USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
26 Åžubat 2022 Cumartesi 13:39

Bu sarımsak 'has lezzetler' için

 Bu sarımsak 'has lezzetler' için

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesi, son yıllarda susuz tarlalarda yetiÅŸen sarımsağı ile de anılmaya baÅŸladı. NevÅŸehir’in Acıgöl ilçesine baÄŸlı Topaç köyünde 'kıraç' diye tabir edilen susuz tarlalarda yetiÅŸtirilen sarımsaklara ilgi her geçen gün artıyor.

Topaç köyünde yetiÅŸtirilen sarımsağın, diÄŸer illerde yetiÅŸen sulu sarımsaÄŸa göre aromasının daha yüksek olduÄŸunu söyleyen Acıgöl İlçe Tarım Müdürü Taner Düzgün, “Topaç köyümüz sarımsak üretimi ile geçimini saÄŸlayan çiftçilerimizin olduÄŸu köyümüzdür. Acıgöl ilçemiz ve NevÅŸehir’imizin rakım olarak en yüksek köylerinden biridir. Sarımsağımızda hiç su olmadığı için kıraç üretilen bir sarımsak olma özelliÄŸi ile meÅŸhurdur. Türkiye’mizin diÄŸer ilerinde üretilen sulu sarımsak alternatif ve sulu sarımsaklardan farklı olarak tamamen kıraç olarak üretilir. Bu da kuru madde oranının çok yüksek olmasını ve aromasını çok daha fazla aromatik tat ve lezzet veren sarımsağımız var” dedi.

“Çiftçinin ürünü katma deÄŸer kazandı”
Acıgöl İlçe Tarım Müdürü Taner Düzgün gerçekleÅŸtirdikleri proje ile ürünü katma deÄŸere dönüÅŸtürdüklerini aktararak, “Bizim 2004 yılında kurulan Topaç Kalkınma Kooperatifimiz vardı. 2018 yılında da sarımsak soyma ve paketleme tesisi kurma adına bir proje gerçekleÅŸtirdik. KOP Kalkınma Ajansı da bu projemizi destekledi ve biz 2018 yılında bu tesisimizi kurduk. O güne kadar vatandaşımızın üretmiÅŸ olduÄŸu sarımsaklar perakende ÅŸekilde deÄŸerlendiriliyordu. Bu projemiz sayesinde bu ürünümüzü tamamen katma deÄŸere dönüÅŸtürdük. Burada hem sarımsağımızı soyarak hem de fileli ÅŸekilde sarımsağı paketleyip soyma yapabiliyoruz. Bu ÅŸekilde sarımsağımız ve çiftçimizin ürünü katma deÄŸer kazanmış oldu. Ürünlerimizdeki katma deÄŸer tekrar çiftçimize dönmekte bu ÅŸekilde de kooperatifimiz büyüyerek çiftçimiz kazanmakta” diye konuÅŸtu.

“Ben markayım diyen firmalar tercih ediyor”
Sarımsağın kimyasal madde kullanılmadan üretildiÄŸinin altını çizen Düzgün, “Bu tamamen kooperatif mantığı ile yürüyen bir projeydi. Aromamızda çok yüksek olması nedeniyle pazarda da alternatifsiz ÅŸekilde pazarlama ÅŸansı buluyoruz. Gerçek anlamda 'benim yemeÄŸimde kendime has bir lezzetim var' diyen, 'benim turÅŸum meÅŸhurdur' diyen markalar ile çalışıyoruz. Çünkü sarımsağımızın gerçekten susuz ve tamamen kimyasal gübre kullanmadan üretiliyor. Bunu bilen pazarlama ağındaki bizim tüketici kesimimizle çalışıyoruz. Gerçekten 'ben markayım' diyen insanlar bizim sarımsağımızı tercih ediyorlar. Bu yüzden de pazarlama anlamında bir sıkıntımız olmuyor. Ulusalda da sarımsağımızı bu ÅŸekilde deÄŸerlendiriyoruz. Sarımsağımız ÅŸuanda yüksek oranda sucuk sektöründe deÄŸerlendiriliyor. Ama gerçekten marka olan kendine has aroması olduÄŸunu iddia eden markalar ile çalışıyoruz. Yine turÅŸu sektöründe kendine turÅŸu olarak markalaÅŸmış sektördeki firma sahipleriyle sarımsağımız ile çalışıyoruz. Bunun yanında yemek sektöründe yoÄŸun bir ÅŸekilde talebimiz var. Biz bu tesisi kurduktan sonra da normaldeki 600-700 ton civarındaki üretimimiz bin tonlara kadar çıktı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“13 köyde ekim yapılıyor”
İç piyasada ağırlıklı olarak, turÅŸu ve sucuk sektöründe kullanıldığını söyleyen Düzgün, "Bunun yanı sıra paketleme tesisinden sonra yurt dışında ihracat düÅŸünüyoruz. Fakat yurt içi taleplere yetiÅŸmekte zorluk çekiyoruz. Bu kooperatifimiz ve projemizin ÅŸöyle bir katkısı oldu. Eskiden sadece Topaç köyümüzde yapılan sarımsak ekiliÅŸleri 13 diÄŸer köyümüzde de geliÅŸtirdi. 13 köyümüzde de artık sarımsak ekiliÅŸleri yapılmaya baÅŸlandı. Bunu zaten arz talep dengesinden dolayı böyle bir talep doÄŸdu. Topaç köyümüzün sadece sarımsağını biz iç piyasaya anca yetiÅŸtirirken, ihracat taleplerine cevap verebilmek için diÄŸer köylerimize de sarımsak ekmeleri talebinde bulunduk. Gerekirse çiftçimize tohum desteÄŸi veriyoruz. Kooperatif olarak vatandaşımızın ekmiÅŸ olduÄŸu sarımsağı tekrardan satın alma garantisi veriyoruz. EÄŸer istediÄŸimiz rakamlara ve randımanlara ulaÅŸabilirsek ihracat içinde önümüzde hiçbir engel kalmadı” dedi.