
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 53. Meslek Komitesi GeniÅŸletilmiÅŸ Sektörel Analiz Toplantısı SEDDK, TOBB SAİK, TÜSAF ve DASK yetkililerinin katılımıyla gerçekleÅŸtirildi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, yaÅŸamsal güvenliÄŸi saÄŸlayabilmenin ve kayıpların önüne geçebilmenin koÅŸullarının hep birlikte oluÅŸturulması gerektiÄŸini söyledi. TOBB SAİK BaÅŸkanı Levent Korkut ise afet bölgesinde yaptığı incelemelerde pek çok yapıda deprem teminatı olmadığına iÅŸaret etti.
Sigortacılık sektörü temsilcilerinin yer aldığı 53. Meslek Komitesi’nin GeniÅŸletilmiÅŸ Sektörel Analiz Toplantısı, BTSO Oda Hizmet Binası’nda düzenlendi. Sigorta sektörünün güncel sorunları ve deprem bölgesine yönelik çalışmaların deÄŸerlendirildiÄŸi toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) BaÅŸkanı Mehmet Akif EroÄŸlu, DoÄŸal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Genel Müdürü Selva Eren, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (TOBB SAİK) BaÅŸkanı Levent Korkut, Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adnan Çelik ile BTSO Meclis ve Komite Üyeleri katıldı.
“Sürdürülebilir Ekonominin Anahtarı”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, depremin tüm Türkiye’nin ortak sorunu olduÄŸunu söyledi. Depremde yaÅŸamsal güvenliÄŸi saÄŸlayabilmenin ve kayıpların önüne geçebilmenin koÅŸullarının hep birlikte oluÅŸturulması gerektiÄŸini belirten Koçaslan, “Türkiye, özel sektör merkezli büyüyen bir ekonomiye sahip. Yatırım, ihracat ve istihdamın itici gücü özel sektörümüzdür. Özel sektörümüzün saÄŸlıklı bir ÅŸekilde geliÅŸebilmesi için ülkemizdeki iktisadi varlıkların sigortalanması kritik önemdedir. Åžirketlerin sahip olduÄŸu fabrikalar, makineler ve diÄŸer deÄŸerlerle birlikte altyapı varlıklarının da sigortalanması ekonomik faaliyetleri sürdürülebilir kılacaktır.” dedi.
“Sigorta, Karın DeÄŸil Riskin Ortağı”
“Karşı karşıya olduÄŸumuz risklerin sayısının ve çeÅŸitliliÄŸinin her geçen gün arttığı bu çaÄŸda etkin risk yönetimi için güçlü bir sigorta sektörüne ihtiyaç vardır. Güçlü bir sigorta sektörü istikrarlı bir kalkınma sürecinin anahtarıdır.” İfadelerini kullanan Koçaslan, ÅŸöyle devam etti: “BaÅŸta sosyal ve ekonomik yaÅŸamın dinamosu KOBİ’lerimiz olmak üzere, tüm firmalarımızı, kârın deÄŸil, riskin ortağı olan sigortacılık faaliyetlerinin saÄŸladığı güvenceden faydalanmaya davet ediyorum. 53. Meslek Komitemizin ‘GeniÅŸletilmiÅŸ Sektörel Analiz Toplantısı’yla da bu konuda önemli bir farkındalık oluÅŸturacağımıza inanıyorum.”
Ülkemiz İçin Beka Meselesi
SEDDK BaÅŸkanı Mehmet Akif EroÄŸlu, organizasyondan dolayı BTSO’ya teÅŸekkür ederek sözlerine baÅŸladı. Sigorta sektörünün önemini yaÅŸanan afetle birlikte bir kez daha gördüklerini dile getiren EroÄŸlu, “YaÅŸadığımız afetten önemli dersler çıkardık. Sigorta kurumlarının tüm baÅŸkanlarının da yer alacağı bir ‘Deprem AraÅŸtırma Komisyonu’ kurmamız gerekiyor. Sigorta, ülkemiz için bir beka meselesidir. Åžu anda bizim deprem bölgesinden beklediÄŸimiz hasar 76 milyar lira. Bunun 3 milyarını sektörün öz kaynağından karşılayacağız. Ayrıca deprem gündemiyle beraber yangını da konuÅŸmamız gerekiyor. Türkiye genelinde her iki KOBİ’den birinin yangın poliçesi yok. Bu sorunları acilen çözüme kavuÅŸturmamız gerekiyor.” diye konuÅŸtu.
