
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca iÅŸçiyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kararda cumartesi gününün yıllık izinden sayılacağına hükmedildi.
Yargıtay, yıllardır tartışılan cumartesi gününün iÅŸçinin yıllık izin süresinden sayılıp sayılmayacağı konusunda emsal bir karar geldi. Bir fabrikada çalışan iÅŸçi, İş Mahkemesine müracaat ederek, sendika üyesi olduÄŸunu ve Toplu İş SözleÅŸmesi’nden yararlandığını, sözleÅŸmede hafta tatilinin pazar günü olarak düzenlendiÄŸini ve cumartesi gününün de akdi tatil olarak düzenlendiÄŸini belirtti. İş Kanunu’nda ise yıllık izin süresinden sayılamayacak günler içinde hafta tatili günlerinin de sayıldığını öne süren davacı iÅŸçi, Toplu İş SözleÅŸmesi kapsamında cumartesi günlerinin de hafta tatili olduÄŸunu ve yıllık izin süresinden düÅŸülmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Davacının yasal çalışma süresini haftalık 5 gün çalışarak doldurduÄŸunu, bu nedenlerle toplu iÅŸ sözleÅŸmesinde ‘dinlendirme günü’ olarak akdedilen cumartesi günlerinin akdi tatil olması sebebiyle yıllık izin süresinden düÅŸülemeyeceÄŸinin tespitine karar verilmesini talep etti. Davalı iÅŸveren ise 2429 sayılı Yasada ulusal bayram ve genel tatil günü ile hafta tatili günlerinin neler olduÄŸunun açıkça düzenlendiÄŸini, yasada hafta tatilinin pazar günü olduÄŸunun belirtildiÄŸini, İş Kanunu 46 ve 63 maddede haftalık çalışma günleri ve hafta tatilinin açıkça düzenlendiÄŸini kaydetti. Yasaya göre haftanın 6 günü çalışan iÅŸçiye haftanın yedinci günü verilen 24 saatlik iznin hafta tatili olduÄŸunu, sendika ile yapılan toplu iÅŸ sözleÅŸmesinde de haftalık çalışma süresinin 45 saat olduÄŸu, vardiyalı çalışma yok ise hafta içi 9 ar saat mesai yapılacağı, cumartesi günü iÅŸçilerin dinlendirileceÄŸi ve pazar gününün de hafta tatili olduÄŸunun düzenlendiÄŸini öne sürdü. Gerek yasada gerekse toplu iÅŸ sözleÅŸmesinde cumartesi gününün hafta tatili olduÄŸuna dair düzenleme olmadığını savunarak davanın reddini talep etti. İş Mahkemesi, davanın kabulüne hükmetti. Davalı iÅŸveren kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını yerinde buldu.
Davalı işveren kararı temyiz edince bu kez devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Kural olarak cumartesinin iÅŸ günü olduÄŸuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; akdi tatil günü olarak cumartesi günlerinin yıllık izin süresine eklenemeyeceÄŸi vurgulandı. Cumartesi günleri akdi tatil günü olarak iÅŸçi çalışmadığı takdirde yıllık ücretli izin süresine iliÅŸkin hesapta hafta tatili olarak deÄŸerlendirilemeyeceÄŸi hatırlatıldı. Kararda ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Cumartesi günü hafta tatili olarak da kararlaÅŸtırılabilir. Bireysel veya toplu iÅŸ sözleÅŸmeleriyle cumartesi ve pazar günleri hafta tatili günü olarak belirlenmiÅŸse, İş Kanunu'nun 56/5. maddesi gereÄŸi her iki gün yıllık izin sürelerinden sayılmaz. BaÅŸka bir anlatımla yıllık izin kullanma dönemi içindeki cumartesi ve pazar günleri kullanılan izin süresinden düÅŸülür. Ancak bireysel veya toplu iÅŸ sözleÅŸmesinde hafta tatiline eklenen bu cumartesi gününün yıllık izin hesabında iÅŸ günü olarak sayılacağı veya izin süresinden düÅŸülmeyeceÄŸi ÅŸeklinde açık bir kural mevcutsa, bu hüküm geçerli sayılmalı ve İş Kanunu'nun 56/5. maddesi gereÄŸi sadece yıllık izne rastlayan pazar günleri izin süresinden düÅŸülmelidir.
Davalı iÅŸ yerinde uygulanan toplu iÅŸ sözleÅŸmesinin ‘Haftalık Çalışma Süresi’ baÅŸlıklı 12’inci maddesinde, ‘Haftalık çalışma süresi 45 saattir. DiÄŸer hususlarda ve vardiyalı çalışmalarda yasa hükümleri uygulanır. Vardiyalı çalışma sistemi dışında; Pazartesi, Salı, ÇarÅŸamba, PerÅŸembe ve Cuma günleri 9 saat çalışılır.
Cumartesi günü iÅŸçiler dinlendirilir. Pazar Günü Hafta Tatilidir.’ düzenlemesi, aynı toplu iÅŸ sözleÅŸmesinin ‘Yıllık Ücretli İzin’ baÅŸlıklı 25 inci maddesinde ise ‘yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, ve Genel Tatil günleri izin süresinden sayılmaz’ düzenlemesi mevcuttur.
GörüldüÄŸü üzer mezkûr toplu iÅŸ sözleÅŸmesi düzenlemelerinden, tarafların hafta tatili olarak kabul ettiÄŸi pazar günü haricinde Cumartesi günü de dinlendirilme günü olarak belirlenmiÅŸ ve burada cumartesi günü ‘hafta tatili’ olarak adlandırılmadığı gibi yıllık ücretli izin hesabında da izin süresine ekleneceÄŸine iliÅŸkin açık bir düzenlemeye yer verilmemiÅŸtir. Yapılan bu tespit baÄŸlamında İlk Derece Mahkemesince verilen kabul kararının yukarıda deÄŸinilen Dairemiz uygulamasına göre yerinde olmadığı açıktır. Bu durumda, İlk Derece Mahkemesince Dairemizin halihazırdaki uygulaması gözetilmeksizin yazılı ÅŸekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiÅŸtir. Temyiz olunan İlk Derece Mahkemesi kararının ve bu karara karşı istinaf baÅŸvurusunu esastan reddeden Bölge Adliye Mahkemesi kararının, ortadan kaldırılmasına oy birliÄŸi ile hükmedilmiÅŸtir.”
Yeni Ekonomi Ekonomide En Güncel Haber
DoÄŸru haber, Son dakika, Bursa iÅŸ dünyası, Bursa hava durumu, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Piyasa, Döviz, Altın, Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Dolar, Euro, Bitcoin