USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
09 Ekim 2023 Pazartesi 15:47

AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Toplandı

AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Toplandı

Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı Avrupa BirliÄŸi (AB), 1 Ekim’den itibaren Sınırda Karbon Mekanizması Pilot Uygulaması’nı baÅŸlattı. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa ise BTSO’nun liderliÄŸinde AB ile iliÅŸkilerinde yeni dönem rotasını belirledi. BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi Strateji Arama Toplantısı’nda ‘Sürdürülebilirlik’, ‘YönetiÅŸim’, ‘DijitalleÅŸme’ ve ‘MarkalaÅŸma’ konusunda hareket noktaları oluÅŸturuldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından iÅŸ dünyasının referans eÄŸitim merkezi olarak kurgulanan Bursa Business School (BBS), BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi Strateji Arama Toplantısı’na ev sahipliÄŸi yaptı. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi BaÅŸkanı Vedat Kılıç, BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Fatih Dursun, Bursa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz’in yanı sıra BTSO meclis ve komite üyeleri, konsey üyeleri, üniversitelerin, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

“KOBİ’lerin RehberliÄŸe İhtiyacı Var”
İki gün süren çalıştayın açılışında konuÅŸan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO’nun sektörel konsey yapılanması ile Türkiye’ye örnek bir projeyi baÅŸarıyla sürdürdüÄŸünü söyledi. Sektörlerin tüm taraflarının aynı masa etrafında ortak hedefleri gerçekleÅŸtirmek amacıyla bir arada olduÄŸunu belirten Batmaz, “Bu kapsamda en önemli ticaret ortağımız AB ile uyum süreçlerimizi hızlandırmamız tüm sektörlerimizi yakından ilgilendiriyor. AB Uyum Ve YeÅŸil Mutabakat Konseyimiz de sürdürülebilirlik, enerji verimliliÄŸi, dijitalleÅŸme ve elektronik ticaret ile firmalarımızın yeni ekosisteme uyum yeteneklerini hızlandırmasına imkan saÄŸlayacak.” dedi. AB Sınırda Karbon Mekanizması Pilot Uygulaması’nın 1 Ekim’de baÅŸladığını hatırlatan Hakan Batmaz, “Böylece AB ülkeleriyle ticarette yeni bir dönemin kapıları resmen aralanmış oldu. Üretimimizin büyük bölümünü üstlenen küçük ve orta ölçekli firmalarımızın, yeÅŸil dönüÅŸüme ve karbon emisyonunu azaltmaya geçiÅŸ sürecinde ihtiyaç duydukları bilgi ve finansman destekleri bu süreçte büyük önem taşıyor. Konsey olarak bizler de iÅŸletmelerimizin uyum süreçlerini saÄŸlıklı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmesi ve doÄŸabilecek fırsatlara odaklanabilmesi adına çalışmalarımızı baÅŸlattık.” dedi.

“Konsey Çalışmaları Yol Gösterici Olacak”
BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi BaÅŸkanı Vedat Kılıç, konsey üyeleriyle birlikte iki gün boyunca gerçekleÅŸtirdikleri toplantının oldukça verimli geçtiÄŸini söyledi. Toplantıdan elde edilen çıktıların tüm sektörler için yol gösterici nitelikte olacağını belirten Kılıç, “BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanımız Sayın İbrahim Burkay’a bizlere bu imkanı sunduÄŸu için teÅŸekkür ediyorum. Her konsey üyemiz katkılarıyla kent ekonomisine doÄŸrudan yansıyan fikirler üretti. Önümüzdeki süreçte belirlediÄŸimiz yol haritasıyla önemli bir dönüÅŸümün rehberliÄŸini yapmayı hedefliyoruz.” diye konuÅŸtu.
Vedat Kılıç, konsey toplantılarının Bursa Business School gibi özel bir destinasyonda gerçekleÅŸmesinin verimliliÄŸi de artırdığını dile getirdi.

“Firmalarımız Sınırda Karbon Düzenlemesine Hazır Olacak”
BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Fatih Dursun, firmaların ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na hazırlanmasında ve doÄŸacak sorunlara çözüm önerilerinin getirilmesi konusunda oldukça faydalı bir çalıştaya imza attıklarını söyledi. Fatih Dursun, “Konsey toplantımızı gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Bursa Business School müthiÅŸ bir öÄŸretim yeri. Böylesine güzel bir mekanı bizlere kazandırdığı için baÅŸta BTSO BaÅŸkanı İbrahim Burkay’a olmak üzere yönetim kurulu üyelerine teÅŸekkür ederim.” dedi.

Sorunlar Dört Ayrı Oturumda Belirlendi
BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi Üyesi İbrahim Karaman, iki gün süren arama toplantısının ilk gününde firmaların uyum süreçlerindeki sorunlarını belirlediklerini, ikinci gün ise dört ayrı oturumla hedefleri oluÅŸturduklarını ifade etti. Karaman, “Sektörle ilgili tüm paydaÅŸların bir arada olduÄŸu çok olumlu bir toplantıyı geride bıraktık.” diye konuÅŸtu.

BTSO AB Uyum ve YeÅŸil Mutabakat Konseyi Üyesi Ömer KocakuÅŸak, gerek mekanın atmosferi gerekse de katılımcılarımızın profesyonelliÄŸi ile birlikte tüm paydaÅŸların bir arada olduÄŸu çalıştayın oldukça verimli geçtiÄŸini söyledi.

“BBS’in Bu Kadar Güzel Bir Yer OlduÄŸunu Bilmiyordum”
Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Çevre MühendisliÄŸi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Güray SalihoÄŸlu, “Burada bulunan tüm konsey üyelerinin katkısıyla sanayicimizin geleceÄŸi noktasında pek çok görüÅŸ ortaya çıktı. Bu görüÅŸler doÄŸrultusunda da yeni yol haritamız belirlendi.” dedi. KonuÅŸmasının devamında Bursa Business School’a da deÄŸinen SalihoÄŸlu, “Buraya davet edildiÄŸimde bu kadar güzel bir yere geleceÄŸimi bilmiyordum. Baktığım her yerde sanat, şıklık ve operasyonel hava görüyorum. Davetleri için BTSO’ya çok teÅŸekkür ederim.” diye konuÅŸtu.