
Küresel Fuar Acentesi kapsamında Bursa gıda sektörü temsilcileri, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga 2023 Gıda ve İçecek Fuarı’nı ziyaret etti.
Dünyanın en köklü ve kapsamlı fuarları arasında yer alan Anuga, 100 yılı aÅŸkın süredir gıda endüstrisini tek çatı altında buluÅŸturuyor. Bu yıl “Sürdürülebilir Büyüme” teması ile düzenlenen fuarda 118 ülkeden 8 bine yakın katılımcı yer alıyor. Unlu mamullerden dondurulmuÅŸ gıdaya, et ve süt ürünlerinden organik gıda ve içeceklere kadar gıda sektörünün tüm bileÅŸenlerinin yer aldığı fuarda Türkiye 400’e yakın firma ile temsil ediliyor. Katılımcı sayılarına göre Türkiye bu yıl ev sahibi Almanya, İtalya ve İspanya ile birlikte en büyük 4 ülke arasında yer alıyor. Fuara Bursa’dan ise 20’yi aÅŸkın firma katılıyor.
“Fuarda Sürdürülebilirlik Ön Planda”
Fuara iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan BTSO Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Murat Bayizit, Anuga Fuarı’na iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmede, “Anuga, yaklaşık 8 bin firmanın katıldığı, 200 bine yakın ziyaretçi ağırlayan dünyanın en büyük gıda fuarı. Türkiye bu fuara yaklaşık 400 firma ile katılıyor. Bursa’dan ise 20’yi aÅŸkın firmamız fuarda yer alıyor. Dünya gıda endüstrisinin kalbinin attığı bir yer. Fuarda genel olarak etnik gıdaların öne çıktığını, sürdürülebilirlik ve daha az kimyasalın kullanıldığı doÄŸal ürünlerin trend haline geldiÄŸini görüyoruz. Yine son yıllarda vegan ve bitkisel protein bazlı ürünlerin çok ön planda olduÄŸunu görüyoruz. Daha çok ÅŸekersiz ürünler revaçta. SaÄŸlık açısından trendler öncelikli gidiyor.” dedi.
“Fason Üretim Anlayışından Vazgeçip MarkalaÅŸmaya Odaklanmalıyız”
Türkiye’nin gastronomide yükselen bir trend yakaladığını kaydeden Bayizit, bu ivmeyi gıda sanayisine de yansıtmayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye’nin gıda sektöründe belirli ürünlerde dünyada söz sahibi bir ülke olduÄŸunu ifade eden Bayizit, “Anuga’da 400 firmamız önemli bir yer tutuyor. Dünyada sadece bizim ürettiÄŸimiz veya üstünlüÄŸümüzün olduÄŸu ürünlere sahibiz. Bu ürünlerde fasoncu üretim anlayışından uzaklaşıp markalaÅŸmaya yönelirsek dünyada çok daha rekabetçi olabiliriz. Bunun için BTSO olarak çok ciddi çalışmalar içerisindeyiz. KFA Fuarcılık ile üyelerimizi dünyanın en prestijli fuarlarına taşıyoruz ve sektördeki trendleri takip etmelerini saÄŸlıyoruz. Ticaret Bakanlığı destekleriyle düzenlediÄŸimiz Bursa Food Point’te dünyadan önemli satın almacıları ÅŸehrimize getirip Bursa’daki üreticilerimizle tanıştırıyoruz. KFA ile milli katılım organizasyonları da düzenlemeye baÅŸladık. Kasım ayında Bulgaristan’ın baÅŸkenti Sofya’da önemli bir fuarda BTSO olarak yerimizi alacağız.”
