USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
13 Aralık 2020 Pazar 15:49

Çin’le ticarette yeni hedef

 Çin’le ticarette yeni hedef

Türkiye-Çin İş GeliÅŸtirme DerneÄŸi BaÅŸkanı İhsan BeÅŸer, koronavirüsün dünya devi Çin’le ticarette fırsat penceresi açtığını belirterek, “Türkiye’nin Demir İpek Yolu’ndaki tüm ülkelerle ticaretini arttırmak için lojistik üs avantajını kullanacağız. 3 milyar dolara yaklaÅŸan ihracatımızı iki katına çıkarma fırsatımız olabilir” dedi.

Çin’den baÅŸlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan Demir İpek Yolu üzerindeki lokomotif sektörleri ve yeni pazarları 2021 yazında yapılacak zirvede masaya yatırılacak. Demir İpek Yolu güzergahındaki ülkelerden iÅŸadamlarının da davet edileceÄŸi zirve öncesinde açıklamalarda bulunan Türkiye-Çin İş GeliÅŸtirme DerneÄŸi BaÅŸkanı İhsan BeÅŸer, koronavirüs salgınının ticarette Türkiye için büyük bir fırsat penceresi açtığını belirtti. Türkiye’nin Demir İpek Yolu’ndaki tüm ülkelerle ticaretini arttırmak için lojistik üs avantajını kullanacağını dile getiren BeÅŸer, “3 milyar dolara yaklaÅŸan ihracatımızı iki katına çıkarma fırsatımız olabilir” dedi.

ÇİNLİ TURİST FIRSATI

Türk iÅŸadamlarının Çin’e satabileceÄŸi ve yararlanacağı fırsatları tek tek çıkardıklarını belirten BeÅŸer, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “En çok iÅŸ yaptığımız alanlar maden, gıda, e-ticaret, enerji, müteahhitlik, turizm ve lojistik olarak öne çıkıyor. Çin’den büyük firmaların temsilcilerinden oluÅŸan büyük alım heyetleri gelecek. Buradaki amacımız İpekyolu üzerindeki ülkelerin lokomotif sektörlerindeki firmaları biraraya getirip ortaklıklar yaratabilmektir. Demir İpekyolu hattında olan ülkelerle çok ciddi ticaretimiz var. Çin’e yeni dönemde süt ve su ürünlerinin yanı sıra yaÅŸ meyve, kanatlı hayvan dahil olmak üzere birçok ÅŸey satabiliriz.

Çin, gelecek yıl 22 milyar dolarlık ithalat yapacak. Bu fırsat penceresinin açılması bakımından önemli bir veri. Korona sonrası büyük Çin pazarının deÄŸerlendirilmesi, Türkiye açısından büyük bir hamle olarak görülebilir. Geçen sene Çin’in sadece kiraz ithalatı 1 milyar 800 milyon dolar oldu. İncir, fındık ve Antep fıstığını çok tüketiyorlar. Çinli turistlerin tatilleri boyunca ciddi boyutta harcama yaptıklarını biliyoruz. Tarih ve doÄŸa turizmini sevdikleri için bu noktada fırsatlar sunan Türkiye’yi tercih edebilirler. Virüs öncesi Çin, Türkiye’den en çok mermer ve maden alan ülke durumundaydı. Ancak pandemiyle alım azalmıştı. Çin bu arada stokları tüketmiÅŸ oldu. Åžimdi yeniden Türkiye’den ciddi alım ve ortaklıklar söz konusu. Kapanan kanallar yeniden açılıyor.”

 

Kaynak: BigPara