
Turizm denilince ilk oluÅŸan deniz, kum ve güneÅŸ algısı günümüzde deÄŸiÅŸmiÅŸ durumda. Bugün dünyada; doÄŸal, tarihi, kültürel, sosyal ve estetik deÄŸerlere baÄŸlı birçok turizm faaliyet alanı geliÅŸmiÅŸ durumda.
Turizm, günümüzde döviz girdisini artırıcı ve istihdam saÄŸlayıcı özellikleriyle ulusal ekonomiye katkıda bulunan, uluslararası kültürel ve toplumsal iletiÅŸimi saÄŸlayıcı ve bütünleÅŸtirici etkisi ile de dünya barışının korunmasında büyük payı olan bir sektördür.
Bugün artık kent yaÅŸamının, trafik, stres, gürültü ve yapılı çevre içinde sıkışmış rutin yaÅŸam tarzı insanları doÄŸaya ve doÄŸal yaÅŸama doÄŸru yönlendirmekte. Yine doÄŸayı koruyarak yaÅŸama, keÅŸfetme, farklı kültürleri anlama, yereldeki kaynakları ve getirisini yerel halkla paylaÅŸma, yerel ve doÄŸal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile olası tüm bunlar. Tüm bu nedenlerden dolayı turizm, Türkiye için yaÅŸamsal önemde.
Bu baÄŸlamda Bursa da tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıksa da aslında doÄŸa ve saÄŸlık turizmi açısından da bir potansiyel taşımakta.
Marmara Bölgesi ve özellikle Bursa, tarihi ve kültürel potansiyelinin yanında biyoçeÅŸitlilik ve yoÄŸun bitki varlığı ile de ülkemizin doÄŸa turizmi açısından Karadeniz Bölgesi'nden sonra en önemli alanlarından biri.
CoÄŸrafi konumu, sahip olduÄŸu zengin ve yoÄŸun orman alanları ve UludaÄŸ Milli Parkı; Bursa’yı botanik turizmi, foto safari, doÄŸa yürüyüÅŸü, doÄŸa gözlemciliÄŸi, tıbbi bitkilere baÄŸlı saÄŸlık turizmi, macera oyunları turizmi ve bitki varlığına baÄŸlı doÄŸa turizmi alanlarında merkez olabilecek bir konuma taşımakta. Bir de klasik tatil anlayışından eÄŸitim, çevre, keÅŸif, macera-eÄŸlence alanlarına kayılması, turistlerin ve turizmcilerin doÄŸaya ve doÄŸal kaynaklara yönelmelerini saÄŸlamakta artık.
Farklı turizm olanaklarına sahip olan Bursa, son dönemlerde gerçekleÅŸtirdiÄŸi turizme yönelik hamlelerle sektörden aldığı payı sürekli arttırmaya çalışıyor. Çünkü Bursa, bir sanayi anakenti olduÄŸu kadar aynı zamanda potansiyeliyle de bir turizm kenti.
Bursa’daki sektör temsilcileri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluÅŸları ve iÅŸ dünyası yaptıkları deÄŸerlendirmelerde saÄŸlık turizmden kış turizmine, inanç ve doÄŸa turizminden kongre turizmine kadar Bursa’da var olan potansiyelin nasıl geliÅŸtirileceÄŸine yönelik yoÄŸun çaba içerisinde. Bursa Valilik, BüyükÅŸehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve çeÅŸitli sivil toplum örgütleriyle sektör temsilcileri bu konuda önemli iÅŸler yapmakta. Ancak bir eÅŸgüdüm eksikliÄŸini de görmek gerekiyor.
Türkiye, her yıl dış ticaret açığı vermekte olan bir ülke. Bu açık da daha çok dışarıdan alınan petrol ve doÄŸalgazdan kaynaklanmakta. Türkiye, bu enerji kaynaklarından epey yoksun süreçlerden geçerek çeÅŸitliliÄŸi artırmaya çabalamakta son yıllarda. 2023 hedefi önce 100 milyondu. Bu, daha sonra 75 milyona çekildi. SavaÅŸ ve ekonomik nedenlerle yine de bu yıl Türkiye’ye gelen turist sayısının 65 milyonu aÅŸacağı öngörülüyor. Bu açıdan bakıldığında turizm, aslında Türkiye’nin petrolü, doÄŸal gazı durumunda. Her yıl cari açık kadar gelir getirebilecek, 50'den fazla sektöre doÄŸrudan artı deÄŸer yazacak bir sektör bu. O yüzden herkesin taşın altına elini koyması çok ama çok önemli.