
Bursa ile Tacikistan’ın Khatlon Bölgesi arasındaki ekonomik ve ticari iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için DOSABSİAD’da iÅŸ birliÄŸi protokolü imzalandı. Bölgedeki firmaları da ziyaret eden heyet, yeni yatırımlar için kolları sıvadı.
Bursa-Tacikistan Bölgeler Arası İş Forumu ve İkili İş GörüÅŸmeleri programı, DemirtaÅŸ Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları DerneÄŸi’nin (DOSABSİAD) ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirildi. DOSABSİAD ile Khatlon Ticaret ve Sanayi Odası arasında iÅŸ birliÄŸi protokolünün imzalandığı törene TÜGİAD Genel BaÅŸkanı-DOSABSİAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nilüfer Çevikel, DOSABSİAD Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Akif Dikici, Tacikistan Khatlon Bölgesi Yatırım ve Devlet Mülkiyeti Yönetimi Dairesi BaÅŸkanı Qirbonzoda Qurbonali, Dangara Serbest Ekonomik Bölge BaÅŸkanı Muhammed Yatımzoda, Kulab Serbest Ekonomik Bölge BaÅŸkanı Mustafa Abdullozoda ve iÅŸ heyeti katıldı.
‘FİRMALARIMIZ İÇİN YATIRIM FIRSATI’
BaÅŸkan Nilüfer Çevikel, Bursa ile Tacikistan arasında yaklaşık 10 milyon dolar ticaret hacminin olduÄŸunu belirterek, yatırım fırsatlarını ve iÅŸ birliÄŸi imkânlarını üyelerine tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Çevikel, “Tacikistan, 2,5 milyon dolar ihracat hacmi ile ekonomik büyümesini artırarak sürdüren bir ülke. Biz de DOSABSİAD olarak hem ticari iliÅŸkilerin geliÅŸmesine katkı saÄŸlamak, hem de üyelerimizin bölgedeki yatırım fırsatlarından faydalanması için harekete geçtik. Son yıllarda sanayicimizin üzerinde baskı oluÅŸturan enerji maliyetlerinin Tacikistan’da oldukça düÅŸük olması, yatırım rotası açısından bu ülkeyi daha da cazip hale getirecek” diye konuÅŸtu.
YENİ İŞ BAĞLANTILARI KURULACAK
Ülkelerin ticaret hacminin geniÅŸlemesinde jeopolitik konumun bir öneminin olmadığına da dikkat çeken Çevikel, “Küresel piyasalarda makinalara yapılan yatırımların, iÅŸ gücüne yapılan yatırımlar kadar avantajlı olmadığı defalarca kez tecrübe edildi. İhracat odaklı büyüme ve geliÅŸmiÅŸ ticaret hacmi için nitelikli iÅŸ gücünün saÄŸlanması oldukça önemli. Bu noktada iki ülkenin de yararına olacak bir süreci baÅŸlattık” ifadelerini kullandı. Khatlon Bölgesi Yatırım ve Devlet Mülkiyeti Yönetimi Dairesi BaÅŸkanı Qirbonzoda Qurbonali de, Türkiye ve Tacikistan’ın güçlü tarihi baÄŸlara ve ortak kültürel mirasa sahip iki kardeÅŸ ülke olduÄŸunu söyledi. Tacikistan’ın Bursalı firmalarla tekstil ve otomotiv sektörleri odaklı iÅŸ birliÄŸi içinde olduÄŸunu da vurgulayan Qurbonali, “Bursa ile farklı sektörlerde de yeni iÅŸ baÄŸlantıları kurmak istiyoruz. DOSABSİAD, bu anlamda önemli bir köprü görevi üstlenecek” dedi. Tekstil, gıda ve otomotiv sektörü temsilcilerinin bulunduÄŸu Tacikistan heyeti, bölgedeki firmaları ziyaret ederek iÅŸ birliÄŸi odaklı görüÅŸmeler yaptı.