USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
06 Ekim 2023 Cuma 11:30

Bilim Meraklıları BTÜ’de Buluşacak

Bilim Meraklıları BTÜ’de Buluşacak

NASA Space Apps Challenge International, uzay ve bilim meraklılarını 7-8 Ekim tarihlerinde Bursa Teknik Üniversitesi’nde bir araya getirecek. Adeta ‘NASA ÅŸenliÄŸinin’ yaÅŸanacağı etkinlik; uzmanlık, eÄŸitim ve yaÅŸ sınırlaması olmadan herkesin katılımına açık olacak.

 

Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) Stratejik Partneri olduÄŸu, TUA (Türkiye Uzay Ajansı) ve diÄŸer ülke ajanslarının küresel destekçisi olduÄŸu NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından düzenlenen NASA Space Apps Challenge International’ın Bursa EtkinliÄŸi 7-8 Ekim tarihlerinde, Bursa Teknik Üniversitesi’nde gerçekleÅŸtirilecek. Dünya'da ve uzayda karşılaşılan zorluklara yenilikçi çözümler oluÅŸturmak için NASA verileriyle çalışmak üzere her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce birey ve ekibi bir araya getiren etkinlik, dünyanın en büyük yıllık küresel hackathon'u olma özelliÄŸi taşıyor. Space Apss, altı kıtadaki ÅŸehirlerdeki yerel inovasyon topluluklarına toplanmaları, fikir üretmeleri ve inÅŸa etmeleri için ilham verecek. Teknoloji uzmanları, bilim insanları, tasarımcılar, giriÅŸimciler ve meraklısından oluÅŸan çeÅŸitli ve iÅŸbirlikçi ekipler, uzayda ve Dünya gezegeninin karşı karşıya olduÄŸu en önemli zorluklardan bazılarına yanıtlar geliÅŸtirmek için 48 saatlik bir koÅŸuda birlikte çalışacak.

 

31 Proje Üzerinde Yarışma


Bursa Teknik Üniversitesi Kütüphanesi’nde bu hafta sonu düzenlenecek etkinlikte, ilk üçe giren projeler NASA Global SpaceApps Challenge yarışmasına katılacak. Katılımcı ve ilk üçe girenleri çeÅŸitli ödüllerin beklediÄŸi yarışmada bu sene, verilerin ya da bilimsel prensiplerin görselleÅŸtirilmesi, interaktif haritalar, NASA veri setlerini kullanan araçlar, makine, araç tasarımı, Uzayda yaÅŸamı kolaylaÅŸtıracak fikirler gibi alanlarda 31 adet challenge üzerine proje yarışacak. Katılımın ücretsiz olduÄŸu hackathon, uzmanlık, eÄŸitim ve yaÅŸ sınırlaması olmadan herkesin katılımına açık olacak.

Öte yandan Space Apps’de ÅŸuana kadar, NASA tarafından yazılan, Earth Science meydan okuma beyanlarına yanıt olarak, 3 binden fazla proje üreten 162 ülke ve bölgeden 31 bin 500'den fazla katılımcı yer aldı.

 

Dünya Takımları Burada

GeçtiÄŸimiz yıl düzenlenen Space Apps Challenge’da jüri görevinde bulunan BTÜ Fizik Bölümü Dr. ÖÄŸr. Üyesi Hüseyin DaÄŸ, “Nasa Space Apps Challenge, aslında büyük bir bilgisayar oyununun parçası gibi, NASA tarafından verilen belirli görevleri yerine getiren takımlar kuruyorsunuz ve bu takımlar tüm dünyada yarışıyor. Katılımcılar, uzayda bir gezegenden numune almaya çalışan bir jeoloji uzmanı astronotun ihtiyaç duyacağı aletleri tasarlamaktan, bir uzay seyahati istasyonu kurgulamaya kadar deÄŸiÅŸik problem ve görevleri, akla ve bilime uygun projeler ile çözmeye çalışıyor. Etkinlik, herhangi bir öÄŸrencilik ÅŸartının bulunmadığı, herkesin katılabileceÄŸi 48 saatlik bir NASA ÅŸenliÄŸi gibi düÅŸünülebilir. Bu süreçte mentörler, yarışmacılara hem proje bazında hem de genel konularda katkıda bulunuyorlar. Bu etkinliÄŸin BTÜ kütüphanesinde gerçekleÅŸecek olması bizi çok mutlu etti. Umarım öÄŸrencilerimiz de yarışmaya parlak fikirleri ile katkıda bulunurlar” dedi.