
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim Burkay, tarih boyunca Türkiye’nin üretim ve ticaret baÅŸkenti olmayı baÅŸaran Bursa’nın ‘Türkiye Yüzyılı’nın da en önemli aktörleri arasında yerini alacağını söyledi. BaÅŸkan Burkay, “Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıma azmi ve inancıyla durmadan, yılmadan ve yorulmadan azimle çalışmaya devam edeceÄŸiz. Çünkü bizler, kendimize inanıyor, ülkemize güveniyoruz.” dedi.
Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla Türk bayraklarıyla donatılan BTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim Burkay, Meclis BaÅŸkanı Ali UÄŸur ile meclis üyeleri katıldı. Toplantıda konuÅŸan BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim Burkay, Cumhuriyet’in yüzüncü yaşını büyük bir heyecan ve gururla kutladıklarını söyledi. Bir asır önce tarihte eÅŸine ender rastlanan bir milli mücadele döneminin ardından ilan edilen Cumhuriyet ile Türkiye’nin önemli atılımlar gerçekleÅŸtirdiÄŸini ifade eden BaÅŸkan Burkay, “BaÅŸta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaÅŸları olmak üzere vatan toprağı için canını hiçe sayan aziz ÅŸehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.
“Tam Bağımsızlık Ancak Ekonomik Bağımsızlıkla Mümkündür”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür.” sözüne atıfta bulunan BaÅŸkan Burkay, Cumhuriyet’in ilk adımlarının bu vizyonla atıldığını söyledi. “Türkiye, milli mücadele döneminde bile sahip olduÄŸu kıt sermayesine raÄŸmen iktisadi alanda yeni bir mücadele dönemi baÅŸlatmış ve sanayileÅŸmenin ilk tohumlarını ekmiÅŸtir.” diyen BaÅŸkan Burkay, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: “Cumhuriyetin ilanından hemen önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ardından yerli ve milli hamleler hayata geçirilmiÅŸ, iktisadi alanda fabrikalar, bankalar ve demiryolları genç Cumhuriyetimizin yeni silahları olmuÅŸtur. Cumhuriyetimizin 5 yıllık ilk sanayi planında Bursamızda Merinos, İpek-İş ve Gemlik Suni İpek fabrikaları hizmete açılmıştır. Büyük zorluklarla geçen 100 yılın ardından ülke olarak gayri safi yurt içi hasılamızı 1 trilyon dolar sınırına, ihracatımızı 255 milyar dolara, kiÅŸi başına düÅŸen milli gelirimizi ise 12 bin doların üzerine yükseltmeyi baÅŸardık. Cumhuriyetimizin ikinci asrında bu baÅŸarıları daha da ileri taşımamız gerekiyor. Bunun için büyük düÅŸünmeye, büyük hayaller kurmaya devam edeceÄŸiz. Hızla deÄŸiÅŸen dünyanın gereklerine uyumlu ve küresel ölçekte rekabet edebilen bir ekonomiyi hep birlikte inÅŸa edeceÄŸiz.”
