USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
12 AÄŸustos 2022 Cuma 10:09

Güneş Enerjisi Yatırımlarına 'Yönetmelik' Gölgesi

Güneş Enerjisi Yatırımlarına 'Yönetmelik' Gölgesi

GüneÅŸ enerjisi sistemleri (GES) ile ilgili son yönetmeliÄŸin yatırımların önünü keseceÄŸini kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim ÅžahintaÅŸ, Türkiye’nin 40 gigavat kurulu güç hedefine ulaÅŸabilmesi için düzenlemenin deÄŸiÅŸtirilmesi çaÄŸrısında bulundu.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in yatırım cephesinde endiÅŸelere yol açtığını dile getiren TEK Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim ÅžahintaÅŸ, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduÄŸunu söyledi.

‘DEVLET, DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ OLMALI’

12 Mayıs 2019'dan sonra yapılan baÅŸvurular sonucu baÄŸlantı anlaÅŸmasına çaÄŸrı mektubu almaya hak kazanan kiÅŸilerin, ihtiyacın üzerinde satışa konu edilebilecek üretim miktarının, iliÅŸkili tüketim tesisinin toplam elektrik enerjisi tüketimini geçemeyeceÄŸini kayıt altına alan yönetmeliÄŸin ciddi sorunları beraberinde getireceÄŸini kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı İbrahim ÅžahintaÅŸ, “Fazla elektriÄŸin satılması ve onu aÅŸan kısmın bedelsiz olarak sisteme verilmesi ile ilgili yönetmelik, yatırımlar için tehdit potansiyeli taşımaktadır. İklim krizinin etkileri ve dünya genelinde enerji tedarikindeki sıkıntıların arttığı bir dönemde enerji açığının azaltılması için yenilenebilir enerji yatırımlarının önü açılmalıdır. Sektör olarak daha fazla yatırım alanı beklerken mevcut ve yeni yatırımlar açısından ciddi engel teÅŸkil edecek olan bu çalışmanın en kısa zamanda deÄŸiÅŸtirilerek güncellenmesini bekliyoruz. Mevcut güneÅŸ enerjisi kurulu gücü, 8 gigavata ulaÅŸan ülkemizin 2030’a kadar 40 gigavat seviyesine ulaÅŸarak enerji açığını kapatması için yatırımcının önüne engel çıkarılmaması, aksine teÅŸvik edilmesi büyük önem arz ediyor. Devletimizin bu noktada denetleyici ve düzenleyici rolde daha etkin olmasını bekliyoruz” diye konuÅŸtu.

‘FİRMALARIN İFLASINA YOL AÇABİLİR’

GüneÅŸ enerjisi üretimindeki tüm paydaÅŸların süreçten çok olumsuz etkileneceÄŸini de belirten İbrahim ÅžahintaÅŸ, “Bu düzenleme ile enerji girdi maliyetlerini GES ile düÅŸürmek ve kazancını yatırıma dönüÅŸtürmek isteyen küçük iÅŸletmeler ve binlerce yatırımcının maÄŸduriyeti kaçınılmaz olacaktır. Yatırımcılara, 2019’da ihtiyaç fazlası elektriÄŸin satın alınacağı yönündeki hukuki düzenlemeden yararlanma imkânı verilerek daha sonra bu hakkın ellerinden alınması da hayata geçirilen yatırımların zayi olmasına ve firmaların iflasına varan sonuçları karşımıza çıkarabilir. İlaveten bu düzenleme, yeni yatırımların önünü kesecektir. Geriye dönük olarak planlanan deÄŸiÅŸikliÄŸin uygulama aÅŸamasında olan birçok projeyi sekteye uÄŸratacağı ve GES yatırımlarına ağır darbe vuracağı da unutulmamalıdır” dedi. 

‘ENERJİDE DIÅžA BAÄžIMLILIÄžI BİTİREBİLİRİZ’

Tüm dünyada artan talep ve Rusya-Ukrayna savaşının, enerjinin taşıdığı stratejik önemi bir kez daha gösterdiÄŸini de kaydeden ÅžahintaÅŸ, “GeliÅŸmiÅŸ ekonomilerin enerjide alternatif çözüm arayışlarına girdiÄŸi bir dönemde yapılan düzenlemeler ve teÅŸviklerle Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda güçlü bir atılım fırsatına sahiptir. Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji üretiminin teÅŸvik edilmesi, enerji kaynaklı cari açığımızın kapanmasına yardımcı olacağı gibi daha verimli bir üretim düzeninin oturmasına imkân saÄŸlayacaktır. Avrupa YeÅŸil Mutabakatı’na uyum nedeniyle özellikle sanayicilerin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi yeÅŸil üretim yatırımlarının önünün açılmasıyla birlikte dışa bağımlı olmaktan ziyade enerji ihraç eden bir ülke olabiliriz. Düzenlemenin gözden geçirilmesi ve GES yatırımlarının teÅŸvik edilerek enerjinin ülkemizin dışa bağımlılığının önlenmesi adına yeni bir atılım hamlesine dönüÅŸtürülmesi en önemli beklentimizdir” ifadelerini kullandı.