
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı. İhraç edilecek senetlerin 3 ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacağına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir."
MANİPÜLASYON UYARISI YAPILDI
GES’ler ile ilgili açıklamadan önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bildirisinde Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edileceği ve yeni adımlar silsilesinin Bakanlık ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedildi. Açıklamada “Yakın bir süre önce kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanların oluşturduğu tedirginlik ortamı sonrasında, 20 Aralık 2021’de spekülasyonla şişirilmiş döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünya tecrübe etmiş durumdadır. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızın bu tecrübeyi unutmayarak bazı kesimlerin manipülatif çıkarlarını gerçekleştirmelerine imkân vermeden sağduyulu olmasında büyük fayda vardır” ifadeleri kullanıldı.
TÜKETİCİ KREDİLERİNDE VADE DÜŞÜRÜLDÜ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK da tüketici kredilerinde genel vade sınırını değiştirdi. Vade sınırı; 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi. Limiti 25 bin TL altındaki kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si; limiti 25 bin TL’nin üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmesini kararlaştırdı. BDDK’nın açıklamasında konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması, ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi amacıyla kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi, yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması, yurt dışı yerleşiklere tahsisli SWAP imkanının getirilmesi hususlarında gerekli adımların ivedilikle atılacağı da kaydedildi.