
Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi, Bursa Jeotermal A.Åž. Kaynak Suyu Dolum Tesisi'nin çatısını Bursa TEK Enerji firmasından aldığı hizmetle, güneÅŸ panelleriyle donattı. Tesisin, yıllık 2.8 milyon kilovat olan elektrik tüketiminin tamamı güneÅŸ enerjisinden karşılanacak ve yaklaşık 780 bin kilovat elektrik enerjisi satılarak, yıllık 12 milyon TL gelir elde edilecek.
Kurulumu, Bursa TEK Enerji Firması Yaptı
Daha önce 38 metro istasyonun çatısını güneÅŸ panelleri ile donatan BüyükÅŸehir Belediyesi, ÅŸimdi de iÅŸtiraklerinden Bursa Jeotermal A.Åž.’nin Kestel ilçesi sınırlarındaki Kaynak Suyu Dolum Tesisi'nin çatısını adeta enerji santraline dönüÅŸtürdü. Yaklaşık 47 milyon TL’ye mal olan proje kapsamında 5.639 adet 545 vat gücünde panel ve 22 adet inverter montajı Bursa TEK Enerji firması tarafından yapıldı. Kablo montajları devam eden projenin devreye alma ve kesin kabul iÅŸlemlerinin Temmuz ayının başında bitirilmesi planlanıyor. Tesis, 2022 verileriyle, yıllık 2.832.897 kilovat elektrik tüketiminin tamamını karşılayacak, takriben 779.287 kilovat enerjinin de sisteme satışı gerçekleÅŸtirilecek. 25 yıl çalışması planlanan santralin günümüz koÅŸullarında toplamda yıllık 12 milyon TL ekonomik gelir elde edeceÄŸi öngörülüyor. Ayrıca sistemin kurulmasıyla yılda 17 bin 213 adet aÄŸaç dikmeye eÅŸdeÄŸer, 1.536.900 kilogram karbondioksit salınımı miktarı engellenmiÅŸ olacak.
AktaÅŸ: Enerji Maliyetlerini DüÅŸürüyoruz
Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ, Bursa Jeotermal A.Åž. Kaynak Suyu Dolum Tesisi çatısına kurulan sistemi yerinde inceledi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yatırımları hakkında bilgi verdi. Yenilenebilir enerjinin her geçen gün daha da önem kazandığını ifade eden BaÅŸkan AktaÅŸ, “Yeni hizmetlerimiz için kaynak üretmeye çalışıyoruz. Enerji maliyetlerini düÅŸünmeye çalışıyoruz. O yüzden de su ve güneÅŸi en iyi ÅŸekilde kullanıyoruz. Åžimdilik yok ama rüzgarla alakalı çalışmalarımız da olacak” dedi. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin sorumluluÄŸunda bulunan katı atık tesislerinde 2022 yılı içerisinde metan gazının yakılmasıyla toplam 114 milyon 816 bin 102 kilovat elektrik enerjisi üretildiÄŸini belirten BaÅŸkan AktaÅŸ, “Yenilenebilir kaynaklardan üretilen bu elektrik enerjisi Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi’nin kullanımında bulunan tesislerde tüketilen elektrik enerjisinin tamamını karşılamaktadır. Ayrıca BUSKİ bünyesinde 2022 yılında hidroelektrik santrallerinden 14 milyon kilovat, güneÅŸ elektrik santrallerinden 837 bin kilovat ve çamur yakma tesisinden 10 milyon kilovat olmak üzere toplam 25 milyon kilovat elektrik enerjisi üretildi. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen bu elektrik enerjisi BUSKİ bünyesinde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 15’ini karşılamaktadır. Buna ilave olarak BurulaÅŸ bünyesinde metro istasyonlarının çatılarına kurulan güneÅŸ elektrik santrallerinden 2022 yılı içerisinde 2 milyon 203 bin kilovat elektrik enerjisi üretildi. Bu da BurulaÅŸ’ın tükettiÄŸi elektrik enerjisinin yüzde 3’ünü karşılıyor. BüyükÅŸehir Belediyesi ile baÄŸlı kuruluÅŸ ve iÅŸtirak ÅŸirketleri bünyesinde 2022 yılı içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi toplam 142 milyon 280 bin kilovat. Üretilen bu elektrik enerjisi Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi ile baÄŸlı kuruluÅŸ ve iÅŸtirak ÅŸirketleri bünyesinde 2022 yılı içerisinde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 54’üne karşılık geliyor. Aynı zamanda üretilen bu elektrik enerjisi ile toplam 2 milyon 782 bin 365 adet aÄŸaç dikimine eÅŸdeÄŸer olarak 62 bin 603 ton karbondioksit salınımı engellenmiÅŸ oldu” diye konuÅŸtu.