USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
07 Nisan 2022 Perşembe 17:18

Bu Çekirdek, Dış Ticaret Açığını Kapatır!

Bu Çekirdek, Dış Ticaret Açığını Kapatır!

Kısa süre önce gözüme çarpan bir haber oldu. Bursa’yı da yakından ilgilendiren bir haberdi bu. Geleneksel sanayi dışında Bursa’nın sağlam altyapı yatırımlarıyla birçok alanda devler liginde sahne göstereceğine inanan biriyim. Söz konusu bu haber, inancımı iyice pekiştirdi.

Gelişme, Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi’nin bir kuruluşu olan ULUKOZA ile ilgili. Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’nde faaliyetlerini sürdüren ULUKOZA’nın mentörlük çalışmaları, çok hayırlı bir işe vesile olmuş.

ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde şirketleşen TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu ULUKOZA’nın girişimcilerinden Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Güneş, tamamen yerli manyetik çekirdek üretmeye odaklanmış ve amacına da ulaşmış. Dikkatinizi çekerim, Taylan Güneş, bu projeyle Türkiye’ye 5 yılda 1 milyar dolar girdi sağlanmasını hedefliyor.

Ekonomik zorlukların iyice yoğunlaştığı bir dönemde işte böyle moral veren haberlere ihtiyacımız var. Güneş’in aktardığına göre manyetik çekirdeğinin tamamına yakınını ithal ediyoruz. Dolayısıyla ekonomi üzerinde ciddi bir yük…

Elektrik motorları, transformatörler, jeneratörler ve diğer tüm elektronik devrelerde kullanılan bir malzeme manyetik çekirdek. Güneş, geliştirdikleri proje sayesinde manyetik çekirdeği daha kaliteli ve ucuz bir şekilde üreteceklerini söylüyor. Alternatif olarak manyetik çekirdeği, farklı bir alaşım ile daha kaliteli ve verimli nasıl üretebiliriz diye düşünmüşler ver araştırmalar sonucunda öncelikle nano kristal şeritleri üretip daha sonra ise manyetik çekirdeğe dönüştürebilme imkânının olduğunu görmüşler.

Gerçekten dış ticaret açığını kapatma çabaları için bulunmaz bir nimeti ortaya çıkarmış değerli akademisyenimiz. Türkiye’de bu alanda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren bir firma da yok. Ürün, şu an üretim aşamasında. Manyetik çekirdeğe dönüştürmek adına iş fikirlerini ULUKOZA’ya sunup onay da almışlar.

Ürettikleri malzemenin madenlerin tamamı Türkiye’deki tesislerde eritiliyor ve üretiliyor. İç piyasadaki ihtiyaca da karşılık vermeyi amaçlıyorlar. Bu ucuz ve kaliteli malzeme üretme olanağı sayesinde değeri 1 milyar dolar olan pazara Bursa ve dolayısıyla Türkiye damgasını net bir şekilde vuracaktır. Umarım önümüzdeki 5 yılda ülkemize 1 milyar dolarlık girdi sağlaması düşünülen proje, ilerleyen aşamalarda da tam destek alır ve dış ticaret açığımızı kapatma yolunda çok önemli bir mesafe kaydetmiş oluruz.

Yazarın Diğer Yazıları