USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
09 Kasım 2022 Çarşamba 14:59

Bursalı Girişimcilerden Endüstriyel Drone

Bursalı Girişimcilerden Endüstriyel Drone

Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin giriÅŸimcilik ve ÅŸirketleÅŸme alanında markası olan ULUKOZA firmalarından Rovense Robotik Teknoloji Ar-Ge, endüstriyel insansız hava aracı projesiyle olası iÅŸ kazalarını önlemeyi amaçlarken maliyet kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

ULUTEK Teknopark ’ta yer alan ve kurucu ortaklarının Rasim Kadirhan ve Kerim Moral olduÄŸu Rovense Robotik Teknoloji Ar-Ge, Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa UludaÄŸ TTO) ULUKOZA Programı bünyesinde yürüttüÄŸü çalışmalarla dikkati çekti. Daha çok savunma sanayinde kullanılan insansız hava araçlarını endüstriye uyarlama çalışmaları yapan firma, iÅŸ güvenliÄŸi kazalarının önüne geçmeyi ve oluÅŸacak maliyet kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyor. 

 

CAN KAYBI VE MALİYET KAYIPLARI ENGELLENECEK

Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Elektrik Elektronik MühendisliÄŸi Bölümü yüksek lisans öÄŸrencisi de olan Rasim Kadirhan, çeÅŸitli drone ve robot projelerinde yer aldığını belirterek, “2017 yılından bu yana insansız hava araçları üzerine çalışmalar yaptık. EdindiÄŸimiz tecrübeleri ticarileÅŸtirmeyi düÅŸündüÄŸümüz noktada Bursa UludaÄŸ TTO ile bir araya geldik. Projemiz sonucunda, endüstriyel alanda kullanılacak insansız hava aracı üretmeyi planlıyoruz. Bu drone; rafineriler, termik santraller, madenler, barajlar gibi alanlarda kullanılabilecek. Drone bu alanlarda oluÅŸturacağı üç boyutlu modelleme ile tamir edilecek alanları, deformasyonları ve arızaları daha kolay tespit edebilme imkânı sunacak. Böylelikle hem olası iÅŸ kazalarının engellemesi hem de 10-15 günde tamamlanacak iÅŸlerin birkaç saat gibi kısa sürede çözülerek büyük maliyet kayıplarının önüne geçilmesi konusunda oldukça avantaj saÄŸlayacak. 12-14 ay içinde sonuca ulaÅŸacağız” diye konuÅŸtu.

 

‘KARGO VE PAKET SERVİSTE KULLANILABİLİR’

Åžirketin kurucu ortaklarından, İstanbul Teknik Üniversitesi Mekatronik MühendisliÄŸi Bölümü yüksek lisans öÄŸrencisi Kerim Molla ise “Teknoloji önce savunma sanayinde kullanılır, sonrasında endüstriyel kullanım ve gündelik kullanıma kadar geliÅŸimini sürdürür. Biz ÅŸu an endüstri alanında kullanılacak insansız hava aracı üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yakın gelecekte paket servisi konusunda dronelar kullanılabilir. Ayrıca kargo konusunda da Amerika ve Avrupa’da çalışmalar sürüyor. Ülkemizde ise dar sokaklar, yüksek binalar sebebiyle drone ile kargo teslimi ÅŸu an çok kolay görünmüyor. Bu sorunu çözen drone ile kargo teslim etme konusunda büyük avantajlar saÄŸlayacak” dedi.

 

‘TEKNOFEST VE BURSA ULUDAÄž TTO BÜYÜK AVANTAJLAR SAÄžLIYOR’

2017 yılından bu yana çalışmalarının sürdüÄŸünü ve Teknofest’e katılarak kendilerini geliÅŸtirmeye devam ettiklerini de belirten Molla, “Teknofest gibi bir etkinliÄŸe sürekli katılarak edindiÄŸimiz tecrübe ile kendimizi geliÅŸtirdik. Bu sayede de Bursa UludaÄŸ TTO ile bir araya geldik. Teknofest’in ve Bursa UludaÄŸ TTO’nun ULUKOZA Programı bize büyük katkıları oldu. Bursa UludaÄŸ TTO’nun networku, mentorleri, sanayi-üniversite buluÅŸmasına saÄŸladığı desteÄŸi bundan sonraki süreçte firmamızın büyümesine de katkı saÄŸlayacaktır. Biz de firma olarak bu çalışmaların bir parçası olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.