumaşını incelemelerini tercih ediyoruz. Buradaki müÅŸteri potansiyelinde beklentimiz ve gözlemlerimiz iyi durumda. BTSO’nun katkılarıyla uzun süredir beklediÄŸimiz bu fiziki buluÅŸmalar firmalarımızın iÅŸ hacmini artırıyor.” diye konuÅŸtu.
“AVRUPA’DAN BÜYÜK İLGİ VAR”
Coppa firma yetkilisi Mahmut Gülmez, Ticaret Bakanlığı, BTSO ve BEKSİAD iÅŸbirliÄŸiyle sektörün son yıllarda kabuÄŸunu kırdığını belirterek, “İkili iÅŸ görüÅŸmeleri için Bursa’ya gelen müÅŸteri profili de ürünlerimize gösterilen talep de çok iyi. Bu görüÅŸmeler sayesinde mevcut müÅŸterilerimizle ticaretimizi geliÅŸtirirken, yeni firmalarla iÅŸbirliÄŸi imkanı da yakalıyoruz. Yurt dışından gelen misafirlerimizi üretim tesislerimizde de ağırlıyoruz. Åžu an için Avrupa’dan da büyük bir ilgi var. Etkinlikten çok memnunuz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“UR-GE’LER FİRMALARI CESARETLENDİRİYOR”
BTSO 31. Meslek Komitesi BaÅŸkanı ve BüÅŸra Bebe firmasının Genel Müdürü Ali AzizoÄŸlu, uzun bir aranın ardından gerçekleÅŸtirilen alım heyeti organizasyonu için, “Tek başına cesaret edilemeyen iÅŸleri UR-GE faaliyetleri kapsamında ortak akılla gerçekleÅŸtirebiliyoruz. Bu durum hem Bursa’nın tanıtımına hem de Bursa’daki firmalara büyük katkı saÄŸlıyor. Bu organizasyonla firmalarımız müÅŸteriyle doÄŸrudan irtibat kurmaya baÅŸladı. GeçmiÅŸ yıllarda dolaylı yoldan yapılan ihracat, bu etkinlikler sayesinde Bursa firmaları tarafından doÄŸrudan yapılıyor. BTSO ve Bakanlığımıza firmalara yeni bir vizyon kazandırdıkları için çok teÅŸekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“TÜRK TEKSTİLİNİN KALİTESİNİ BİLİYORUZ”
Rusya’da bebek giyim ticareti yapan Natalia Tusnina, Bursa’ya ikili iÅŸ görüÅŸmesi için daha önce de geldiÄŸini ve firmaların üretim kalitesinden oldukça memnun kaldığını belirterek, “BTSO’ya bu güzel ve verimli organizasyondan dolayı teÅŸekkür ediyorum. Bu tarz programlara mümkün olduÄŸunca katılmaya gayret gösteriyoruz. Türk tekstili, Rusya’da büyük bir yer edinmeye baÅŸladı. Türk tekstilinin kalitesini biliyoruz ve bu yüzden buradaki alımlarımızı artıracağız. Bursa’da birçok görüÅŸme yaptık. Rusya’daki müÅŸterilerimiz de Türk ürünlerinden memnun.” diye konuÅŸtu.
“BTSO’YA TEÅžEKKÜR EDİYORUM”
Özbekistan’dan gelen Yaskanamu firması sahibi Sherzod Baknazarov, 2020 Ocak ayında Bursa’da düzenlenen ikili iÅŸ görüÅŸmesine de geldiÄŸini hatırlatarak, “Bu sene de yeni firmalarla tanışıp ortak çalışmalarımızın devam etmesini hedefliyoruz. BTSO’ya iki tarafı bir araya getirdikleri ve fikir alışveriÅŸinde bulunmamızı saÄŸladıkları için çok teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
“TİCARİ İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK”
Özbekistan’dan gelen Yoyo Firma Yetkilisi Akhmetov Akhadzhon Alimzhanovich, Bursa ile son 2 yıldır yoÄŸun bir iÅŸbirliÄŸi içerisinde olduklarını ifade ederek, bu ticari iliÅŸkilerin pandemi sonrasında da artarak devam edeceÄŸine inandığını söyledi.