
Bursa’da meslek liselilerin ürettiÄŸi parçaların kullanılmasıyla ortaya çıkan makineler, Türkiye ihracatına katkı saÄŸlıyor. Yaklaşık 27 ülkeye ihraç olan makinelerde lise öÄŸrencilerinin imzası bulunuyor.
Bursa’nın ilk meslek okullarından biri olan Hürriyet Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öÄŸrencileri, ortaya çıkardıkları çalışmalarla meslek eÄŸitiminin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Makine Teknolojisi Alanı öÄŸretmen ve öÄŸrencilerin ürettiÄŸi parçaların da kullanılmasıyla imal edilen sac bükme makinesi 27 ülkeye ihraç ediliyor. Okulun döner sermaye çalışmaları kapsamına alınmasıyla harekete geçen öÄŸretmenler, öÄŸrencilerin staj gördükleri firmalarla irtibata geçti. Bursa'da faaliyet gösteren Erbend Makina Sanayi ve Ticaret A.Åž. ile yapılan anlaÅŸma gereÄŸi, firmanın imalatı sac bükme makinelerinde yer alan baÄŸlantı elemanları lisenin atölyelerinde üretilmeye baÅŸlandı. Yaklaşık 2 aydır istenen sipariÅŸleri hazırlayan öÄŸrenciler, ürettikleri parçalarla ortaya çıkan makinenin ise Almanya, Rusya, Amerika’nın da arasında bulunduÄŸu yaklaşık 27 ülkeye ihraç edildiÄŸini öÄŸrenmeleri büyük bir mutlulukla karşılandı.
Makine teknolojisi alanı olarak 3 dalda eÄŸitim verdiklerini belirten okulun Makine Teknolojisi Alanı Atölye Åžefi Ahmet Hamdi Sevindi, “Bu öÄŸrencilerin hepsi, eÄŸitimlerini tamamladıktan sonra sanayide çalışmaktadır. Buraya gelen öÄŸrenciler, makine bölümüne ilgileriyle eÄŸitimlerini de baÅŸarıyla tamamlıyor. En son yapmış olduÄŸumuz çalışmayla bu öÄŸrencilerin ne kadar baÅŸarılı olduklarını ortaya koymuÅŸ olduk. Döner sermaye kapsamına girdikten sonra stajyer göndermiÅŸ olduÄŸumuz firma ile yaptığımız görüÅŸme sonunda dışarıdan aldıkları parçaları bizim üretebileceÄŸimizi ilettik. Onlarda kabul etti. Biz onların istediÄŸi ürünleri üretmenin yanı sıra, sanayiye de iyi bir eleman yetiÅŸtirmiÅŸ oluyoruz. İlk parti üretimlerimiz tamamlandı. Bizlerde, öÄŸrencilerde, firmada yaptığımız iÅŸten çok memnunuz” diye konuÅŸtu.
Lise birinci sınıf öÄŸrencisi Mert Özyurt, “EÄŸitimimiz yanı sıra, döner sermayeden gelen iÅŸlerle uÄŸraşıyoruz. Bu hem bize daha hızlı deneyim, hem de özgüven saÄŸlamış oluyor. Aynı zamanda yapmış olduÄŸumuz iÅŸlerle harçlığımız da çıkmış oluyor. Okul masraflarında ailemize yük olmuyoruz. Yaptığımız iÅŸlerin sonucunda Türkiye’nin ihracatına destek vermek bizleri gururlandırıyor. Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunmak her Türk gencini mutlu eder. Biz bu sayede iÅŸ imkanlarını da görmüÅŸ oluyoruz. Milliyet duygularımızda kabarmış oluyor. Ben bunu sadece bizim okul için deÄŸil, diÄŸer meslek liselerinde de görmek isterim. Bu tecrübe ve ekonomik kalkınma açısından önemlidir” diye konuÅŸtu.
Bu zamana kadar birçok baÅŸarılı çalışmalara imza attıklarını belirten Hürriyet Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Oktay Güllü, “Son yıllarda mesleki ve teknik eÄŸitim önemi için, farklı projelere imzalar atılıyor. Milli EÄŸitim Bakanlığı, Bursa İl Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü ve Osmangazi İlçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸünün desteÄŸi ile mesleki ve teknik eÄŸitimin görünürlüÄŸünü birazda da arttırmak için çaba sarf ediyoruz. Åžu an Milli EÄŸitim Bakanlığının hedefleri doÄŸrultusunda, döner sermaye çalışmalarına hız kazandırdık. Okulumuzdaki her bölümü sektörün öncüleriyle bir araya getirerek iÅŸ birliklerine imza attık. Bunun ilk meyvelerini makine alanında saÄŸladık. Sanayimizle birlikte onların ürettiÄŸi makinelere, bazı parçalarını okulumuzun atölyelerinde öÄŸretmen ve öÄŸrencilerimizle üretmeye baÅŸladık. ÜrettiÄŸimiz ürünlerin tesliminden sonra üretilen parçalarımızın makinelerle birlikte yurt dışına ihraç olduÄŸunu öÄŸrendik. Yaklaşık 27 ülkeye ihraç olması bizleri ekstra mutlu etti. Bu ÅŸekilde iÅŸbirliklerini geliÅŸtirerek çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz. Meslekî eÄŸitim artık Türkiye’nin stratejik hedefidir. Güçlü Türkiye için, güçlü meslekî eÄŸitim ÅŸart” ÅŸeklinde konuÅŸtu.