
Kuyucak ilçesinde üretilen ve iklim ÅŸartları gereÄŸi üretildiÄŸi diÄŸer bölgelere oranla dayanıklılığı daha fazla olan Washington Navel cinsi portakal, Antalya'da üretilen portakala rakip oldu. Kalın kabuÄŸu sayesinde tazeliÄŸini uzun süre koruyan portakallar hasat edildikten sonra uygun saklama koÅŸullarında muhafaza edilerek, iç piyasada ve yurt dışına ihracı ediliyor.
Ülke genelinde havaların soÄŸuması ile birlikte narenciye ihtiyacı arttı. BaÅŸta Antalya olmak üzere narenciye üretiminin yapıldığı yerlerde hasat çalışmaları sürüyor. Hasat ve üretimin arttığı bu günlerde Washington Navel cinsi portakalın üretildiÄŸi Antalya iklimine göre daha avantajlı durumda üretimi ve depolamayı saÄŸlayarak tazeliÄŸini yaklaşık 5 ay daha koruyabilen ve Aydın’da üretilen portakallar, Antalya'da üretilen portakallara rakip oldu.
Aydın’ın Kuyucak ve Nazilli ilçelerindeki özel iklim ÅŸartları nedeniyle daha kalın kabuk yapısı ile dayanımı ve depolanması mümkün olabilen Washington Navel cinsi portakal, Antalya bölgesindeki sıcak iklim nedeniyle yumuÅŸak kabuklu olmasından dolayı sadece hasattan kısa bir süre içerisinde tüketilmesi zorunlu iken Kuyucak’ın özel iklimi sayesinde depolarda 4-5 ay tazeliÄŸini koruyabiliyor. Hal böyle olunca Kuyucak’taki depolara kaldırılan portakallar bahar döneminde çıkartılarak hem iç piyasaya hem de ihracata gönderiliyor. Son yıllarda yapılan portakal kurutma iÅŸlemi ve diÄŸer iÅŸlemler sayesinde de üretici gelirini katlayarak arttırıyor.
Kuyucak portakalının hasat ve depolama çalışmaları hızla devam ediyor. Aydın’ın portakal ambarı olarak da bilinen ve en çok portakalın üretildiÄŸi Kuyucak ilçesinde hasadın ardından hemen hemen her evde bulunan depolara muhafaza edilen portakallar bu yıl üreticinin de yüzünü güldürdü. Yaz aylarının kurak geçmesine ve üreticinin düÅŸük rekolte beklemesine raÄŸmen bu seneki rekoltenin iyi olması da üreticiyi sevindirirken, özellikle kadın iÅŸçilerin tek tek elleri ile özenle topladığı portakallar Mayıs ayında satışa sunulmak üzere depolarda yerini aldı.
Son yıllarda artan devlet desteÄŸi, İlçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü, Ziraat Odası ve İlçe Belediyesinin katkıları ile üretimi artırılmaya çalışılan portakal, büyük bölümü tarımla uÄŸraÅŸan ilçe halkının önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. İlçe halkının büyük bölümünün geçim kaynağı olan portakalın özel kabuk yapısı ile birlikte Kuyucak bölgesine özel iklim yapısı sayesinde hiçbir iÅŸleme tabi tutulmadan yaklaşık 4-5 ay neredeyse dalından koparıldığı gibi suyunu kaybetmiyor. Kuyucak portakalı bu özelliÄŸi ile hasat edilmesinin ardından en fazla 15 gün içerisinde tüketilme zorunluluÄŸu olan Antalya portakalına en büyük rakip olarak görülüyor.
Aydın’da sadece Kuyucak ve Nazilli’de üretimi yapılan, yılda ortalama 85 bin ton civarında hasadı gerçekleÅŸtirilen portakalların 55-65 bin tonu Kuyucak’ta elde ediliyor. Yıllık üretimin yarısına yakın kısmı Rusya ve Irak’a ihraç edilirken, yarıdan fazla bölümü ise özellikle Antalya bölgesindeki aÄŸaçlarda portakal bittiÄŸinde Kuyucak’taki depolar devreye giriyor. Süt ve et gelirinden sonra portakalın ilçeye ekonomik yönden katkısı ise ortalama 150 milyon TL civarı.
