
Bir giriÅŸimci, timsah derisi kadar saÄŸlam olduÄŸu ifade edilen balon balığının derisinden kadın çantası yaptırıp bir ilke imza attı. Metal aksesuarı dışında tamamı 1’er kilogramlık 7 balon balığının derisinden oluÅŸan çanta, şık ve farklı tasarımıyla dikkat çekerken, sırada cüzdan ve anahtarlık gibi aksesuarlarla elektromanyetik alan engelleyici testleri geçmesi durumunda cep telefon ve bilgisayar kılıfları da bulunuyor.
Alınan bilgiye göre, Antalya’nın Alanya ilçesinde yaÅŸayan giriÅŸimci Mehmet Özata, Akdeniz Su Ürünleri AraÅŸtırma, Üretme ve EÄŸitim Enstitüsü MüdürlüÄŸünce yürütülen Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin AraÅŸtırılması (BAYOMA) Projesi kapsamında balon balıklarından ayakkabı, cüzdan, çanta ve anahtarlık yapabilmek için çalışmalara baÅŸladı. İlk olarak kadın çantası üzerine yoÄŸunlaÅŸan Özata, İstanbul’da konusunda uzman bir kiÅŸiye balon balıklarının derilerini götürdü. Tanesi 1 kiloya yakın 7 balon balığının derisi özel iÅŸlemlerden geçirilip tabaklama yöntemiyle hazır hale getirildi. Ardından deriler, metal aksesuarı dışında fermuarı tutacak yere kadar balon balığının parçalarının tamamı deÄŸerlendirilerek yapılan çanta haline getirildi. Özata, patentine baÅŸvurduÄŸu çalışmaların sonunda yine balon balığı derisinden ayakkabı, cüzdan, anahtarlık yapmak için de giriÅŸimlerini sürdürüyor.
"Patentine baÅŸvurduk"
Çantayı yaptıran giriÅŸimci Mehmet Özata, 2018 yılında İskenderun’da bir çocuÄŸu balon balığı ısırması nedeniyle parmağının koptuÄŸu haberini okuyunca çok etkilendiÄŸini ve 3 yıl önce BAYOMA Projesi’ne dahil olduÄŸunu söyledi. Özata, AR-GE çalışmaları sırasında balon balığı derisinin son derece kaliteli bir deri olduÄŸunu fark edince tekstilde kullanmak üzere giriÅŸimlere baÅŸladıklarını aktararak, “Bunlardan ayakkabı, çanta, cüzdan, anahtarlık üzerine çalışmalara baÅŸladık. Bu iÅŸte baÅŸarılı olunca aynı zamanda patentine baÅŸvurduk. Åžimdi bir tekstil ürünü olarak kullanılmasını saÄŸlayacağız. Çok şık ve güzel bir çanta oldu” dedi.
"Tehlikeyi görünce yaptığı ÅŸiÅŸme özelliÄŸi derisini esnek yapıyor"
Balon balığının ÅŸiÅŸme özelliÄŸinin derisini esnek yaptığını kaydeden Özata, “Denizde herhangi bir tehlike görünce ÅŸiÅŸiyor, böyle olunca da derisi esnek oluyor. Esnek olmasına karşın derisi çok saÄŸlam. Zaten tekstilde de kullanılan derilerin hem esnek hem de saÄŸlamlık yönünden kullanılabilirliÄŸi olduÄŸu için, biz de bunu tekstilde kullanılabileceÄŸini ön görerek çalışmamıza devam ettik. Bakanlıkla ortak hareket ediyoruz. Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü ile projeye dahil olmuÅŸtuk. Onlarla beraber yaptık. Marmara, Akdeniz, Ege üniversiteleri ve birçok üniversite ile iÅŸbirliÄŸimiz oldu ve desteklerini aldık” ifadelerini kullandı.
"Yasak olan av hayvanlarının avlanmasının önüne geçilmesi adına önemli bir adım"
Projenin hem balon balığının popülasyonunu dengelenmesi hem de yasak olan av hayvanlarının avlanmasının önüne geçilmesi adına önemli bir adım olduÄŸuna vurgu yapan Özata, "Av hayvanlarında egzotik deri olarak geçiyor, o hayvanların avlanması yasak olduÄŸu için balon balıkları onların yerini alacak. DoÄŸadaki diÄŸer av hayvanların derisi yerini alacak. Baktığınız zaman balon balıklarının deri desenleri birbirinden hep farklı. Bunları tabaklama yöntemiyle hepsi egzotik deri dediÄŸimiz farklı desenli ürünler oluÅŸturmaya imkanı da saÄŸlıyor" diye konuÅŸtu.
"Cep telefonu ve tabletlerde kullanım için incelemede"
Özata, balon balığının derisinden telefon ve tablet kılıfı yapımı üzerinde çalıştıklarını da aktararak, "Telefondaki manyetik alanı tutma özelliÄŸini test için incelemeye gönderdik. EÄŸer iyi bir sonuç gelirse, radyoaktif maddeleri emen bir özelliÄŸi tespit edersek onun üzerinden telefon ve tabletlerde kılıf olarak kullanmayı düÅŸünüyoruz. Hem görüntü olarak güzel bir görüntü ortaya çıkacak hem de saÄŸlıklı bir ürün olacak" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
"1 sene sonra derisi sertleÅŸiyor"
İmalat iÅŸiyle uÄŸraÅŸan deri ustası Adnan Uçmaz ise balığın derisinin iÅŸlenmesinin zor olduÄŸuna, çok fazla el emeÄŸi gerektiÄŸine iÅŸaret etti. Uçmaz, "Normal deri durdukça bir ÅŸey olmuyor ama balon balığı gördüÄŸüm kadarıyla 1 sene sonra sertleÅŸiyor. Biz bunu iÅŸledikten sonra sertleÅŸmesi daha iyi. Daha önceden de bizim için yumuÅŸak olması daha rahat" dedi.