
BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim Burkay, yüksek faizlerin üretim ve yatırımın önünde bekleyen en büyük engel olduÄŸuna dikkat çekti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 2021 yılının ilk meclis toplantısını gerçekleÅŸtirdi. BaÅŸkan İbrahim Burkay, koronavirüs salgınının baÅŸta saÄŸlık ve ekonomi olmak üzere birçok alanda ağır tahribatlara sebebiyet verirken, iÅŸ yapma modellerinde köklü deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸturduÄŸunu söyledi. Bursa iÅŸ dünyası olarak gerek dijital ekonomiye dönük gerekse de teknolojik dönüÅŸümüne yönelik projeleri, 8 yıl önce BTSO meclisinin destekleri ve kent dinamiklerinin ortak aklını harekete geçirerek baÅŸlattıklarını ifade eden BaÅŸkan Burkay, “Türkiye’nin yüksek teknolojili ilk organize sanayi bölgesi TEKNOSAB Bursa’dan yükseliyor. Avrupa’nın en kapsamlı uzay, havacılık ve eÄŸitim merkezi GUHEM, ülkemizin uzay ve havacılık vizyonunun yansıması olarak Bursa’da hizmet veriyor. Yeni nesil Ar-Ge ve mükemmeliyet merkezlerini bünyesinde barındıran BUTEKOM, farklı sektörlerimiz için uluslararası standartlarda 220’nin üzerinde test hizmetiyle Bursa ekonomisinin katma deÄŸerli üretim hedeflerine katkı saÄŸlıyor.” dedi.
BTSO olarak 40’ı aÅŸan örnek projeyle günü kurtaran deÄŸil, geleceÄŸi planlayan bir vizyonla hareket ettiklerini ifade eden BaÅŸkan Burkay, “Günümüzde tercihten öte zorunluluk haline gelen dijitalleÅŸme konusunda da harekete geçen öncü kurumlar arasındaki yerimizi aldık. Kurallara uyan deÄŸil, kural koyan Bursa hedefimizle yeni yılda da mevcut projelerimizle birlikte dijitalleÅŸme, elektronik ticaret, sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleri ile nano teknoloji, mükemmeliyet merkezi gibi yenilikçi çalışmalarımızla Bursa’mıza deÄŸer katmaya devam edeceÄŸiz. GeliÅŸime açık yazılımıyla üç boyutlu sanal fuarlar, haftanın 7 günü ve 24 boyunca açık sanal showroomlar ve e-ticaret ile entegre yapısıyla firmalarımıza ihracat yolculuklarında destek sunan Smartexpo’nun da Bursa iÅŸ dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuÅŸtu.
BTSO olarak sektörlerin meselelerini tek tek deÄŸerlendirdiklerini ve üyelerin taleplerinin takipçisi olduklarını kaydeden BaÅŸkan Burkay, “TOBB ve ekonomi yönetimine sunduÄŸumuz raporlarla birlikte üyelerimizin taleplerini üst düzey temaslarla aktarmaya devam ediyoruz. Salgının ülkemizde tespit edildiÄŸi ilk günden bu yana olduÄŸu gibi bundan sonraki süreçte de özel sektörümüzün sıkıntılarını ve çözüm önerilerimizi TOBB, ekonomi kurmaylarımız ve hükümetimizle paylaÅŸmaya devam edeceÄŸiz.” dedi.
Yüksek faiz yorumu
“Yüksek faiz ortamı, üretim ve yatırımın önünde en büyük engel olarak durmaya devam ediyor.” diyen BaÅŸkan Burkay, reel sektörünün en önemli beklentisinin tek haneli enflasyon ve düÅŸük faizle yatırım iklimine iliÅŸkin koÅŸullar olduÄŸunu vurguladı. Özel bankaların elini taşın altına koyarak yüksek karlılık yerine üretime ve istihdama destek vermelerini beklediklerini ifade eden BaÅŸkan Burkay, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Dünyada tedarik zincirinin hızla deÄŸiÅŸtiÄŸi ve yeni dengelerin kurulduÄŸu bir dönemde üretim ekonomisinin ön planda olduÄŸu, fiyat istikrarının ve faiz oranlarının yatırım iklimini güçlendirmesiyle yeniden hedeflerimize odaklanacağımıza inanıyorum. GiriÅŸimci gücümüzü geliÅŸtirmeye, nitelikli insan kaynağımıza yatırım yapmaya, firmalarımızı uluslararası pazarlara açmaya ve Bursa’mızı yüksek teknolojili üretimin merkezi olarak konumlandırmaya devam edeceÄŸiz.”
Lokanta, restoran, pastane gibi iÅŸletmelerin hızlı bir ÅŸekilde toparlanmalarına imkân saÄŸlanması adına HES kodu sorgulaması yapılmak ÅŸartıyla yeme-içme faaliyetlerine yeniden izin verilmesinin faydalı olacağına inandıklarını ifade eden BaÅŸkan Burkay, “Bu konudaki taleplerimizi de Hizmet ve Ticaret Konseyimizin çalışmaları doÄŸrultusunda kamuoyuyla paylaÅŸtık. Covid-19 nedeniyle faaliyetleri duran bazı iÅŸletmelerimizin vergileri ertelendi. BaÅŸta lokantalar ve restoranlar olmak üzere faaliyetleri kısıtlanan tüm iÅŸletmelerimizin bu kapsama dahil edilmesini bekliyoruz. Sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkileyen bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte reel sektörümüze sunulan destekler kritik önem taşıyor. Yeni yılda en önemli beklentimiz, içinde bulunduÄŸumuz zorlukları aÅŸarak, saÄŸlık ve güvenle iÅŸ ve yatırım ortamının daha cazip hale getirilmesidir. Bu konuda sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde demokrasi, hukuk ve ekonomi alanında yürütülen reform çalışmaları motivasyonumuzu artırmaktadır.” dedi.
BTSO Meclis BaÅŸkanı Ali UÄŸur, mart ayında baÅŸlayan koronavirüs salgınının bütün sektörleri ciddi anlamda etkilediÄŸini belirterek, “Ekonomide bu yılı ÅŸekillendirecek en önemli unsur virüse karşı hazırlanan aşılar olacak. Önümüzdeki aylarda ülkemizde ve tüm dünyada aşının yaygınlaÅŸmasıyla küresel ekonominin toparlanmasını, yurt içinde de üretim ve ticaretin daha kolay ve güvenli hale gelmesini ümit ediyoruz. Yeni yılın ülkemize, dünyaya ve iÅŸ dünyamıza refah, bereket ve huzur getirmesini diliyorum” dedi.
..................
Yeni Ekonomi Ekonomide En Güncel Haber
DoÄŸru haber, Son dakika, Bursa iÅŸ dünyası, Bursa hava durumu, Bursa ekonomi haberi, Bursa kapalıçarşı, Piyasa, Döviz, Altın, Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Dolar, Euro, Bitcoin