“Kaliteli portakal üretmeye çalışıyoruz”
Uzun yıllardır arazisinde portakal yetiÅŸtiren Kuyucaklı çiftçi Cemalettin Aysan, 2021 sezonunda çocuÄŸu gibi baktığı portakallarını hasat ettiÄŸini ve depoya kaldırdığını ifade ederek, “Hasadını yaptığımız portakalları bahçe içerisinde boylandırıp kasalar içerisine yerleÅŸtiriyoruz. Buradan da depoya alıyoruz. Depoda Mart-Nisan ayları, bazen Mayıs ayına kadar bekletip piyasaya sürüyoruz. Böylelikle insanlara daha güzel, daha tatlı portakal sunma yani uzun vadede portakal sunma imkanımız doÄŸuyor. Yaklaşık 26-27 dönümde 750 aÄŸaçtan 80-100 ton civarı portakal elde ediyoruz. Portakalların boylarını tasnifledikten sonra talepler doÄŸrultusunda bir kısmını suluk olarak, bir kısmını da kurutma olarak hazırlayıp deÄŸerlendiriyoruz. Genelde ürünlerimiz yurt dışı ihracatına gidiyor. Devletimizin bu konuda bize özellikle ÅŸu andaki ekonomik krizden dolayı aşırı desteÄŸini görüyoruz. Bizler de kaliteli portakal üretmeye çalışıyoruz. Portakallarımızı taze olarak sunduÄŸumuz gibi ayrıca kurutmak suretiyle de ve kuru olarak da piyasaya sürüyoruz. Ve böylelikle katma deÄŸerimizi artırmış oluyoruz” dedi.
“Kuyucak Ege Bölgesi'nin bir numaralı portakal ambarıdır”
Kuyucak’ın Ege Bölgesi'nin en büyük ve en yüksek portakal üretimi yapan bir ilçesi olduÄŸunu ifade eden Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Vural, “Bu özelliÄŸi ile Kuyucak Ege Bölgesi'nin bir numaralı portakal ambarıdır. Kuyucak’ta üretilen portakallar diÄŸer bölgelerde üretilen portakallara nazaran mukavemeti daha fazladır. Dolayısıyla aÄŸacın başından toplanan portakallar depolarda 4 ay süreyle bekletilmektedir. Türkiye'nin diÄŸer bölgelerinde üretilen Washington Navel cinsi portakallar mukavemeti düÅŸük olduÄŸu için bekletme imkanı olmadığı için aÄŸaç başından tüketiciye sunulmaktadır. Bizim portakalımız bu diÄŸer bölgede üretilen portakallardan yaklaşık 4 ay sonra depodan pazara çıkmaktadır. Bu da portakal üreticisinin daha iyi para kazanmasına sebebiyet vermektedir. Kuyucak portakalımız, özel kabuk yapısı ve depolama imkanı olduÄŸu için bu ÅŸekilde 4 ay süreyle bekleyebilmektedir. Buna raÄŸmen kalitesinde hiçbir düÅŸüklük meydana gelmemektedir. Bu da bölgemizin iklim yapısıyla alakalıdır. Bölgemiz hafifçe nemli iklim olduÄŸu için doÄŸal ÅŸartlarda bekleyen portakallarımızda hiçbir kalite kaybı bulunmamaktadır. Portakalımızı özellikle kurutulmuÅŸ meyve ÅŸeklinde de deÄŸerlendirmekteyiz. Bunun yanında bir de kabuÄŸundan meyve ekstresi ÅŸeklinde bir iÅŸlem yapılmaktadır. Yani portakalımız her türlü iÅŸlemden geçirilerek tüketicilere sunulmakta olan deÄŸerli bir ürünümüzdür. Kuyucak çiftçisine de çok büyük gelir kapısı saÄŸlamaktadır. Özellikle kurutulmuÅŸ bu portakal son yıllarda hem tüketici bazında hem de üretici bazında çok deÄŸerli bir ürün hale gelmiÅŸtir. Katma deÄŸeri yüksek bir üründür. ÜretmiÅŸ olduÄŸumuz Kuyucak portakalımızın lezzeti dünyada eÅŸsizdir. Türkiye'de eÅŸsizdir. Çok kalitelidir. Åžimdi son günlerde belediye baÅŸkanlığımız tarafından bu Kuyucak portakalının farklı özellikler taşıdığından dolayı coÄŸrafi iÅŸaret alınması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. İnÅŸallah patent enstitüsünden coÄŸrafi iÅŸareti alındıktan sonra markamızı oluÅŸturacağız. O zaman daha deÄŸerli bir ÅŸekilde ürünlerimizi pazarlama ÅŸansımız olabilecek” dedi.