USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
07 Åžubat 2022 Pazartesi 10:02

Ekonomi Penceresi

Ekonomi Penceresi

2021 yılı son döneminde Merkez Bankası’nın faizi düÅŸürmesinden kaynaklı Türk Lirası yerine yatırımcılar, kendilerini koruma içgüdüsüyle enflasyondan korunmak için ‘döviz’ ve ‘altına’ ciddi bir talep gösterdi. Merkez Bankası’nın dövize doÄŸrudan müdahaleleri yetersiz kalınca bu talepler, panik haline dönüÅŸtü.

Dolarda fiyatlar, 14.00 seviyesinin üzerinde kademeli bir ÅŸekilde hızlanarak ve büyük dalga boyları ÅŸeklinde artarak 18.00 seviyesine tırmandı. Ekonomi yönetimi ve siyasi irade, çareyi Türk Lirası mevduatlarına döviz korumalı bir sistem getirme ve Merkez Bankası’nın desteÄŸiyle döviz yükseliÅŸinin önüne geçme yoluna gitti. Bu kararla birlikte ‘dolarda’ hızlı bir geri çekilme yaÅŸanarak 10.00 seviyesine doÄŸru iniÅŸ gördük. Bu seviyelerden tekrar alımla karşılanarak 13.00 ve 14.00 arasında bir dengeleme çalışmasını görmekteyiz.

Mevduata döviz endeksli uygulamanın ilgi görmesi için sürekli ek kararlarla desteklenmeye çalışılıyor. Yılın ilk çeyreÄŸindeki geliÅŸmeler, bu sürecin nereye evrileceÄŸini gösterecek ve daha saÄŸlıklı yorum yapmamıza imkânı verecektir. Merkez Bankası, Ocak 2022’de faizleri sabit tutarak geliÅŸmeleri izleme yolunu seçmiÅŸtir. Maalesef Merkez Bankası’nın politika faizi dışındaki faizler, yüksek kalmaya devam ediyor ve enflasyon, rahatsız edici ÅŸekilde yükseliÅŸini sürdürüyor. Döviz tevdiat hesaplarında beklenen bozulmanın ÅŸimdilik gözükmemesi de ciddi belirsizlik yaratmaktadır.

Yatırımcı, -doÄŸal olarak- enflasyondan korunma ve enflasyon üzerinde getiri arayışı içinde olmaya devam edecektir. Bu enflasyon ortamında risk seven yatırımcılarda ‘Borsa’ ilgisini görmekteyiz. Borsa, 2.000’in üzerinde kaldıkça bu ilgi artarak devam edecektir. DiÄŸer taraftan da yabancı ilgisi olmazsa, yükseliÅŸler doÄŸal olarak sınırlı kalacaktır.

Dolarda destek olarak 12.80 önemli bir seviye. Bu seviye kırılırsa, satışlar artabilir ve 11.00 seviyesine geri çekilme görülebilir. YükseliÅŸ durumunda 14.00 seviyesi önemli bir direnç oluÅŸturmaktadır. Aşıldığında 15.00 ve 15.80, hedef haline gelebilir. Altının onsunda 1.835, önemli bir direnç. Burası aşıldığında yukarı yönlü hareketler hızlanabilir. Destek olarak da 1.760 seviyesi çok önemli. Kırılınca, düÅŸüÅŸler ivme kazanacaktır. Paritede Avrupa Merkez Bankası’ndan sıkılaÅŸtırma adımları geldikçe Euro-Dolar paritesinde yukarı yönlü hareketler görülecek, güvercin yaklaşımlar görüldükçe de Euro-Dolar karşısında güç kaybedecektir. Teknik olarak ÅŸimdilik yukarda 15.50 direnç, aÅŸağıda 11.00 seviyeleri destek olarak gözükmektedir.

Dünyadaki geliÅŸmelere baktığımızda, ABD Merkez Bankası’nın öncülüÄŸünde para sıkılaÅŸtırması ve enflasyonla mücadele ön plana çıkmaya baÅŸlamıştır. Bu sürecin bizim gibi ülkelere olumsuz etkisi olacaktır. Ülkemizde düÅŸük faiz politikasından vazgeçilmez, döviz tevdiat hesaplarında kayda deÄŸer bozulma olmaz ve dışarıdan yabancı yatırımcıdan giriÅŸler görmezsek döviz ihtiyacı artabilir. Tekrar döviz talebi ve dövizde yükseliÅŸler görmemiz mümkün olacaktır.

Bu durumda yeni bir kısır döngü sarmalına girme olasılığını umarız görmeyiz. Ama böyle bir olasılık, ÅŸimdilik masadan kalkmış deÄŸil.

Gürsel DurmuÅŸ

(05.02.2022)

Yazarın Diğer Yazıları