
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden AraÅŸtırma Kurumu (TENMAK) ortaklığıyla enerji baÅŸlıklı bir çalıştay düzenledi. BTÜ Proje Destek Ofisi’nin organizasyonda etkin olarak yer aldığı Çalıştayda, Türkiye'de enerji, nükleer ve maden araÅŸtırmaları, ilgili teknolojiler alanlarında iÅŸ birliÄŸi konuları ele alındı. Çalıştaya BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci ÇaÄŸlar, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden AraÅŸtırma Kurumu (TENMAK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, BTÜ Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Deniz Uçar ve Koordinatör Yardımcısı Dr. ÖÄŸr. Üyesi Hüseyin DaÄŸ, kurum yöneticileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.
'Bilimsel Etki Alanı Genişledi'
GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin koordinatörlüÄŸünü üstendiÄŸi “TENMAK Çalıştayı” GTÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸti. Enerji, nükleer; maden araÅŸtırmalarında, teknoloji geliÅŸtirme çalışmalarına destek vermek ve Türkiye’nin bu alandaki kazanımlarını artırmayı hedefleyen Çalıştaya, BTÜ yönetimin yanı sıra BTÜ Proje Destek Ofisi’nin organizasyonu ile farklı bilim disiplinlerinde çalışmalarını sürdüren çok sayıda BTÜ’lü bilim insanı yer aldı. Sabah oturumunda gerçekleÅŸtirilen TENMAK Proje ÇaÄŸrıları Bilgilendirme Semineri açılışında BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci ÇaÄŸlar, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden AraÅŸtırma Kurumu (TENMAK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı birer konuÅŸma yaptı. KonuÅŸmasında BTÜ’nün akademik yatırımlarını Türkiye’nin büyüme ve geniÅŸleme politikaları çerçevesinde gerçekleÅŸtirdiÄŸine dikkati çeken Rektör ÇaÄŸlar, bu sayede bilimsel etki alanlarının geniÅŸlediÄŸini bildirdi. BTÜ olarak teknolojik geliÅŸmenin olmazsa olmazı olan AR-GE ve giriÅŸimciliÄŸi desteklemeye devam ederken, kalkınmaya katkı verdiklerini söyledi. ÇaÄŸlar “BTÜ’nün laboratuvar yapılanması, öÄŸretim üyelerinin çalıştıkları stratejik alanlar, ülke kalkınmasına ve istihdamına katkı saÄŸlamayı hedefliyor. Bu günün sorunu olduÄŸu gibi geleceÄŸin de ana konularından enerji baÅŸlığı altında üniversitemizde çok sayıda çalışma yürütülmektedir. TENMAK Çalıştayı’nı akademisyenlerimizin araÅŸtırmaları hakkında bilgi paylaÅŸma olanağını verdiÄŸi için önemsiyorum. Bu çerçevede Türkiye'deki enerji, nükleer ve maden araÅŸtırmalarının yürütülmesi ve bu alanlarda kurulacak iÅŸ birliklerinin, yeni iÅŸ olanakları saÄŸlayacağına ve ekonomiyi geliÅŸtirmeye katkı saÄŸlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
İş Birlikleri Kurulacak
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar konuÅŸmasında ülkemizde teknolojinin geliÅŸimi ile birlikte AR-GE’ye ve üniversitelere ihtiyacın artığından söz etti. Mantar, Üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸinin altını çizdiÄŸi konuÅŸmasında, Çalıştayın sonucunda katma deÄŸerli, somut çıktısı olan iÅŸ birlikteliklerinin kurulacağına inandığını söyledi. TENMAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı konuÅŸmasında TENMAK’ın, Türkiye’nin enerji, nükleer ve madencilik konularındaki teknolojik ihtiyaçlarını gidermek ve dışa bağımlılığını sona erdirmeyi hedeflediÄŸini kaydetti. Bu alanda Türkiye’deki teknoloji ile birlikte bilgi birikimini artırmak ve ürettiÄŸi teknolojik ürünlerin sayı ve çeÅŸidini artırmak üzere çeÅŸitli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Açılış konuÅŸmalarının ardından TENMAK uzmanları, kurumun açıkta bulunan proje çaÄŸrıları hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. Bu bölümde araÅŸtırmacıları proje hazırlamaya yönlendirmek üzere TENMAK’ın açtığı “Hidrojen Teknolojileri ve Yakıt Hücresi ve Karbon Yakalama, Kullanım ve Depolama Teknolojileri” baÅŸlıklı proje çaÄŸrısı bilim insanları ile paylaşıldı. ÖÄŸleden sonra gerçekleÅŸtirilen çalıştay aÅŸamasında ise araÅŸtırmacılar tarafından “Nükleer Enerji,” “Bor”, “Nadir Toprak Elementleri”, “Temiz Enerji”, “Enerji AraÅŸtırmaları”, “TENMAK Destekleri”, “Uluslararası İş Birlikleri” konu baÅŸlıklarındaki bilimsel sunumlar gerçekleÅŸtirildi.