DASK’tan OlaÄŸanüstü Yönetim Merkezi
DASK Genel Müdürü Selva Eren, kurum olarak gerçekleÅŸtirdikleri projeler hakkında bilgi verdi. Eren, “Binada herhangi bir hasar olması durumunda vatandaÅŸ, e-devlet veya web sitesi üzerinden DASK’a ulaÅŸmak istediÄŸinde sistem saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸlemiyordu. Bugün DASK’ı eÅŸ zamanlı olarak sınırsız ihbar alıp 24 saat içerisinde 96 bin dosya açar konuma getirdik. Bunların dışında ‘OlaÄŸanüstü Yönetim Merkezi’ni açtık. Bu projemizde de temel amacımız Ankara’da kurmuÅŸ olduÄŸumuz ekiplerimizin büyük bir deprem anında operasyonu tamamen Ankara’dan yürütmesi üzerine atılmış bir adımdı. Bu projelerin ne kadar önemli olduÄŸunu maalesef gerçekleÅŸen felaketler ile tecrübe ediyoruz.” dedi.
“Pek Çok Yapıda Deprem Teminatı Yok”
TOBB SAİK BaÅŸkanı Levent Korkut, deprem planlamasının çok iyi kurgulanması gerektiÄŸini söyledi. Sigorta ÅŸirketleri tarafından acentelere büyük destek verildiÄŸini yakından bildiklerini ancak risklerin sadece trafik sigortası ile sınırlı olmadığının farkına varılması gerektiÄŸini belirten Korkut, “Deprem bölgesine gerçekleÅŸtirdiÄŸim ziyaretlerde tarafıma aktarılan poliçelerde teminatlar maalesef çok eksik. Ayrıca pek çoÄŸunda deprem teminatı yok. Çok sayıda dosyada sadece evrak tamamlamak adına yapılmış olmak üzere 20-30 metrekarelik poliçeler var. Tüm sektörlerin tamamlayıcısı olduÄŸumuz depremde bir kez daha görüldü. Bankaların, finans kuruluÅŸlarının, acentelerin ve diÄŸer aracıların bu konudaki iÅŸ yapış modellerini, sorumluluklarını çok daha iyi tanımasını ve sistemin yeterliliÄŸini saÄŸlamalıyız.” diye konuÅŸtu.
“Eksik Metrekare İle Tanzim Edilen DASK Poliçeleri”
TÜSAF Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adnan Çelik, “Tarihte benzeri görülmemiÅŸ büyük felaket hepimizi derinden üzmüÅŸ ve hafızalardan silinmeyecek yaralar bırakmıştır. Deprem bölgesine yaptığımız ziyaretler kapsamında meslektaÅŸlarımızla istiÅŸarelerde bulunduÄŸumuzda maalesef bilerek ve isteyerek eksik metrekare ile tanzim edilen DASK poliçelerine ÅŸahit olduk. Bu eksik metrekarelerin yapılmasını talep eden müÅŸteri dahi olsa sigorta acentesi iÅŸin doÄŸrusuna ikna etmeye çalışmalı, asla kabul etmemeli ve bu sorumluluÄŸun altına girmemelidir.”
Açılış konuÅŸmalarının ardından “Sigortacılık Verileri” sunumunu gerçekleÅŸtiren BTSO 53. Meslek Komitesi BaÅŸkanı Abdullah Çelik ise ‘Temel Acente Verileri Ülke Geneli’, ‘Bursa Acente Verileri’, ‘Dağıtım Kanallarının Üretim Payı’, ‘Acente Üretim Oranları’, ‘Zorunlu Trafik Sigortası Verileri’, ‘Yangın Sigortaları Verileri’ baÅŸlıkları kapsamında katılımcılara bilgi verdi.