
Dünyada teknolojinin baş döndüren gelişimi hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bilinçsiz kullanılmasının neden olduğu gibi bir o kadar da sağlıksızlaştırıyor.
Evet, her şeyden önce sağlık.
Zaman da sağlığımız kadar kıymetli ve de değerlidir.
Sağımızı ve de zamanımızı ekonomik kullandığımızda ortaya çıkan sonuç aklın doğru yönde kullanılmasıdır.
Yazıya böyle bir giriş yapmamın sebebi, İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'ın teknolojiyi bilinçli kullanılmasına yönelik açıkladığı uyarılarının kamuoyu ile paylaşmamızı istemesidir.
Nitekim bağımlılığın sadece alkol, madde, tütün ile sınırlı olmadığını belirten Dr. Yavuzyılmaz, özellikle pandemi sürecinde alkol, madde ve sigara bağımlılığı ile birlikte bu maddeler dışındaki davranışsal bağımlılıklar da ön plana çıktığını vurguluyor.
Gerçekten de internet bağımlılığı, internette oyun bağımlılığı ile birlikte kontrolsüz online alışveriş ya da sosyal medyada fazla meşkul olmak gibi pek çok davranışsal bağımlılıkların bu dönemde daha çok gözlemlenmeye başlanmış.
Davranışsal bağımlılık denilen bu tür bağımlılıklar kişide davranışı bırakmada kontrol kaybı, davranış hakkında zihinsel meşguliyet, hayattaki rol sorumlulukları yerine getirememe, iş başarısında düşmeye yol açabiliyormuş.
Buna rağmen kişiler hayatlarında görülen zararlara ve kayıplara rağmen o davranışı sürdürme istediği hastalığın belirtisiymiş.
Kişilerin hayatlarında yenilik yapmak istemeleri ya da yeni durumları keşfetmek, heyecan, merak uyandırma, sorunlardan kaçma, hayattaki başarısız durumlarını telafi etmek, sanal ortamda başarılı olabilmek, arkadaş ortamında saygınlık, hayranlık kazanmak gibi farklı nedenlerle davranışsal bağımlılıkları sebep olabildiğini söyleyen Dr. Yavuzyılmaz, şu çok önemli detaya dikkiti çekiyor:
"Günümüzde çocuklar, yaşamlarının erken döneminde teknolojiyle gelişigüzel tanıştığı, toplum temelli olarak yapılan çalışmalarda, bebeklik ve erken çocukluk döneminde uzun süre televizyon, tablet ve telefondan içerik seyretmenin çocuğun dil, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarında gecikmelere yol açtığı ve ileriki dönemde bağımlılık gelişimine zemin oluşturmaktadır"
Çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun, teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik edilmesi, aşırı ve zararlı teknoloji kullanımının önlenmesi, güvenli internet kullanımı ile ilgili danışmanlık hizmetlerine erişimin sağlanması, ayrıca sunulan bu hizmetlerin toplum tarafından bilinirliğinin artırılması için kurumlar arası işbirliği ile yürütülen çalışmaların olduğudur.
Müdür Bey'in gençlere, anne ve babalara yaptığı şu çağrı önemli:
"Gençlerimiz, anne ve babalar davranışsal bağımlılıklar konusunda on ilçemizde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezleri'ndeki Psikososyal Destek Birimleri'nden danışmanlık hizmeti alabilirler. Yine Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanemizde bulunan Davranışsal Bağımlılıklar Polikliniğinde ise teknoloji bağımlılığı ve oyun oynama bozukluğuna yönelik tedavi hizmeti verilmektedir"
Gerisi size kalmıştır...