
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret eden Çekya İstanbul BaÅŸkansolosu Jiri Cistecky, Rusya-Ukrayna savaşının Çekya’da inÅŸaat malzemeleri tedarik süreçlerini sekteye uÄŸrattığını belirterek, sektördeki eksikliÄŸi Türk firmalarının giderebileceÄŸini söyledi.
Bursa iÅŸ dünyasının küresel iÅŸbirlikleri kurması için çalışmalarını sürdüren BTSO, Çekya İstanbul BaÅŸkonsolosu Jiri Cistecky ile Çekya İstanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu Ekonomik İliÅŸkiler Konsolosu Rene Danek’i ağırladı. Heyeti, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Yüksel TaÅŸdemir ve HaÅŸim Kılıç ile Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Metin Åženyurt karşıladı. Ziyarette Türkiye ve Çekya arasındaki ticaretin geliÅŸtirilmesi hedefiyle yapılabilecek ortak çalışmalar ve iÅŸbirliÄŸi imkanları deÄŸerlendirildi.
“BURSA VE ÇEKYA ÜRETİMDE BENZER YÖNLERE SAHİP”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel TaÅŸdemir, Türkiye ve Çekya arasındaki ticari iliÅŸkilerin geliÅŸmesi için her türlü desteÄŸi vermeye hazır olduklarını söyledi. Pandemi sürecine raÄŸmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 4 milyar dolara yaklaÅŸtığını belirten TaÅŸdemir, “Önümüzdeki süreçte 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize kolaylıkla ulaÅŸabileceÄŸimize inanıyorum. Çekya istikrarlı ve güvenilir ekonomisinin yanı sıra Orta Avrupa’da stratejik coÄŸrafi konumu ile iÅŸ dünyamız için önemli pazarlardan bir tanesi. Bursa ve Çekya sanayi üretimi açısından benzer yönlere sahip. BaÅŸta otomotiv, makine ve tekstil sektörleri olmak üzere ekonomik iÅŸbirliÄŸi yapılacak çok sayıda ortak alanımız var. BTSO yönetimi olarak, iki ülke firmalarını buluÅŸturmak, ticaret ve yatırım fırsatlarını hayata geçirmek için gereken adımları atmaya hazırız” dedi.
“450’DEN FAZLA BURSALI FİRMA ÇEKYA’YA İHRACAT YAPIYOR”
BTSO Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Metin Åženyurt, BTSO’nun 50 bine yakın üyesi ile Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası olduÄŸunu söyledi. BTSO olarak firmalara yeni ticaret kapılarını aralayabilmek açısından büyükelçi ve konsolosluklar baÅŸta olmak üzere Türkiye’deki yabancı misyon temsilcileri ile yakın iliÅŸkiler kurmaya çaba gösterdiklerini ifade eden Åženyurt, Bursa ve Çekya arasındaki ticarete iliÅŸkin de bilgiler verdi. Bursa’dan Çekya’ya ihracat yapan 450’den fazla firma olduÄŸunu söyleyen Åženyurt, Bursa-Çekya ticaret hacminin ise 350 milyon dolara seviyelerine yaklaÅŸtığını sözlerine ekledi.
“BURSA’NIN BİRÇOK SEKTÖRDE İDDİALI OYUNCULARI VAR”
Çekya İstanbul BaÅŸkonsolosu Jiri Cistecky, Türkiye’yi siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir partner olarak gördüklerini vurguladı. Çekya’daki firmaların Türkiye’ye yatırım yapma konusunda istekli olduÄŸunu belirten BaÅŸkonsolos Cistecky, bu yıl içerisinde Çekya Ticaret Bakanı’nın Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleÅŸtirmeyi planladığının bilgisini verdi. Ticaret Bakanı ile birlikte Çekyalı iÅŸ insanlarının da Türkiye’ye geleceÄŸini paylaÅŸan Cistecky, “Bu ziyareti iÅŸbirliÄŸimizi geliÅŸtirmek adına önemli bir fırsata dönüÅŸtürmek istiyoruz. Bu yüzden Bursa’ya geldik. Bursa’nın otomotiv, tekstil ve makine gibi birçok sektörde çok iddialı oyuncuları var. Bu sektörlerin yanında bilgi ve iletiÅŸim alanında da Bursalı firmalarla iÅŸbirliÄŸimizi geliÅŸtirebiliriz” dedi.
“İNÅžAAT VE YAPI MALZEMELERİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT VAR”
Çekya’nın güçlü bir sanayi ülkesi olduÄŸunu ifade eden Jiri Cistecky, ülkenin güçlü bir üretim geleneÄŸine sahip olduÄŸunu vurguladı. Özellikle makine imalat sanayisinde söz sahibi olduklarını belirten BaÅŸkonsolos Cistecky, otomotiv sektörünün de Çekya ekonomisinde önemli bir yer tuttuÄŸunu kaydetti. Cistecky, ülkenin geçmiÅŸte Avrupa için önemli bir tekstil üreticisi olduÄŸunu hatırlatarak, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: “Ancak ÅŸu anda bu durum deÄŸiÅŸti. Tekstilde makine üretimine odaklandık. Burada Bursa ile güçlü bir iÅŸbirliÄŸi potansiyeline sahip olduÄŸumuzu düÅŸünüyoruz. DiÄŸer taraftan yapı ve inÅŸaat malzemeleri sektöründe en önemli iki tedarikçimiz Rusya ve Ukrayna arasında yaÅŸanan savaÅŸla birlikte firmalarımız farklı arayışlara yöneldi. İnÅŸaat ve yapı malzemeleri tedariki için Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi yapabiliriz.”