
Tarifsiz acılarla yanıp kavrulduğumuz günlerden geçiyoruz. Her geçen dakika, hayat aleyhine işliyor adet. Sadece ülke tarihimizin değil, insanlık tarihinin en büyük afetlerinden birine tanıklık ettik. Hala enkaz altında yardım bekleyen, dışarıda umutlu gözlerle mucize haberi bekleyen canlar var. Allah yardımcıları olsun… Acıdan kelimelere dökülecek ifadeleri bulmak gerçekten zor.
Ateş, düştüğü yeri yakıyor. 10 ili vuran depremde enkaz altında bekleyenlerin yanı sıra evlerinden olan insanlara sadece ülkemizin değil dünyanın dört bir yanından yardımlar yağıyor. Önceki gün AFAD koordinasyonunda Bursa Valiliği öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde oluşturulan Deprem Yardım Toplama Merkezi, yardımseverlerin akınına uğradı. Bizzat alandaki çalışmalara dâhil olduğumda insanların hummalı bir şekilde işin ucundan tutarak destek olmalarına şahitlik ettim.
Ne var ki gönderilen yardım malzemelerinin hatırı sayılır bir miktarı, maalesef bölgedeki ihtiyaçlara uygun değildi. Topuklu ayakkabı, yazlık terlikler, incecik elbiseler, şallar, hiçbir ihtiyaç sahibinin kullanamayacağı ayakkabı ve botlar gördüm. İyiniyetlileri tenzih ediyorum ama evindeki eskiyen eşyaları atmak için yardım merkezlerini boş yere uğraştırarak zaman kaybına yol açanların zihniyetlerini anlayabilmek mümkün değil. Lütfen az da olsa duyarlı olun, empati kurun. Kimin başına ne zaman, ne geleceği belli değil! Hala daha yardım yapmak isteyen ve bu satırları okuyan birileri varsa lütfen ikinci el eşya gönderip de görevlileri ve gönüllülerin zamanını çalmayın. Siz sıcacık evlerinizde otururken bölgede hala yemek, kışlık giysi ve battaniyeye ihtiyaç duyan insanlar olduğunu unutmayın!
Gelelim iş dünyasının çabalarına… Türkiye’nin dört bir yanından, iş dünyası adına adeta yardım yağıyor. Bursa’da da özverili güzel çalışmalar söz konusu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, depremzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda ilk etapta bölgeye yardım malzemeleriyle yüklü 148 TIR gönderildiğini açıkladı. Bu satırları yazarken yeni TIR’lar da yola çıkmıştı… Son rakamın 200 civarında olduğu belirtildi.
Nakdi yardım kampanyası da hâlihazırda devam ediyor. Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) da arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına destek olmak üzere bölgeye 10 iş makinesi göndererek önemli bir destek verdi.
TÜGİAD Genel Başkanı ve DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel de kimi zaman kargoyla, kimi zaman TIR ve diğer araçlarla bölgeye yardım malzemelerini göndermeye başladıklarını ve arkasını getireceklerini açıkladı. TÜGİAD’ın Merkez ve tüm şubeleri ile ve DOSABSİAD olarak çalışmaları sürdürürken tüm sivil toplum kuruluşlarını da destek olmaya davet etti.
Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi (BOSAB) ve BARSİAD öncülüğünde de çok sayıda malzeme yüklü TIR, bölgeye gönderildi. Muhtelif gıda, battaniye, ısıtıcı, çadır, kışlık giysi, medikal ürünler, bot ve su öncelikli olarak sevk edildi.
Bursa OSB, DOSAB, Hasanağa OSB, Kayapa OSB, Uludağ OSB ve NOSAB da önemli tutarda yardım gönderen bölgeler oldu.
Alınan yeni kararla Valilik ve AFAD tarafından resmi yardım toplama merkezi olarak belirlenen BUTTİM de canhıraş bir şekilde yardım çalışmaları yürütüyor. Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül’ün fedakârca yönlendirdiği çalışmalar sonucu kısa sürede yardım TIR’ları deprem bölgesine gönderildi.
Büyük firmalardan da örnek hareketler görüyoruz. Bursa’dan Coca-Cola tarafından 10 TIR suyun yanı sıra Emek Yağ ve Soyiç Metal gibi büyük firmalar da üzerlerine düşeni yapmaya başladı.
Perakende sektörü de özverili bir çalışma yürütüyor. Yerel market zincirlerinin STK’sı Bursa PERDER, Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Kılıç’ın yoğun çabaları ve üyelerinin katkılarıyla hem nakdi yardım, hem de gıda ve hijyen malzemesi yardımlarını gönderdi ve göndermeye de devam edecek.
Maaşından, harçlığından ayırıp bölgeye gücü ölçüsünde yardım gönderen her bir birey, bütçe oluşturan iş dünyası kuruluşları ve STK’lar, yürekten teşekkürü hak ediyor. Gün, dayanışma günü… Bugün değilse ne zaman?