“Maliyetleri DüÅŸürüp Dünyada Yeniden Rekabetçi Olmalıyız”
Mevsim Gıda Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özkan KamiloÄŸlu, dünya ticaretinde görülen yavaÅŸlamanın Anuga Fuarı’nı da etkilediÄŸini söyledi. İnsanların özellikle pandemiden sonra et, süt ve yumurta gibi temel gıdalara yöneldiÄŸini, meyve ve meyvelerden oluÅŸan ürünlerin daha az tüketilir hale geldiÄŸini kaydeden KamiloÄŸlu, Türkiye’de ise sektör temsilcileri olarak artan maliyetler ve rekabetçi döviz kuru konusunda önemli taleplerinin olduÄŸunu söyledi. KamiloÄŸlu, “Dünyada rekabet giderek zorlaşıyor. Bizim mutlaka maliyetleri düÅŸürüp yeniden dünya ile rekabet edebilir duruma gelmemiz lazım. Bunun için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu fuarda da yeni müÅŸteriler bulabilmek için yerimizi aldık. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamıza ve Ticaret Bakanlığımıza destekleri için teÅŸekkür ediyoruz.” dedi.
“Dünya Pazarlarına Açılmak İçin Çalışmaya Devam Ediyoruz”
Hacı Hasan OÄŸulları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yüksel AktaÅŸ, 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleÅŸtirdiklerinin bilgisini verdi. AktaÅŸ konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: “Her geçen gün daha ileriye gitmek zorundayız. Dünya ile entegre olarak, ülkemize döviz kazandırmalıyız. BTSO’nun son yıllarda gıda sektöründeki ihracatçılarımızın önünü açan çalışmalar yapmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bugün Anuga’dayız. ABD, Dubai, Fransa, Rusya sektörümüze vizyon kazandıracak her yere gidiyoruz. Dünya pazarlarına açılmak için ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla çalışmaya devam edeceÄŸiz.”
“Hem Ticari Anlamda Hem de Bilgi ve Deneyim Açısından Faydalı Bir Fuar”
Kayfood firmasını temsilen fuara katılan Serkan DurmuÅŸ, ihracat yapmak isteyen tüm gıda sektörü firmalarının Anuga’da yer alması gerektiÄŸini söyledi. Kayfood olarak fuarda bulunmaktan dolayı gururlu olduklarını ifade eden DurmuÅŸ, “BaÅŸarılı bir fuar. Oldukça güzel iÅŸ görüÅŸmeleri gerçekleÅŸtiriyoruz. Bunların mutlaka olumlu dönüÅŸleri olacaktır. Burada bir yandan ürünlerimizi tanıtıp iÅŸ görüÅŸmeleri yaparken diÄŸer taraftan sektördeki inovatif çalışmaları da inceleme ÅŸansına sahip oluyoruz. Hem ticari anlamda hem de bilgi ve deneyim açısından çok faydalı dönüÅŸler alıyoruz.” dedi.
“Türk Firmalarının Anuga’da Önemli Bir Ağırlığı Var”
Muti Gıda firmasından Emre Çifçi, fuarın oldukça yoÄŸun geçtiÄŸini belirterek, “Anuga, gıda sektöründeki bütün ülkelerin bir araya geldiÄŸi çok büyük bir etkinlik. Firma olarak son yıllarda ihracata ağırlık vermeye baÅŸladık. Hem ülkemize döviz girdisi saÄŸlamak hem de ÅŸirketimizin geleceÄŸi açısından ihracatı çok önemli görüyoruz. Türk firmalarının bu sene Anuga’da büyük bir katılımı var. İnÅŸallah gelecek yıllarda bu sayı artacak ve fuardaki alanlarımız daha da büyüyecektir.” diye konuÅŸtu.
KOSGEB’den Yurt Dışı İş Gezisi DesteÄŸi
KOSGEB, KFA Fuarcılık tarafından düzenlenen yurt dışı iÅŸ gezilerine katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamalarına destek vermeye devam ediyor. KOSGEB tarafından her bir yurt dışı iÅŸ gezisi için iÅŸletme başına saÄŸlanan destek üst limiti yüzde 60 oranında ve en fazla 45 bin TL olarak kullandırılıyor. KOBİ’ler böylece iki yıl boyunca toplamda 90 bin TL’ye ulaÅŸan destekten faydalanabiliyor. BTSO üyeleri www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgi alıp, sektörlerine yönelik fuar organizasyonları için baÅŸvuruda bulunabiliyor.