
Bursa kent merkezinde rastgele 100 kiÅŸiye, “İznik'e hiç gittiniz mi?” diye sorsanız eminim ki yarısından çoÄŸu “Gitmedim” yanıtını verir. Hâlbuki dünya tarihinde önemli bir yere sahip İznik, M.Ö. 316 yılında kurulmuÅŸ olup Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere dört büyük medeniyete ev sahipliÄŸi yapmış antik ve de kadim bir ÅŸehirdir.
Çok sayıda medeniyetin izleri bulunan ve tarihin her döneminde insanlığın ilgi odaklarından biri haline gelen İznik, özellikle Hristiyan âlemi için önemli kutsal bir yerdir. Nitekim 1. ve 7. Konsilin toplanıp Hristiyanların kutsal kitaplarının bugünkü haline getirildiÄŸi yerdir İznik… Biz Müslümanlar için Mekke-Medine nasıl kutsal topraklar ise 2 milyar kiÅŸilik Hıristiyan âlemi için de İznik o anlamda kutsaldır.
Bu kadar önemli bir yere sahip İznik’in yıllar yılı bu özelliklerini, deÄŸerini bir ÅŸekilde öne çıkarılıp turizme kazandırılamaması hayret verici bir durum.
Bunları neden yazdığıma gelecek olursak... GeçtiÄŸimiz günlerde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde İznik Turizminin Tanıtımı ve Pazarlanması Çalıştayı yapıldı. İznik Belediyesi BaÅŸkan Vekili Zeliha PeÅŸte, Turizm İl Müdürü Kamil Özer, TÜRSAB Güney Marmara Yürütme Kurulu BaÅŸkanı Murat SaraçoÄŸlu, Prof. Dr. Mustafa Åžahin ve TÜRSAB Kültür Türları İhtisas BaÅŸkan Yardımcısı İlham Seyale konuÅŸmacı olarak etkinliÄŸe katıldı.
Toplantının ana konusu, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nca UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday gösterilen ilçe için bundan sonraki süreçte nasıl bir yol sürdüreceÄŸi oldu.
Burada en önemli nokta, yerel halkın bu konuda çok iyi ÅŸekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Çünkü 2010 yılında aynı listeye giren Bursa’da, halen UNESCO'nun önemi kavranabilirmiÅŸ deÄŸil. Özellikle de Cumalıkızık'ta yaÅŸanan başıboÅŸluk nedeniyle bir türlü istenen seviyeye ulaşılamamıştır. Dolayısıyla UNESCO’nun ne olduÄŸu, ne iÅŸe yaradığı ve İznik'e ne gibi faydalarının olacağı iyi anlatılmalıdır.
İznikliler yaÅŸadıkları yerin kıymetini, deÄŸerini ve de tarihini bilmelidir. Hatta akademik çalışmalar yapılmalı, yabancı dil öÄŸrenilmesi konusunda belli baÅŸlı bazı ilçe esnafı, konaklama tesislerinde çalışanlar ve ulaşım sorumlularına eÄŸitim verilmeli.
İznik adına geliÅŸmelerin güzel olduÄŸu kadar artılarıyla birlikte eksileri de anlatılmalı. 44 bin nüfuslu ilçede 20 bin kiÅŸi ‘sur içinde’ yaÅŸamını sürdürüyor.
İznik'e her gittiÄŸimde hayalim ÅŸu olmuÅŸtur: KeÅŸke ilçe merkezinde kalan yerleÅŸim alanları sur dışına çıkarılıp burası dünyanın en büyük açık hava müzesi olsa… Öyle deÄŸil mi? İlçenin neresini kazırsanız kazın, bir ÅŸekilde tarihi kalıntılarla karşılaşılıyor. Bu hayalin maliyeti ancak devlet bütçesiyle karşılanabileceÄŸi için bugüne kadar böyle bir planlama yapılmamıştır.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi durumunda pek çok yabancı turistin ziyaret edeceÄŸi önemli rotalardan biri İznik olacaktır. Dolayısıyla İznik, özellikle uluslararası elit turistlerin ziyaret edeceÄŸi bir turizm markasına dönüÅŸtürülmelidir.
Pek çok Avrupa ülkesindeki turizm beldelerinde, İznik gibi deÄŸerli turizm rotalarına seyahat ederken belli bir bedel karşılığı turistler kabul ediliyor. İznik'in de var olan inanç turizmi potansiyeli daha da öne çıkarılarak, bir turizm markası oluÅŸturulup misafirlerin günübirlik deÄŸil de en az bir gece konaklayacak yer haline getirilmesi gerekiyor.