
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi’nin mekanik tesisat proje ve uygulama denetçileri ile mekanik tesisat sektörünün buluşma noktası olan Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendis ve Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD) yönetim kurulu üyeleri; iki dernek arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla bir araya geldi.
7 KONU MASAYA YATIRILDI
DEMSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, iki dernek arasında yapılan iş birliği çalışmalarının devamlılığı amaçlanırken, sektöre faydalı projeler geliştirmek için de ortak kararlar alındı. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, “Ruhsat projelerinin uygulamaya yönelik olarak hazırlanmasının sağlanması, mekanik tesisat uygulaması yapan mühendislik firmalarının projeleri kontrol ederek, yapı denetim firması mekanik tesisat denetçi ve kontrol elemanları ile irtibat halinde olmasının sağlanması, BİM uygulaması ile tüm projelerin ortak zeminde hazırlanması için çalışma başlatılması, makine mühendisleri odası ve belediyeler nezdinde ortak çalışmalar ve eğitimler düzenlenmesi, mesleki yeterliliği olmayan personellerin çalıştırılmamasına yönelik kontrollerin sağlanması, merkezi sistem uygulamalarında mevzuat dışına çıkılmayarak enerjinin verimli kullanılması yönünde çalışmaların takip edilmesi, yangın ve kazan dairesi gibi can güvenliği arz eden uygulamaların kontrollerinin de asansör uygulamaları gibi akredite kurumlarca kontrol edilip onaylatılmasının sağlanması konuları üzerinde DEMSİAD işbirliğinde neler yapabileceğimizi konuştuk. Çalışmaları kısa zamanda başlatarak, takipçisi olacağız” dedi.
‘ORTAK AKIL İÇİN BİR ARAYA GELDİK’
DEMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Şahintürk de, “Mekanik tesisat ve enerji tasarrufu, ülke ekonomisi için artık çok hayati bir konu haline geldi. Ülkemizin AB Yeşil Mutabakat’ına uyum hazırlıkları tüm hızı ile sürerken hem bu değişim ve dönüşümü, hem de sahada yaşanan birçok sorunu tespit edip çözüm önerileri ile birlikte zaman kaybetmeden takipçisi olmalıyız. Özelikle kurumların resmi onaylı projedeki merkezi ısıtma sistemlerinden, amir kanun hükümlerini hiçe sayarak bireysel ısıtma (KOMBİ) sistemine geçişe izin vermeleri, kanunlara ve ülke ekonomisine fazla enerji tüketimi ile ciddi zararlar vermektedir. Proje çizim tekniklerindeki gelişmeler firma ve belediyelerde acil olarak devreye alınmalı, (BİM) hatasız, hızlı, bir biri ile uyumlu ve tüm disiplinlerin ortak bir yazılım portalına geçişi sağlanmalı. Ayrıca kontrol ve onay sürecinde yaşanan olumsuzlukların sebebi ‘ruhsat projesi’ garabetinden bir an önce vazgeçilip uygulamaya yönelik tek projeler yapılmalı” diye konuştu.