
CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi ile Bursa UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) arasında siber güvenlik, büyük veri, yapay zekâ, açık kaynak, akıllı otonom sistemler ve yapay zekâ tabanlı tıp uygulamaları alanlarında Ar-Ge ve teknoloji geliÅŸtirme ile insan kaynakları yetiÅŸtirilmesine iliÅŸkin ortak çalışma ve faaliyetler yürütmenin yanı sıra eÄŸitim ve öÄŸretim konularında iÅŸ birliÄŸi yapmak amacıyla protokol hayata geçirildi.
GELECEĞİN MESLEĞİ YAPAY ZEKÂ
Protokol imza töreninde konuÅŸan CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi BaÅŸkanı Dr. Ali Taha Koç, Türkiye nüfusunun yüzde 15,4’ünün 15 ile 24 yaÅŸ arasında olduÄŸuna dikkati çekerek “Bu orana baktığımız zaman birçok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek bir oranda genç nüfusa sahip olduÄŸumuzu görebiliyoruz. Gelecek dijital dönüÅŸümde ama geleceÄŸi oluÅŸturacak kiÅŸiler de gençlerimiz. Gençlerimize geleceÄŸin mesleklerinin becerilerini katmamız gerekiyor. GeleceÄŸin mesleki ne olacak derseniz… Kesinlikle yapay zekâ olacak” dedi.
50 BİN İSTİHDAM HEDEFLENİYOR
Önceki yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte 2021 ve 2025 yıllarını kapsayan Türkiye’nin ilk yapay zekâ stratejisini yayımladıklarını da hatırlatan Dr. Ali Taha Koç; “Bu stratejimizde çok önemli hedeflerimiz vardı. Onlardan biri de 50 bin yapay zekâ istihdamı oluÅŸturabilmek. Aynı zamanda 10 bin de lisansüstü yapay zekâyı bilen, eÄŸitim almış kiÅŸileri yetiÅŸtirebilmek ve akademik indekslerde dünya çapında ilk 20’ye girmek. Türkiye’yi bir marka ülke haline getireceÄŸimize inanıyorum. Nasıl ki İHA’larla, SİHA’larla, TİHA’larla bir dünya markası haline geldiysek, yapay zeka alanında üreteceÄŸimiz projelerle ve ÅŸirketlerimizle de dünya markası olabilecek potansiyele sahibiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
ULUTEK FİRMALARI DA YARARLANACAK
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise “Üniversitemiz, 70 bin öÄŸrenci kapasitesine sahip. Kaliteli bir eÄŸitim ile doÄŸru insan kaynağının adresi olacağımızı biliyoruz. Öte yandan ciddi bir bilgi birikimine de sahibiz. Bunu doÄŸru yönetebildiÄŸimiz ve toplumun her kesimi ile iÅŸbirliÄŸi yaptığımız takdirde önce üniversitemizin, sonrasında da ÅŸehrimizin, ülkemizin ve insanımızın kazanacağına inanıyorum” dedi. Prof. Dr. Fatih Karpat da protokol kapsamında ülkenin ihtiyaç duyduÄŸu açık veri kaynağı ve üniversitenin sahip olduÄŸu verilerin paylaşımı ile laboratuvar altyapılarının ortak kullanımı için iÅŸbirliÄŸi yapılacağını ve ULUTEK Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmaların akademisyen destekli projelere CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi tarafından katkı sunulacağı bilgisini de paylaÅŸtı.