USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
28 Kasım 2021 Pazar 17:03

İSPANYOL BİTKİ UZMANLARI ADANA'DA

İSPANYOL BİTKİ UZMANLARI ADANA'DA

Gübre sektöründe geliÅŸen teknolojiyi takip ederek çiftçiye çözümler sunarak bir dünya markası olan İspanyol Antonio Tarazona firması tarafından tarla grubunda üretilen bitki beslenme takviyeleri, firmanın Türkiye temsilcisi olan Adana merkezli Agronil Tarım tarafından düzenlenen toplantıda, bölge çiftçisine tanıtıldı.

Agronil Tarım, İspanyol bitki beslenme uzmanlarını bölge çiftçileri ve bayileriyle buluÅŸturdu. Toplantıda, İspanyol uzmanlar, konvansiyonel gübreler ile üretilen ürünlerin, yeni teknoloji gübrelerle beslenerek üretilen ürünler arasındaki farkları gösteren deneme sonuçlarını görseller eÅŸliÄŸinde anlattılar.

Toplantının açılış konuÅŸmasını yapan Agronil Tarım Kurucusu Ziraat Mühendisi Taner Kaplan, “Agronil Tarım olarak Türkiye, Kıbrıs ve Türki Cumhuriyetler TemsilciliÄŸini yapmakta olduÄŸumuz, 70 yıllık bitki beslenme tecrübesiyle Antonio Tarazona firmamızdan Dr. Mohamed Chakir Boulaich ile mikrogranül gübre uzmanı Alberto De La Pena, tarla bitkilerinde Türkiye’de içeriÄŸi ile ilk ve tek olan Organomineral mikrogranül gübre Rootway Perfect, DMPP inhibitörlü Nitrene 15-15-15 (25 S) ve BASF’in Limus inhibitör teknolojisi ile ÅŸelatlanmış ENEBE 40 ürünlerinin yüksek verim ve sürdürülebilir tarım için teknolojileri ile kullanım detaylarına iliÅŸkin sizlere sunum yapacaklardır. Son derece verimli geçeceÄŸine inandığım toplantımıza katılımınızdan dolayı sizlere ve deÄŸerli konuÅŸmacılarımıza teÅŸekkür ederiz” dedi.

Kaplan’ın açılış konuÅŸmasının ardından mikrogranül gübre uzmanı Alberto De La Pena, öncelikle firmanın 70 yıllık köklü geçmiÅŸi ve çevreye duyarlı üretimine iliÅŸkin bilgi paylaşımında bulunarak, “Ürünlerimizi dünyanın 46 ülkesinde çiftçilerin hizmetine sunuyoruz. Ancak, markamızın merkezi İspanya’dan sonra en fazla Türkiye’deyiz” dedi.

"Çiftçi tarlasını ekerken 4 soruya cevap arıyor"

Bir çiftçinin tarlasını ekerken öncelikle 4 sorunun cevabını aradığını belirten Alberto De La Pena, “Toprağımın özelliÄŸi nedir? Yani toprağını tanımak, toprağının NPK oranını bilmek ister. Üçüncü olarak NPK’nın toprak içinde dağılımını bilmek ister” diyerek, azot, fosfor ve potasyumun toprak içinde nasıl hareket ettiÄŸini grafiklerle açıkladı.
Alberto De La Pena, 18 gün sonra yaÅŸanan deÄŸiÅŸimi de yine grafiklerle gösterip, özellikle fosforun hareketlerine dikkati çekerek, "Fosfor hiç kıpırdamayan bir elementtir. Son olarak da potasyumun 18 gün sonunda yine çok az bir hareketliliÄŸi olduÄŸunu görüyoruz” dedi. Alberto De La Pena, Fosforun kökten en fazla 2.5 mm, potasyum da 7.5 mm’ye kadar uzaktan alınabildiÄŸine vurgu yaptı.
Uyguladıkları gübrenin bitkinin köklerinde nasıl dağıldığını ve nasıl beslendiÄŸini grafiklerle gösteren Alberto De La Pena, ÅŸöyle devam etti;
“Yani ahıra konulan bir at samandan uzak tutulduÄŸunda nasıl beslenemez ise fosforu da 2.5 mm’den uzak tuttuÄŸunuzda bitki beslenmez, aç kalır. Özet olarak bu bitkilerden verim alabilmek için birinci olarak fosforun güzel kullanılması, ikinci olarak inhibitörlü azot kullanılması, üçüncü olarak da bunun hepsinin birleÅŸiminden sonra sonucuna varacağız.”

Bitkinin ilk geliÅŸimini teÅŸvik ediyor

Alberto De La Pena, Türkiye’nin ilk ve tek organomineral mikrogranül gübresi olan
Rootway Perfect adlı ürünü çiftçilere tanıtırken, bu gübrenin bitkinin ekim sırasında ihtiyaç duyduÄŸu besinleri saÄŸlama özelliÄŸine dikkati çekerek, “Bu gübre, mahsulün ilk geliÅŸimini teÅŸvik etmek için yüzde 2 Taravert Amısol ile birlikte yüksek oranda organik madde ve organik karbon içeren mikro kompleks bir gübredir. TopraÄŸa 4 kg/da kullanıldığında, içeriÄŸindeki yoÄŸun aminoasit yapısı sayesinde topraÄŸa ekstra olarak 1 kg/da Taravert Amisol uygulaması yapmış olursunuz dedi.
Bu gübrenin daha fazla kök ve vejetatif geliÅŸimi desteklediÄŸini ve filizlenmenin gücünü artırarak (baÅŸlangıç etkisi) büyümeyi uyardığını ve çevresel deÄŸiÅŸikliklere karşı direncini artırdığını ifade eden Alberto De La Pena,, “Kök sistemini iyileÅŸtirir, mahsulün enerji tasarrufunu saÄŸlar, makrobesinlerin ve mikro besinlerin emilimini ve bitkisel geliÅŸimi destekler” diye konuÅŸtu.

30 gün kaybolmadan toprakta duran akıllı azot

“Normal üre azotu ilk 4 günde hava durumuna göre yüzde 60 kayıp yaÅŸar. Enebe 40 Limus teknolojili inhibitörlü azot sayesinde topraÄŸa uygulandıktan 30 gün sonrasına kadar hiç kayıp yaÅŸamadan durur ve bitki tarafından yüzde 95 kullanılır. Limus sayesinde 60 kg/ normal üre yerine, 36 kg /da Enebe 40 akıllı azot kullanılır. Üre amonyum sülfat ve Basf’in tescilli markası Limus inhibitörünün birleÅŸimi sayesinde paranızı boÅŸa harcamazsınız.”
Alberto De La Pena, bu gübrenin üretimde artışla birlikte hasat kalitesini de iyileÅŸtirdiÄŸini belirterek, İspanya’daki uygulama sahalarında yaptıkları deneme üretimine iliÅŸkin görselleri katılımcılarla paylaÅŸtı.

Antonio Tarazona firması bitki beslenme uzmanı Dr. Mohamed Chakir Boulaich ise İçeriÄŸindeki azot, fosfor ve potasyum sayesinde çiftçilerin ürünleri için ihtiyaç duyduÄŸu birçok maddeyi bir anda karşılayan NPK gübre konusunda bilgi paylaşımında bulunarak, katılımcıların sorularını yanıtladı.
İnteraktif ortamda, katılımcılarla sohbet eÅŸliÄŸinde ve oldukça verimli geçen bilgilendirme toplantısında, uzmanlar, konukların konuya iliÅŸkin sorularını da yanıtladıktan sonra düzenlenen yemekte de ikili görüÅŸmeler yapma fırsatı buldular.