USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
20 Mayıs 2023 Cumartesi 12:13

Arıcılıkta 1 Milyar Dolarlık Fırsat!

Arıcılıkta 1 Milyar Dolarlık Fırsat!

 

Bursa Veteriner Hekimler Odası  (BVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Melike Baysal, 20 Mayıs Dünya Arı Günü kapsamında ‘Bal Arısı Süper Canlı, Üretime Dayalı Muhteşem Bir Demokrasi’ başlıklı bir açıklama yaptı.

 

Biyoçeşitliliğin Baş Mimarları

Yeryüzünün en kadim ve çalışkan emekçileri olan arılara çok şey borçlu olduğumuzu kaydeden Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melike Baysal, “Bilim insanlarının açıkladığı bir gerçek var: Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hayvan ve insan olmaz. Arılar ve diğer tozlayıcılar; polenleri bir çiçekten diğerine taşıyarak sadece meyve, kuruyemiş ve tohumların bol üretimini değil aynı zamanda beslenme ve gıda güvenliğinin daha çeşitli ve en iyi kalitede olmasını sağlar. Bal arıları, biyolojik çeşitliliğin baş mimarıdırlar. Arı ürünleri bakteri, virüs ve diğer enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirerek ve ayrıca enfeksiyon etkenleri üzerine etkileriyle de sağlığın korunmasına katkı sunan doğal destek ürünleri olarak kabul edilmektedir.” dedi.

 

Üretimde Dünya İkincisiyiz

Dünyadaki her 11 koloniden 1’inin ve her 19 kilogram balın 1 kilogramının ülkemizde üretildiğini de söyleyen Baysal, “Bu değerler ile ülkemiz, Çin’den sonra dünya ikincisi konumundadır. Türkiye’nin bu özelliği, çok dikkate değerdir. Türkiye, 9 ay bal alabilen tek ülke durumundadır ve gezgin arıcılığın yapılabildiği eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Gezgin arıcılıkta nektar takibi yapılmaktadır. Ülkemizde her yıl 6 milyon kovan ortalama 2 bin kilometre yol kat etmektedir. Bu çok emek ve özen isteyen özel bir üretim şeklidir.” diye konuştu.

 

Bursa, Arıcılıkta Önemli Bir Merkez

Bursa’nın arıcılık açısından önemli bir merkez olduğunun da altını çizen Baysal, “Bu durumun oluşmasında Cumhuriyetimizin ilanından sonra doğu bloku ülkelerinden ülkemize göç eden yurttaşlarımızın önemi büyüktür. Arıcılığın profesörü olarak adlandırılabilecek bu kişiler arıcılık ürünlerinin gelişiminde önemli rol üstlenmiş, arı sütü, polen, propolis gibi bal dışı ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunmuşlardır. Bu durum Bursa’yı bir merkez haline getirmiştir. Bursa’da 90 bin kovan bulunmaktadır. Arı sütü, polen, arı ekmeği, arı zehiri, arı havası gibi farklı ürünler insan sağlığı açısından son derece önem taşımaktadır. Bursa’da Hürriyet ve Cumalıkızık’ta arı havası yolu ile astım ve KOAH hastalarının tedavi olduğu merkezler bulunmaktadır.” dedi.

 

1 Milyar Dolara Hükmedebiliriz

Bal pazarıyla ilgili dikkati çekici veriler de paylaşan Baysal, “Türkiye’nin bal ihracatı 39 milyon dolardır. Bunun 1 milyar dolara hükmetmesi gerekir. Üretimde dünya ikincisiyiz. 120 bin tona yakın üretimin 50 bin tonunu satmamız gerek. Çam balını en çok Almanya ve İngiltere’ye ihraç ediyoruz. Üretim desteklenmeli. Kovan desteği üretime destek anlamına gelmiyor. Üretimi destekleyerek arıcılarımızı güçlendirmeliyiz. Hayvana, tarlaya destek verilmez. Üretim, mücadele desteklenmelidir. Ayrıca hayvan refahına önem verilmelidir. Arının yaşama gücü olmalı. 3 arı kovanından 5 kg, 25 kg veya 40 kg bal alınabilir. Böyle bir durumda 25 kg alınması tercih edilmelidir. Arının yaşama gücü desteklenmelidir.” değerlendirmesini yaptı.