USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
14 Ekim 2022 Cuma 16:35

Bursa'nın Rekabetçiliği BUTEXCOMP İle Artacak

Bursa'nın Rekabetçiliği BUTEXCOMP İle Artacak

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen kompozit malzeme ve teknik tekstilde Türkiye’nin rekabet gücünü arttıracak en önemli teknolojik dönüÅŸüm projelerinden BUTEXCOMP’un tanıtımı kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantılarının 3'üncüsü uluslararası uzmanların katılımı ile yapıldı.
Avrupa BirliÄŸi ve Türkiye Cumhuriyeti destekli en önemli teknolojik dönüÅŸüm projelerinden biri olan ve BTSO tarafından yürütülen Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’nin (BUTEXCOMP) 3’üncü Bilgilendirme Toplantısı, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi’nin (BUTEKOM) ev sahipliÄŸinde yurt içi ve yurt dışından katılımla gerçekleÅŸtirildi.

Alanında Uzman İsimler Katıldı
BTSO öncülüÄŸünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında BUTEKOM çatısı altında hayata geçirilen BUTEXCOMP projesi ile ilgili 3. Bilgilendirme Toplantısı’nda ‘Bursa’nın Teknik Tekstil ve Kompozite DönüÅŸümü’, ‘Denizli’de Teknik Tekstile DönüÅŸüm’, ‘Teknik Tekstile DönüÅŸümde Anahtar Parametreler’, ‘Kompozit Endüstrisinde DeÄŸer Katan GeliÅŸmeler’, ‘Türkiye’nin Teknik Tekstile DönüÅŸüm YolculuÄŸu’ konularında oturumlar düzenlendi. Toplantıya, BTSO Meclis BaÅŸkan Vekili Metin Åženyurt, BUTEKOM Genel Müdürü Dr. Mustafa HatipoÄŸlu, BUTEKOM Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karahan, BUTEXCOMP Proje Takım Lideri Richard Smits ve sektör temsilcilerinin yanı sıra teknik tekstil ve kompozit alanında uluslararası baÅŸarılara sahip Denizli’de Teknik Tekstile DönüÅŸüm Projesi Takım Lideri Fernando Merino, Almanya Aachen Üniversitesi Bilimsel Direktörü Dr.-Ing Christoph Greb, Gaziantep Üniversitesi Tekstil MühendisliÄŸi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Cem GüneÅŸoÄŸlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil MühendisliÄŸi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kılıç ve Almanya Gherzi’den Kıdemli Tekstil Uzmanı Yavuz Mogul ile sektör temsilcileri katıldı.

“İnovasyona Dayalı Sanayiye İhtiyaç Var”
BTSO Meclis BaÅŸkan Vekili Metin Åženyurt, giderek artan rekabetçi ortamda inovasyona dayalı sanayiye ihtiyaç olduÄŸunu kaydederek, “Pazar deÄŸeri her geçen gün artan kompozit malzeme ve teknik tekstil sektör için önem arz eden hizmetleri birlikte sunan bir kuruluÅŸ, ne Bursa’da ne de Türkiye’de var. Her iki sektörde faaliyet gösteren firmaların prototipleme, tasarım ve modelleme yeteneklerinin artırılmasının amaçlandığı BUTEXCOMP ile, her iki sektör için de tam entegre küme oluÅŸturulması hedefleniyor. Teknik destek çalışmaları, 20 Nisan 2024’te bitecek olan projemizde firmalara eÄŸitim, laboratuvar ve danışmanlık hizmeti sunacağız. Türkiye’nin imalat alanında rekabet gücünün artırılmasına katkı saÄŸlayacağımız bu merkez ile yerli ve teknoloji politikamızı destekleyecek iÅŸlere imza atılacağına inanıyoruz” diye konuÅŸtu.

En Az 10 Yeni Ürün GeliÅŸtirilecek
BUTEKOM Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karahan da BUTEXCOMP’un, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, 6 milyon 150 bin euroluk bir fonla hayata geçirildiÄŸini belirterek, “Proje ile ilgili tüm altyapının kurulduÄŸu BUTEKOM çatısı altında, proje ile ilgili tüm bilgilendirme faaliyetleri, eÄŸitimler yapılıyor. Teknoloji seviyesini yükseltmeyi hedeflediÄŸimiz, özellikle KOBİ ölçeÄŸindeki firmalarımızı, katma deÄŸerli üretime geçiÅŸte desteklerken tekstil ve kompozit malzeme sektörünün rekabetçiliÄŸine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Teknik tekstile dönüÅŸümle ilgili anahtar parametreleri, yurt içi ve yurt dışından uzmanlarla tartışırken sektör temsilcilerine de bilgi vermiÅŸ olduk. Son derece faydalı bir etkinlik oldu. Bu projenin sonunda en az 10 yeni ürün ortaya çıkarmış olacağız. Bu ürünlerin de ticarileÅŸtirilmesi ile ilgili firmalarımıza destek vereceÄŸiz. Proje boyunca gerek bilgilendirme toplantıları, gerekse B2B görüÅŸmeleri ile (Birlikte iÅŸ yapabileceklerine inanan KOBİ’lerin, bir araya gelerek ortak çalışma ÅŸartlarını araÅŸtırması) projeyi daha detaylı ÅŸekilde anlatmaya, firmalarımızın yanında olmaya devam edeceÄŸiz” ifadelerini kullandı.

Rekabetçi Sektörler Programı Nedir?
Avrupa BirliÄŸi ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki mali iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı, yaklaşık 800 milyon avroluk bir bütçeyle projeleri destekleyen bir mali yardım programıdır. 2007 yılından bu yana yürütülmekte olan program, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki sanayici, KOBİ ve giriÅŸimcilerin rekabet gücünü artırarak sosyal ve ekonomik kalkınmayı hedeflemektedir. Program ve desteklenen projeler hakkında detaylı bilgiye rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr adresinden ulaÅŸabilir, programla ilgili sorularınız için rsp@sanayi.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.