
Atık pil toplama projesi engelli bireylerin hayatlarına dokunuyor. Çevreye zararlı atık piller toplanarak hem doÄŸa korunuyor hem de görme engelli bireylere beyaz baston bağışı yapılıyor. Atık pillerin geri dönüÅŸüme kazandırılması maksadıyla baÅŸlatılan kampanya zor olan görme engelli bireylerin yaÅŸamına kolaylık getiriyor.
Çinkodan manganeze pirinçten demire kadar pek çok ürüne yeniden dönüÅŸen atık piller, görme engellilere beyaz baston olarak geri dönüyor. Bir pil üreticisi firmanın baÅŸlatmış olduÄŸu atık toplama kampanyası ile 2021 Eylül ayından ÅŸimdiye kadar 4 ton pil toplanarak, Görme Engelliler DerneÄŸi (GÖZDER)’ e 1300’ün üzerinde beyaz baston bağışı yapıldı. Yapılan bu bağışlar görme engellilere umut oldu.
“Piller yüzde 100 geri dönüÅŸüme sokulabiliyor”
Pilleri kullandıktan sonra biten pilleri geri dönüÅŸüm kutusuna bırakılması gerektiÄŸini belirten bir pil üretici firmasının Türkiye CEO'su Kerem SinanoÄŸlu, “Pil satın alacağımız zaman daha uzun ömürlü pilleri tercih etmemiz lazım ki çevreye daha az atık pil üretelim. Ayrıca pilleri alırken paketlerinde plastiÄŸin olmadığı paketleri tercih edersek çevre için doÄŸru pilleri seçmiÅŸ oluruz. Türkiye’de bütün piller ithal ediliyor. Piller kullanıldıktan sonra yapmamız gereken en önemli ÅŸey pilleri geri dönüÅŸüm kutusuna atmamız. Daha sonra ise pilleri Türkiye Pil İthalatçıları DerneÄŸi tarafından toplanan piller Kartepe’de bulunan tesise götürülüyor. Bu tesiste piller yüzde 100 geri dönüÅŸüme sokulabiliyor. Geri dönüÅŸüm kutuları ÅŸuanda bütün okullarda, marketlerde veya alışveriÅŸ merkezlerinde bulunuyor. İnsanlarımız pilleri kullandıktan sonra bu yerlere gidip pillerini geri dönüÅŸüm için bu kutulara atabilirler” ifadelerini kullandı.
“Her 3 kg atık pil için bir beyaz baston”
Görme engellilere umut olabilmek için kampanya baÅŸlattıklarını belirten SinanoÄŸlu, “Atık pillerin geri dönüÅŸümüyle alakalı bir kampanya baÅŸlattık. Bir market firması ile ortaklaÅŸa kampanya yürütmeye karar verdik. Ortağımız olan maÄŸaza ile getirilen her 3 kilogram atık pil için karşılığında GÖZDER’e görme engelli vatandaÅŸlarımıza bağışlanmak üzere beyaz baston bağışlayacağımızı söyledik ve projeye baÅŸladık. Kampanyaya geçtiÄŸimiz Eylül ayında baÅŸladık. İlk dört ay içerisinde 4 ton pil topladık. Bunun karşılığında da GÖZDER’e 1300’ün üzerinde beyaz baston bağışında bulunduk. Kampanya halen devam etmekte. Beyaz baston görme engelli vatandaÅŸlarımızın hayata karışması için önlerine çıkan engelleri görebilmeleri ve kendilerinin fark edilebilmeleri için kullandıkları bir araç. Yani bir nevi beyaz baston sayesinde görme engelli vatandaÅŸlarımıza bu ÅŸekilde fener oluyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Atık pillerin geri dönüÅŸümüyle içinde bulunan deÄŸerli materyalleri tekrar kullanabiliriz”
Pillerin içinde çok deÄŸerli materyallerin bulunduÄŸunu ve geri dönüÅŸümle bu materyaller tekrar kullanıma sokabileceÄŸimiz belirten SinanoÄŸlu, “Pillerin içerisinde çok deÄŸerli ve nadir olan bazı materyaller bulunur. Bunlar çinko, manganez, pirinç ve demir gibi materyallerdir. Pilleri yüzde 100 geri dönüÅŸtürerek bu maddeleri tekrardan sürece sokabiliyoruz. Bu ÅŸekilde çeÅŸitli sektörlerde bu maddeler kullanılabiliyor. İlaçtan kozmetiÄŸe gübreden çimentoya kadar çok çeÅŸitli sektörlerde tekrar kullanılabiliyor. Burada önemli sorulardan birisi geri dönüÅŸümde nerede olduÄŸumuz. Avrupa ile karşılaÅŸtırdığımızda ortalama geri dönüÅŸüm oranı yüzde 40’lardayken Türkiye’de bu oran sadece yüzde 8. Baktığımızda 100 pilden 8 pili geri dönüÅŸtürürken 92 tanesi çöpe gidiyor” dedi.