USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
28 AÄŸustos 2020 Cuma 00:00

Kadınlar kooperatifi hem üretiyor hem istihdam sağlıyor

Kadınlar kooperatifi hem üretiyor hem istihdam sağlıyor

Mersin'de 3 kadınla kurulan, bugün üye sayısı 32'ye ulaÅŸan kooperatif, hem geleneksel yöntemlerle kışlık yiyecek üretiyor, hem de istihdama destek oluyor.

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 3 yıl önce 3 kadın tarafından kurulan S.S. Sarıgöl Kadın GiriÅŸimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (SARKOOP) bugün 32 kadına istihdam saÄŸlıyor. Kooperatifte bir yandan geleneksel yöntemlerle kışlık yiyecekler üretilirken bir yandan da kadınların ülke ekonomisine katkısının artması saÄŸlanıyor.

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 3 yıl önce Serbest DiÅŸ Hekimi Emine Özyıldız Aygan baÅŸkanlığında, Hacer Öz ve Ulviye SeveroÄŸlu üyeliÄŸinde kurulan S.S. Sarıgöl Kadın GiriÅŸimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (SARKOOP) bugün 32 kadına istihdam oluÅŸturarak yoluna devam ediyor. Annelerinden, ninelerinden öÄŸrendikleri doÄŸal yiyecekleri hazırlayarak gelecek kuÅŸaklara aktarma amacında olan kooperatif ürünlerini geleneksel yöntemlerle hazırlarken birçok kadının da ev ekonomisine katkı saÄŸlıyor.

SARKOOP BaÅŸkanı Emine Özyıldız Aygan, “Sarıgöl’de yetiÅŸen ürünlerden mamul madde haline getirmek için kooperatifimizi kurduk. Hem kadınlarımıza ekonomik olarak katkı saÄŸlamak hem de anneannelerimizin, babaannelerimizin ürettiÄŸi ÅŸekilde yiyeceklerimizi hazırlayabilmek için bu kooperatifimizi kurduk. Åžuan üretim sezonumuz baÅŸladı. Domateslerimiz, Emcelli biberimiz, Dindarlı domatesimiz, biber ve domates salçaları olarak iÅŸlenmekte. Çok sayıda kadına istihdam oluÅŸturduk. Ürünlerimizi yüzyıllardır gelen anneannelerimizin, babaannelerimizin yaptıkları gibi geleneksel yöntemlerle yapıyoruz. Eski usullerle ve güneÅŸte kurutarak yapıyoruz. Bu ürünlerin genç kuÅŸaklarla tanışmasını istiyoruz. DoÄŸal beslenmeleri ve saÄŸlıklı olmalarını istiyoruz. Son zamanlarda diyabet hastalığı veya baÅŸka hastalıklar çoÄŸalmaya baÅŸladı. Sentetik kimyasallar hayatımıza girdi. Onun için doÄŸal ürünlerimizi de genç kuÅŸaklarımızın tanışmasını, bunları kullanmasını arzu ediyoruz. Bu ürünlerimizin yanında üzümlerimiz var. BilindiÄŸi üzere Sarıgöl’ün her tarafı üzüm dolu. Üzümden pekmez yapacağız, üzüm köftesi yapacağız, güneÅŸte gün balı yapacağız.” dedi.

Kooperatifin kurucu 3 üyesinden biri olan Hacer Öz ise ÅŸunları söyledi: “Genelde bu kooperatif ürünlerini kendi ortaklarımızın yetiÅŸtirdiÄŸi ürünlerden alıyoruz. Biberleri, domatesleri ortaklarımızdan alıyoruz. Zeytin ve zeytinyaÄŸlarını da aynı ÅŸekilde ortaklarımızdan alıp pazarlıyoruz. Ayrıca bizim bir de İzmir Bayındır’da karakovan balı üreten ortağımız var. Ballarımız da oradan geliyor. Bu dönemde her gün domates ve biber salçaları için günde 400 bidon domates ve biber salçası için hazırlıklar yapılıyor.”