
Türk tekstilinin makine ve sistemlerinde dışa bağımlılığını azaltmak için Bursa’da ‘Tekstile Kendi Teknolojinle Yön Ver’ temasıyla 1. Ulusal Tekstil Makinaları ve Sistemleri Sempozyumu düzenlenecek.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB) Tekstil Mühendisleri Odası (TMO) Bursa Åžubesi, Bursa UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) Tekstil MühendisliÄŸi Bölümü ve Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri DerneÄŸi (TEMSAD) ile 20-21 Ekim tarihlerinde Bursa Akademik Odalar BirliÄŸi (BAOB) YerleÅŸkesi’nde 1. Ulusal Tekstil Makinaları ve Sistemleri Sempozyumu’nu gerçekleÅŸtirecek.
HEDEF, DIÅžA BAÄžIMLILIÄžI AZALTMAK
Türkiye’de tekstil ve hazır giyim ile teknik tekstiller sektörünün önemli geliÅŸmeler kaydederken makine, yazılım, yardımcı ekipman ve sistemleri ağırlıklı olarak yurtdışından ithal etmeye devam ettiÄŸini kaydeden TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Åžubesi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hale Gürler “Türk tekstil makineleri imalat sanayinde en büyük geliÅŸmeyi boya ve terbiye makineleri sektörü göstermiÅŸ olup 1 milyar dolara ulaÅŸan ihracatın yüzde 75-80’ini tek başına gerçekleÅŸtiriyor. Ancak diÄŸer alanlarda tekstil makineleri, ağırlıklı olarak yurtdışından ithal ediliyor. Bu gerçeklerden hareketle ülkemiz tekstil makineleri ve sistemleri imalat sanayinin geliÅŸmesine katkıda bulunacak bir platform oluÅŸturmak amacıyla 2 yılda bir düzenlemeyi planladığımız Ulusal Tekstil Makineleri ve Sistemleri Sempozyumunun ilkini gerçekleÅŸtireceÄŸiz. ‘Tekstile Kendi Teknolojinle Yön Ver’ temasıyla yapacağımız sempozyum hem dışa bağımlılığı azaltma ve tekstil ihracat ithalat dengesini saÄŸlama çalışmalarını destekleyecek, hem de sektörün geliÅŸimine katkıda bulunacak” diye konuÅŸtu.
PAZAR FIRSATLARINA ODAKLANILACAK
Sempozyumun ‘Tekstile Kendi Teknolojinle Yön Ver’ temasıyla TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası, BUÜ Tekstil MühendisliÄŸi Bölümü ve TEMSAD iÅŸ birliÄŸinde düzenleneceÄŸini kaydeden Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Prof. Dr. Recep Eren de “Ulusal nitelikteki sempozyumda tekstil makineleri üreticileri ile tekstil ve konfeksiyon üretim sanayini ve akademisyenleri aynı platformda buluÅŸturmayı hedefliyoruz. 2 gün boyunca yapılacak çalışmalar neticesinde tekstil makineleri imalat sanayinin geliÅŸmesine katkı saÄŸlayacak somut sonuçlara odaklanılacak. Sektördeki tekstil makinası kullanıcıları, ulusal makine üreticileri ile iÅŸ birliÄŸi zemini bulacak. Üreticiler ve kullanıcıların mevcut durum analizinin yanı sıra pazar fırsatlarına da odaklanması açısından son derece faydalı bir etkinlik gerçekleÅŸtireceÄŸiz” dedi.
“KENDİ TEKNOLOJİLERİMİZE HÂKİM OLMALIYIZ”
Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Adil Nalbant da “Sempozyum için belirlediÄŸimiz ‘Tekstile Kendi Teknolojin ile Yön Ver’ temasıyla ifade etmeye çalıştığımız gibi güçlü ve tarihsel tecrübeye sahip tekstil sektörümüz için kendi teknolojilerimize sahip olmamız ve tekstil teknolojileri alanında dünyaya yön verebilmemiz gerekmektedir. Çünkü sektörümüzde bilgi, tecrübe ve iÅŸtiyak anlamında bu potansiyelin var olduÄŸunu açıkça görüyoruz. Kendi teknolojisine hâkim olabilen ülkeler, katma deÄŸerli üretimle fark yaratıp, tüm üretim süreç ve ÅŸekillerini yönlendirebilmektedir. Ülkemiz tekstil sanayisi ve tekstil makine üreticilerinin de bu amaçla iÅŸbirliÄŸi içerisinde, kamu ve üniversite desteÄŸi ile hedeflenen yerlileÅŸme atağının yakalanabileceÄŸini ümit ediyoruz. Bu vizyona katkı sunması amacıyla düzenleyeceÄŸimiz sempozyumun önemli neticeler ortaya koyacağına inanıyoruz. Sempozyuma tüm sektör paydaşlarımızı davet ediyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Katılımın ücretsiz olduÄŸu sempozyum ile ilgili detaylı bilgiye www.texmacsym.com web sitesinden ulaşılabiliyor.