
“Bursa'nın en önemli çözüm bekleyen sorunu nedir?” diye kime sorarsanız sorun alacağınız yanıt, yüzde 90 şu olacaktır: Trafik, çevre kirliliği ve plansız yapılaşma… Ne yazık ki geçmişte kenti yönetenlerin öngörüsüzlüğü, bu güzelim şehri yıllar içinde bu hale getirmiştir. ‘Sorun varsa çözüm de vardır’ mantığıyla hareket edilerek şehrin geleceği adına kararlılıkla neticeye gidilebilecek planlama hamleleri bir an önce yapılmalıdır. Aksi takdirde bugün nasıl geçmiş yönetimlerin planlama hatalarından söz ediyorsak yarın da birilerinin aynı şeyleri sizin için söyleyebileceği unutulmamalıdır. Bursa iş dünyasının lokomotifi konumundaki Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönetiminin, bu konudaki önerisini tarihe not düşmek adına hatırlatmakta yarar görüyorum.
Nitekim Bursa ve ülke adına yaptıkları katkılar, bazen görmezlikten gelinebiliyor. Şehir adına pek çok olumsuzlukta suçlu gösterilen sanayicilerin de söyleyecekleri şeyler olabiliyor. Velhasıl BTSO’nun verileri gösteriyor ki, şehirdeki 17 organize sanayi bölgesi dışındaki kalan yüzde 46’lık bölümü plan dışı sanayi parselleri oluşturuyormuş. Arabayatağı, Demirci, Yalova Yolu altı, Vişne Caddesi ve İsabey gibi 14-15 farklı bölgede yaklaşık 6 bin firma bu şekilde üretim yapmakta. Dolayısıyla 250 bin kişi buralarda çalışıyormuş. Nitekim uzun yıllar şehir yaşamı için sorun oluşturmayacak demir yoluna, limana ve otobana yakın bir bölgede yeni organize sanayi bölgeleri için planlama yapılması Bursa iş dünyasının ortak beklentisidir.
“Hoppala bu da nereden çıktı? Yeterince OSB var.” diyebilirsiniz. Ama önce bir dinleyin... İş dünyasının talep ettiği gibi planlanacak yeni OSB arazisine, üst satırlarda aktardığımız şehir içinde kalmış plansız bölgelerde üretim yapan firmaların tamamının buraya taşınmasıdır arzu edilen... Nitekim BTSO yönetimi, yaptığı görüşmelerde 3 bine yakın firmadan bu yönde taahhüt almış. Zira çalışmalara başlanması durumunda bu fabrikaların tamamının, yeni OSB’ye taşınmak için hazır oldukları ifade ediliyor.
Büyükşehir Belediyesi ve akademik meslek odalarının iş dünyasıyla bir araya gelip söz konusu planın hayata geçirilmesi durumunda Bursa adına önemli gelişmelerin olabileceği belirtiliyor. Plansız bölgelerdeki firmalarla birlikte buralarda çalışan 250 bin iş gücü de yeni OSB’ye geçiş yapacak.
Sadece fiziki yapılar, çalışanlar değil aynı zamanda bu firmalarla bağlantılı olan çok sayı da iş kolu da bölgeyi boşatmış olacak. Böylece şehir içinde kalan binlerce firmada görev yapan 250 bin kişi ile birlikte özel ve ticari araç hareketliliği son bulacak, şehir içinde ciddi anlamda rahatlama olacaktır. Bazı kavşaklarda düzenleme, bazı yollarda genişletme çalışması nispeten hissedilse de hızla gelişim gösteren Bursa'nın trafik sorununa çözüm olması beklenemez. Dolayısıyla istenilen OSB çevresinde uydu kentler ve aynı şekilde lojistik merkezlerin planda yer alması öngörülmektedir.
Ayrıca OSB için verimli tarım alanlarının dışında kalan kıraç bölgelerin tercih edilmesinin yanı sıra beklenti; deniz, kara ve demir yolu güzergâhlarına yakın olmasıdır. Hepsinden önemlisi; OSB’ye taşınmalarıyla boşalacak şehir merkezindeki alanların yeni bir planlamayla kente değer katacak merkezler haline dönüştürülmesi… Böylece kentsel dönüşüm sadece konutlar üzerinden değil, sanayi parselleri içinde planlanarak rezerv alanları ile gerçekleştirilebilecektir.
Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa'nın kurtuluşu diyebileceğimiz projeyi hayata geçirmesi halinde kentin en önemli 3 sorunu trafik, çevre kirliliği ve plansız yapılaşma yüzde 50 oranında azalacaktır. Bunu yaparken ortak akılda buluşup önce zihinlerde dönüşümün yapılması, hepsinden önemlidir. Bakalım Bursa iş dünyasının bu talebi, kent yöneticilerinden nasıl yanıt bulacak?