
KuÅŸkusuz dünyanın en önde gelen sektörlerinden biri de havacılık.
Özellikle 2010'lu yıllardan sonra hızla artan turizm popülasyonu ile birlikte birçok sektörün kalkınmasına da doÄŸrudan etki etmekteydi.
Ancak Covid-19 salgını tüm bu denklemi tersine çevirdi.
Zira salgın sonrası sektörün hızla yükselen ivmesi hiç beklenmedik bir ÅŸekilde dibe doÄŸru inmeye baÅŸladı.
Öyle ki, dünyanın en önde gelen ve sermaye bakımından kuvvetli olan ÅŸirketleri Hanian Hava Yolları, Lufthansa, Avianca bile iflasın eÅŸiÄŸine geldi. Kaldı ki onlarca ÅŸirkette kredi paketleri, devlet destekleri ve benzeri kaynak akışıyla faaliyetlerini sürdürmekte.
DüÅŸünün Qatar Airways ve Emirates gibi körfez ülkelerinin güçlü havayolları dahi yüzlerce personel çıkardı. Bunun yanı sıra personel maaÅŸlarında %20'den tutun %70'lere varan indirimler yapılmış vaziyette.
Türkiye'de ise durum bunlardan farklı deÄŸil.
Gerek Türk Hava Yolları, gerek Pegasus, gerekse Onur Air gibi Türk menÅŸeili bayrak taşıyıcıları baÅŸta kabin ekibi(Pilotlar, Kabin Amiri ve Memuru) olmak üzere ÅŸirketlerinde yer alan tüm çalışanların maaÅŸlarında ciddi indirimleri gitti. Airbus 330, Boeing 777 gibi uzun menzil uçuÅŸ yapan uçaklar yere indirildi. Bunun yanı sıra bu ÅŸirketler 'İstihdam Garantili Pilot YetiÅŸtirme' programlarındaki öÄŸrencilerini yurt dışından geri çekti. Söz gelimi bu öÄŸrencilerin durumu da ayrı bir sorun.
Peki dünyada yaÅŸanan bu sıkıntı ne zamana kadar sürecek?
Uluslararası Hava Taşımacılığı BirliÄŸi (IATA) Covid-19 salgınında ikinci dalga nedeniyle havayolu ÅŸirketlerinin bu yıl ve gelecek yıl toplamda 157 milyar dolar zarar edeceÄŸini öngörmektedir. Nitekim uzmanlar bu rakamın daha da yüksek olacağını ifade etmekte.
Ancak aşılama sürecinin bu ay içerisinde bazı ülkelerde uygulanacak olması ve 2021-Nisan sonu itibariyle 1 milyar dozun üzerinde aşılamanın gerçekleÅŸtirileceÄŸinin hedeflenmesi havacılıkla birlikte sektörlerin normale dönüÅŸmesi üzerinde pozitif etki saÄŸlayacaktır.
Kalın saÄŸlıcakla…
Aşının mevcudiyetinin, seyahat talebinin yalnızca 2021'in 2. yarısında toparlanmasına olanak tanıyacağı ve sektörün yalnızca 2021-4.çeyrekte toplam düzeyde nakit akışını pozitif hale getirme olasılığının gerçekleÅŸmesi beklenmektedir(Kaynak: IATA).