USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
10 Åžubat 2022 PerÅŸembe 10:38

Enerji krizinin tek çözümü doğada

Enerji krizinin tek çözümü doğada

Türkiye’nin 8 yılda güneÅŸ enerjisi gücünü 195 kat büyütmesinin çok deÄŸerli olduÄŸunu kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim ÅžahintaÅŸ, “Son enerji kısıtlamaları, yenilenebilir enerji potansiyelimizi bir an önce açığa çıkarmamız gerektiÄŸini ortaya koydu” dedi.

 

Türkiye’nin 8 yılda güneÅŸ enerjisi kurulu gücünü 195 kat büyüttüÄŸünü belirten TEK Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim ÅžahintaÅŸ, “Yenilenebilir enerjide kurulu gücün yüzde 7,8’ini karşılayan güneÅŸ enerjisine yatırımlar artıyor. Son dönemdeki enerji kriziyle gördük ki dışa bağımlılığı azaltmak için bu alandaki çalışmalar daha da hızlandırılmalı” deÄŸerlendirmesini yaptı.

 

‘POTANSİYELİMİZ ÇOK DAHA YÜKSEK’

Yenilenebilir enerji alanında yatırımları her geçen gün artsa da bu yolda yürünecek uzun bir yol olduÄŸunu kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim ÅžahintaÅŸ, “Türkiye’nin güneÅŸ enerjisi kurulu gücü 2014’te 40 MW düzeyinden, 2021 sonu itibariyle 7 bin 815,6 MW seviyesine ulaÅŸtı. Bu verilerden yola çıkarak görüyoruz ki güneÅŸ ve rüzgâr santralleri yatırımlarının hızlandığı dönem olan 2010’lu yıllardan itibaren güneÅŸ enerjisi kurulu gücü, 195 kat artmış durumda. 2021 sonu itibariyle ülkemizin kurulu gücünün yüzde 7,8’i güneÅŸ enerjisine dayalı santrallerden oluÅŸuyor. GüneÅŸlenme süreleri bizden daha kısa olmasına karşın güneÅŸten daha fazla yararlanarak elektrik üretimi gerçekleÅŸtiren ülkeler olduÄŸunu biliyoruz. Bu alandaki potansiyelimiz, gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz yenilenebilir enerji üretim seviyesinin çok daha üzerinde. Hem iklim kriziyle mücadele, hem de ticaret hayatının saÄŸlıklı iÅŸlemesi için yenilenebilir enerjide atacağımız güçlü adımlar önemli kazanımlar saÄŸlayacaktır” dedi.

 

‘KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ’           

Enerji arzında son dönemde yaÅŸanan sorunlar nedeniyle iÅŸ dünyasının olumsuz etkilendiÄŸini de kaydeden İbrahim ÅžahintaÅŸ, “Küresel enerji piyasalarındaki olaÄŸanüstü geliÅŸmeler, 2021’in ilk aylarından itibaren hissedilmeye baÅŸlanmıştı. 2022’nin ilk ayında ise özellikle sanayicileri olumsuz anlamda etkileyen enerji arzı kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldık. Ülkemizin enerji odaklı krizlerden etkilenmemesi ve dışa bağımlılığı azaltması için izlemesi gereken tek yol yenilenebilir enerji. Devlet destekleri ve hibeler, bu alandaki ilgiyi artırıyor. Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’nın 'iklim dostu' projelere 37 milyar lira kaynak aktaracağı ve temiz üretim yapan sanayiciye teÅŸvik verileceÄŸi açıklandı. Avrupa YeÅŸil Mutabakat ÇaÄŸrısı nedeniyle de özellikle sanayicilerin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi yeÅŸil üretim alanındaki geliÅŸmeler, enerji karnemize olumlu ÅŸekilde yansıyacaktır. EÄŸer gereken adımları hızla atarsak enerjide dışa bağımlı olmaktan ziyade enerji ihraç eden bir ülke olabiliriz. Bu vesileyle de hem krizleri fırsata çevirir, hem de ekonomik büyümemizi olumsuz etkileyen faktörlere karşı dirençli olabiliriz” ifadelerini kullandı.