
Avrupa’nın önde gelen aksesuar, hazır giyim, kumaÅŸ ve moda fuarı olan Texworld Paris’e Türk tekstil sektörü damga vurdu. Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te yaklaşık 20 ülkeden 400’ü aÅŸkın firmanın katılımıyla kapılarını açan fuarda Türkiye 100’e yakın firma ile Çin’in ardından organizasyona en güçlü katılım saÄŸlayan ikinci ülke oldu.
Bursa iÅŸ dünyası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Küresel Fuar Acentesi Projesi ile ihracat atağını sürdürüyor. Pandemi nedeni ile ara verilen fiziki fuarların yeniden baÅŸlamasını ihracat hedefleri için büyük bir fırsat olarak deÄŸerlendiren tekstil sektörü temsilcileri, Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te düzenlenen Texworld 2022 Sonbahar Fuarı’nı inceledi. BTSO Meclis BaÅŸkanı Ali UÄŸur ve BTSO Tekstil Konseyi BaÅŸkanı Bayram Uçkun’un da yer aldığı 30 kiÅŸilik BTSO heyeti 2023 ilkbahar yaz trendlerinin belirlendiÄŸi fuarda dünya profesyonelleri ile buluÅŸtu.
NormalleÅŸme ile birlikte küresel tekstil ve hazır giyim sektöründe yaÅŸanan toparlanma sürecinin olumlu yansıdığı fuarda katılımcı sayısı Åžubat ayında düzenlenen fuara kıyasla iki kat artış gösterdi. Çin’in en büyük katılımcı olduÄŸu Texworld’de Türk tekstili 100’e yakın firma ile temsil edilirken, Güney Kore, Hindistan ve BangladeÅŸ de güçlü katılım saÄŸlayan ülkeler arasında yer aldı. Fuarda Bursa’dan ise 23 firma ürünlerini yabancı alıcılarla buluÅŸturdu. Parc des Expositions Paris Le Bourget’de düzenlenen fuar 6 Temmuz’a kadar dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
“FUARCILIK ÇALIÅžMALARINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Fuara iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan BTSO Meclis BaÅŸkanı Ali UÄŸur, Kovid-19 salgınıyla tedarik zincirlerinde yaÅŸanan deÄŸiÅŸim sürecinin Türkiye'yi üretim üssü olarak öne çıkardığını söyledi. BTSO üyelerinin bu fırsatı en iyi ÅŸekilde kullanmaları için çaba gösterdiklerini belirten UÄŸur, “Oda olarak özellikle fuarcılık çalışmalarını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiÄŸimiz Küresel Fuar Acentesi Projesi ile 2013 yılından bu yana üyelerimizi dünyanın en prestijli fuarları ile buluÅŸturmaya devam ediyoruz. Yılın ilk yarısında 1,5 milyar doları aÅŸan ihracat gerçekleÅŸtiren Bursalı tekstil ve hazır giyim firmalarımız için Texworld Paris son derece önemli bir fuar. Firmalarımızın buradaki fırsatları deÄŸerlendirmesini amaçlıyoruz. Yeni ülke ve bölgelerle iÅŸbirliÄŸi yapabilmek adına Texworld önemli bir platform. Fuarın sektörümüz, kentimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
“FİRMALAR, DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN ALICILARLA BULUÅžTU”
BTSO Tekstil Konseyi BaÅŸkanı Bayram Uçkun, bu yıl ikinci kez düzenlenen Texworld Paris’te firmaların dünyanın önemli alıcıları ile buluÅŸtuÄŸunu söyledi. Katma deÄŸer ve istihdam açısından stratejik öneme sahip olan tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracata dayalı büyümesine fuarcılık çalışmaları ile destek verdiklerini aktaran Uçkun, “Texworld, potansiyel iÅŸ birliÄŸi imkanlarının yanında firmalarımıza güncel geliÅŸmeler ve sektörün geleceÄŸi hakkında da vizyon kazandıran önemli bir organizasyon. Fuarda yapılan görüÅŸmelerin yeni sipariÅŸlere dönüÅŸmesini ve ihracatımıza katkı saÄŸlamasını temenni ediyorum.” diye konuÅŸtu.
AVRUPALI MÜÅžTERİLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Fuarda katılımcı olarak yer alan Bursalı firmalar Avrupalı müÅŸterilerin ilgisinden memnuniyetini dile getirdi. Ramnur Tekstil firması sahibi Rahmican Yılmaz, son fuara kıyasla gerek katılımcı gerekse ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış yaÅŸandığını belirterek, “Özellikle Avrupalı müÅŸterilerin fazla olması bizim açımızdan sevindirici oldu. Fuar oldukça verimli geçiyor. Organizasyondan memnunuz. Küresel Fuar Acentesi ve tüm emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür ediyoruz.” dedi.
FUARDA YENİ SİPARİŞLER ALINDI
Bünyem Tekstil Satış Yöneticisi Adnan Ahu, fuarın özellikle ilk gününde büyük bir hareketlilik olduÄŸunu kaydetti. Ahu, “Fuara nitelikli alıcılar gelmiÅŸ. Özellikle İspanya’dan çok sayıda firma ile görüÅŸtük. İspanya son dönemde küçülen bir pazardı ancak fuarda bu ülkeden yeni sipariÅŸler aldık. Bizim hedef pazarlarımız kar marjları ve sipariÅŸ metrajları daha yüksek olduÄŸu için Avrupa ülkeleri. Bu fuarın Avrupa’daki iÅŸ baÄŸlantılarımızı güçlendireceÄŸini ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
BAŞKONSOLOS BELENTEPE BURSALI FİRMALARI TEBRİK ETTİ
BTSO heyeti fuarda ayrıca Türkiye’nin Paris BaÅŸkonsolosu Serdar Belentepe ve Ticaret MüÅŸaviri Gonca Köksal Ensari ile bir araya geldi. BaÅŸkonsolos Belentepe fuarın Türkiye’nin tekstil sektöründeki gücünü bir kez daha gözler önüne serdiÄŸini belirterek, Bursalı firmaların güçlü katılımına dikkati çekti. Öte yandan BTSO organizasyonuyla gerçekleÅŸtirilen yurt dışı fuar organizasyonlarına katılan firmalar BTSO’dan 1.000 TL, KOSGEB’den 20.000 TL’ye destek alabiliyor.