
Bursa Teknik Üniversitesi’nden (BTÜ) bir grup bilim insanı, hareket enerjisinden "elektrik üreten kumaÅŸ" prototipi geliÅŸtirdi.
Mühendislik ve DoÄŸa Bilimleri Fakültesi Polimer Malzeme MühendisliÄŸi Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. AyÅŸe BedeloÄŸlu baÅŸkanlığındaki 5 kiÅŸilik ekip, 3 yıllık çalışma sonucu projelerini (TÜBİTAK 219M103) önemli bir aÅŸamaya getirdi. Uzmanların üzerinde çalıştığı kumaÅŸ, benzerlerinden hibrit nanolifli malzemeden yapılması, hafif ve esnek oluÅŸuyla ayrılıyor. Ayrıca bu teknoloji, baÅŸka tekstil malzemesine ve kumaÅŸlara entegre edilebiliyor. Prototip ürün, laboratuvarda kola giyilerek test edildi. Kumaşın akıllı saat, akıllı bileklik gibi giyilebilir ürünlerin ÅŸarj edilmesinde kullanılması amaçlanıyor. Uzmanlar, patent almak için giriÅŸimde bulundukları projeyi geliÅŸtirerek sektöre kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
"Ölçüm cihazlarıyla kullanılabilecek test aparatı da geliÅŸtirdik"
Elektrik üretiminin tekstil malzemeleri kullanılarak yapılmasının güncel bir konu olduÄŸunu ve doktora tezinde de "elektrik üreten kumaÅŸlar" konusunda çalıştığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. AyÅŸe BedeloÄŸlu, "Bu çalışma konusu, tekstillerin enerji üretiminde kullanılması üzerine yoÄŸunlaÅŸmamız sonucu ortaya çıktı, Burada eÄŸme, bükme hareketleri, titreÅŸim veya basma hareketleriyle tekstil malzemelerinin enerji üreten yapılar haline dönüÅŸtürülmesini saÄŸladık. Giyilebilir elektronikler son yıllarda çok ön plana çıktı. Bu konuda çok çeÅŸitli cihazlar da geliÅŸtirildi. Bazıları ticari olarak da kullanılabiliyor ancak bu giyilebilir elektronik malzemelerin insan vücuduna uyumlu hale gelmesi kullanıcının memnuniyetini artıracaktır." dedi. Prof. Dr. BedeloÄŸlu, giyilebilir elektronik ürünlerin nabız, kan basıncı ve kan ÅŸekerini ölçebildiÄŸini, kullanıcısını fitness antrenörü gibi yönlendirebildiÄŸini, vücut monitörlemesi yapabildiÄŸini anlattı. Giyilebilir ürünlerin enerji ihtiyacını pillerden karşıladığını ancak bunların vücuda ağırlık getirdiÄŸini kaydeden BedeloÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu, "Vücut üzerinde kullanmak gerektiÄŸi zaman, iÅŸte bizim geliÅŸtirdiÄŸimiz bu giyilebilir elektroniklere uygun enerji üreten tekstil malzemeleri giyilebilir elektroniklerle beraber kullanılarak kiÅŸiye konforlu, hafif bir ÅŸekilde cihazlarına enerji saÄŸlamasını gerçekleÅŸtiriyor. Proje konumuz hala üzerinde çalışılmaya devam ediliyor. Bizim bu konuda iki patent baÅŸvurumuz var, faydalı model baÅŸvurumuz var. Özellikle bu elektrik üretiminin gerçekleÅŸmesi konusunda ölçüm cihazlarıyla kullanılabilecek bir test aparatı da geliÅŸtirdik." dedi.
Proje kapsamında araÅŸtırmacı olarak ArÅŸ. Gör. Ömer Faruk Ünsal yer alırken Elektrik Elektronik MühendisliÄŸi bölümü ÖÄŸretim Üyeleri Doç. Dr. Cemal Hanilçi ve Doç. Dr. Gökhan Gelen de projeye destek saÄŸlıyor.