“Sanayi Atılımlarının Öncü Kenti Bursa”
Türkiye’nin sanayi atılımlarında Bursa’nın öncü kentler arasında yer aldığını ifade eden BaÅŸkan Burkay, BTSO çatısı altında özellikle son 10 yıllık dönemde kentin gelecek 100 yılını ÅŸekillendirecek tarihi projeleri bir bir hayata geçirdiklerini kaydetti. Makro ölçekli 60’ın üzerindeki proje ile yeni ekonominin ihtiyaç duyduÄŸu genetik kodları ÅŸimdiden oluÅŸturduklarını dile getiren BaÅŸkan Burkay, “Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında ülkemizin ilk organize sanayi bölgesini kuran Bursa, Türkiye yüzyılına yine bir ilki gerçekleÅŸtirerek TEKNOSAB gibi yüksek teknolojili üretim ve ihracat merkezini hayata geçirerek baÅŸladı. Genç Cumhuriyetimizin ekonomiyi büyütmek amacıyla 1926 yılında seyyar fuar ve sergi alanı olarak tasarladığı Karadeniz Vapuru ile ilk ihracat tecrübesi için yola çıkan Bursa, bugün Küresel Fuar Acentesi, sektörel fuarlar, alım heyetleri, UR-GE ve HİSER projelerinin de katkılarıyla 200’ü aÅŸkın ülkeye ve gümrük bölgesine ihracat yapan bir yapıya kavuÅŸtu. Emir Ali Yıldız ile baÅŸlayıp İsmail Akbay’la devam eden dünya havacılık ve uzay tarihinde iz bırakan iki önemli ismin yetiÅŸtiÄŸi ÅŸehir olan Bursa yine Odamızın liderliÄŸinde bu alanda dünyanın en büyük ve en kapsamlı merkezleri arasında bulunan GUHEM’e ev sahipliÄŸi yapıyor. Mesleki eÄŸitimin ilk örneklerinin hayata geçtiÄŸi ÅŸehir olan Bursa, yine bir ilki gerçekleÅŸtirerek, sanayicimizi okullarımızın hamisi yapmış, üretim tesislerini eÄŸitim sahasına dönüÅŸtürerek, BUTGEM ve MESYEB gibi vizyon projelerle sanayimizin daha nitelikli bir yapıya dönüÅŸmesine öncülük etmiÅŸtir.” dedi.
“Bursa Türkiye Yüzyılı’nın En Önemli Aktörleri Arasında Yerini Alacak”
Uluslararası rekabette ülkelerin gücünü ÅŸehirlerin ve bölgelerin belirlediÄŸi bir dönemden geçildiÄŸini ifade eden BaÅŸkan Burkay, Bursa gibi üretim merkezi kentlerin lokomotif misyonunu güçlendirecek yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyduÄŸunu söyledi. Burkay, “Bursamızın 10 bin 800 kilometrekarelik yüzölçümü içinde binde 8’lik payına raÄŸmen, kent ekonomisine yüzde 46 gibi yüksek seviyede katma deÄŸer saÄŸlayan sanayimizin, ölçek ekonomisine uygun, kapasite artışına imkân saÄŸlayacak yeni yatırım alanlarıyla desteklenmesi ‘Türkiye Yüzyılı’nı çok daha parlak bir geleceÄŸe taşıyacaktır. İmalat sanayinde küçük ve orta ölçekli firmalarımızın faaliyetlerini planlı sanayi alanlarında sürdürebilmelerine olanak saÄŸlamak amacıyla KOBİ OSB ile modern altyapısı, depolama alanları ve güçlü ticaret ağıyla entegre Lojistik Merkezlerimiz de yine aynı çabanın ürünü olacaktır. Tüm bunları gerçekleÅŸtirebildiÄŸimiz takdirde tarih boyunca üretimin ve ticaretin baÅŸkenti olmayı baÅŸaran Bursa, yeni vizyonuyla ülkemizin ikinci yüzyılının da en önemli aktörleri arasındaki yerini alacaktır. ‘Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıma azmi ve inancıyla durmadan, yılmadan ve yorulmadan azimle çalışmaya devam edeceÄŸiz. Çünkü bizler, kendimize inanıyor, ülkemize güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BTSO’nun GiriÅŸimleri Sonuç Vermeye Devam Ediyor”
KonuÅŸmasında ekonomideki güncel geliÅŸmelere de deÄŸinen BaÅŸkan Burkay, son dönemde BTSO’nun giriÅŸimlerinin birçok alanda sonuç verdiÄŸini vurguladı. Ekim ayında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla ‘Bursa İş Dünyası BuluÅŸması’nı gerçekleÅŸtirdiklerini hatırlatan İbrahim Burkay, “Her fırsatta olduÄŸu gibi bu önemli buluÅŸmada da sektörlerimizin taleplerini, çözüm önerilerimizle birlikte Sayın Bakanımız ve bakanlık yetkililerimizle istiÅŸare ettik. Hemen ardından da ticaret hayatına kolaylıklar getiren birçok önemli düzenleme hayata geçti. İhracatçı firmalarımıza saÄŸlanan kredilerin toplam maliyeti yaklaşık 15 puan düÅŸürüldü. KOBİ tanımında yapılan düzenlemeyle firma limitleri önemli oranda artırıldı. Yine ihracatçılarımıza gümrük muafiyetli ithalat olanağı saÄŸlayan ‘dahilde iÅŸleme izin belgeleri’ için ek süre imkanı getirildi. Bankaların kullandırdıkları krediler ile satın alınan reel sektör tahvilleri karşılığı menkul kıymet tesis etme zorunluluÄŸu kaldırıldı. Bütün bu düzenlemeler için ekonomi yönetimimize teÅŸekkürlerimizi sunuyorum.” diye konuÅŸtu.
