
2022-2023 eğitim ve öğretim yılında mesleki ve teknik eğitimin ana temalarından biri olan “Tarım ve İklim Değişikliği” kapsamında ortaöğretim kurumu tercihi yapacak öğrenci ve velilerin tarım alanına ilişkin farkındalıklarının artırılması amacıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan basın bilgilendirme toplantısı Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül‘ün katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında kurum müdürleri, tarım ve hayvancılık alanına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
'ÜRETEN GÜÇLÜ ÖĞRENCİLER YETİŞECEK'
Çiftçi olup ülkemizin değerli topraklarını işleyerek kendi işini yapan, bu ülkenin milli ekonomisine ve milli üretimine katkı sunan gençleri yetiştirmek bizim birinci önceliğimizdir diyen İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür: “Tarım lisemizde hem sebze-meyve, hem hayvansal ürünler, hem de çeşitli makineler var. Tarım alanındaki lisemizde drone ve güneş enerjisiyle çalışan çeşitli tarım aletlerine kadar tarım alanında AR-GE çalışmaları da yürütülüyor. Tarım lisemizde öğrencilerimizi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine hazırlarken gelişen teknolojiyle yeni nesil üretim yapabilecek makineleri tasarlayan AR-GE faaliyetlerini yürütüyoruz. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığımızdan da ciddi destek görüyoruz.” dedi. Gür, “Tarım lisemiz (Hamidiye MTAL) tarım alanına sınavla öğrenci almakla birlikte tarım alanını tercih eden her öğrenciye 300 lira burs verilecek. LGS’de %5’e giren ve tarım alanını kazanan öğrencilere 1000 lira burs ve dizüstü bilgisayar verilecek. Ayrıca Bursa’da önceki günlerde çok önemli bir çalışmanın da başlangıcı yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz BURSKOOP’u kurarak mesleki eğitimi tercih eden 5000 çocuğumuza burs verecek. Tarım alanında mühendisliği düşünen öğrencilerimizi de çiftçilik yaparak milli ekonomiye katkı sağlamak isteyen öğrencilerimizi de Tarım Lisemize bekliyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyor hepinize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
TEKNİK KAPASİTEYİ GÜÇLENDİRECEK
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise "Bu protokol, Bakanlıklarımızın imkânlarının karşılıklı kullanımı, yararlandırılması ve desteğini içeriyor. Bursa çok önemli bir tarım kenti. Hem gıda yönünden İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en önemli kenti hem de hayvancılık yönünden büyük ve önemli tesisleri, işletmeleri bünyesinde bulunduran bir şehir. Ayrıca bitkisel üretim bakımından Türkiye'nin birinci olduğu 10'a yakın ürün ilimizde yetiştirilmekte. Bu önemi vurgulamak, üretim yaparken çiftçilerimizin teknik kapasitesini güçlendirmek, tarımla ilgili okullarımızda okuyan öğrencilerimizin eğitimlerine imkânlarımız ölçüsünde Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmanın içerisinde yer alıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle bu çalışmayla birlikte ilimizdeki vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir yandan tarımsal alandaki eğitimlerinin artırılması sağlanırken bir yandan da bu alandaki yeniliklerle buluşmaları, yeni tarım teknolojilerini öğrenmeleri mümkün olacak. Aynı zamanda İl Müdürlüğümüzün gıda ve yem kontrolü araştırma merkezi müdürlüğü ve enstitü müdürlüğümüzün imkânları gibi çeşitli destekleri de okul öğrencilerimize sunacağız. Bu kurumlarımızdaki gerek laboratuvar gerek diğer teknik donanım öğrencilerimizin yararlanmalarına imkân verecek. Böylece uygulamalı eğitimi olan bu okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin daha donanımlı bir şekilde sahaya gitmelerini sağlamış olacağız. Ayrıca bu iş birliği ile tarımsal üretime bu önemin verilmesiyle birlikte bu okullarımıza talepler de artacaktır. Daha nitelikli ve teknik eğitim alan insanımız ülke tarımına hizmet edeceklerdir. Bildiğiniz gibi tarım, pandemiyle birlikte daha stratejik bir öneme sahip olmuştur. Bu çalışmanın her iki Bakanlığımıza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle sürekli iş birliği içindeyiz, bu çalışmalarımız artarak devam edecek. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.