“İşletmelerin Finansman İhtiyacı Arttı”
Yüksek enflasyon ortamının yatırım iÅŸtahını azaltırken, firmaların öz kaynaklarını da erittiÄŸine dikkati çeken BaÅŸkan Burkay, faiz politikasındaki deÄŸiÅŸiklikler sonrası iÅŸletmelerin finansmana eriÅŸiminin daha da zorlaÅŸtığını ifade etti. İşletmelerin kaynak giriÅŸine ihtiyacının önemli oranda arttığını söyleyen Burkay, bu konuda yapılacak düzenlemelerin iÅŸletmelere rahat bir nefes aldıracağını sözlerine ekledi.
“Gazze’de Bir An Önce Barışın Tesisi SaÄŸlanmalı”
BaÅŸkan Burkay, Gazze’de yaÅŸanan geliÅŸmelere iliÅŸkin olarak, “Acının ve gözyaşının hâkim olduÄŸu Gazze’de büyük bir insanlık suçu iÅŸleniyor. Hastaneler, ibadethaneler, okullar, ayrım yapmaksızın ağır bombardımana tutuluyor. Kundaktaki bebeklerden yaÅŸlı insanlara kadar tüm dünyanın gözleri önünde eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir katliam yapılıyor. İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını ÅŸiddetle kınıyor, bu katliamın son bulmasını ve bölgenin bir an evvel kalıcı barış ortamına kavuÅŸmasını tüm kalbimle temenni ediyorum.” dedi.
“Birlik ve Beraberlik İçerisinde Çalışmaya Devam EdeceÄŸiz”
BTSO Meclis BaÅŸkanı Ali UÄŸur, Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne ulaÅŸmanın gururunu ve heyecanını yaÅŸadıklarını söyledi. Ali UÄŸur, “29 Ekim 1923’te milli mücadelesini Cumhuriyet’in kuruluÅŸuyla taçlandıran milletimiz, Cumhuriyet tarihi boyunca karşılaÅŸtığı her zorluÄŸu yeni bir atılımın baÅŸlangıcına dönüÅŸtürmeyi baÅŸardı. Cumhuriyet’in ikinci asrında bu baÅŸarıları sürdürmek, daha da ileri taşımak ve milletimizin refahını artırmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk baÅŸta olmak üzere tüm silah arkadaÅŸlarını rahmetle ve minnetle anıyorum.” dedi.
“Uzaydaki İlk Türk Bayrağı BTSO Meclisi’nde Sergilendi”
Öte yandan Rus Kozmonot Oleg Artemyev’in Expedition 66/67 görevleri kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürdüÄŸü ve Cumhuriyet'in 100. yılına ithafen GUHEM'e hediye ettiÄŸi Türk bayrağı da BTSO Meclis Salonu’nda sergilendi.