USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
25 Eylül 2020 Cuma 11:59

Tavukçuluk sektörü Çin'e yöneldi

Tavukçuluk sektörü Çin'e yöneldi

Daha fazla katma deÄŸerli ürüne odaklanan kanatlı ürün sektörü 1,2 dolar seviyesinde olan kilogram ihracat deÄŸerini 2 dolara çıkarmak için harekete geçti. Sektör, Çin pazsarına yönelmdi.

Pandemi döneminde ihracat hedeflerinde yaklaşık 100 milyon dolarlık sapma yaÅŸayan sektör, iki yıl önce açılan Japonya pazarına bu yıl Çin pazarını da eklemeye hazırlanıyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve Hastavuk Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Müjdat Sezer, Avrupa ve İngiltere pazarlarının da açılması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, “Bu pazarların açılması sektörde devrim olur” dedi.

Türkiye’de tavuk üretiminin yıllık ortalama yüzde 2 seviyesinde artış gösterdiÄŸini kaydeden İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Koordinatör BaÅŸkanı Müjdat Sezer, yaklaşık 2.2 milyon ton beyaz et üretimin olduÄŸunu belirtti.

Sezer, üretimin yaklaşık yüzde 20’sinin 40 ila 50 ülkeye ihraç edildiÄŸi bilgisini verdi. Pandemi öncesinde Türkiye’nin kanatlı ürünleri ihracatı yaklaşık 1 milyar dolar iken AÄŸustos 2019-AÄŸustos 2020 aralığında ise 900 milyon dolar seviyesine ulaşılabildiÄŸini belirten Müjdat Sezer, “020 yılını 900 milyon dolar civarında kapatır; 2021 itibari ile de çıkışa geçeriz. Avrupa BirliÄŸi 6 milyar dolarlık ithalatla en çok ithalat yapan ülkesi konumunda. İngiltere’nin 4 milyar dolarlık ithalatı var. Japonya 4 ila 5 milyar dolarlık ithalat yaparken, Çin 2 milyar dolar, Suudi Arabistan ise 1,5 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Bu pazarları Türkiye olarak iyi deÄŸerlendirebiliyor olmamız lazım. Ancak AB ve İngiltere kapalı, açılması lazım. Japonya iki yıl önce açıldı fakat yavaÅŸ ilerliyor. İstanbul İhracatçılar BirliÄŸi’nin Ur-Ge projesi kapsamında Çin, Japonya ve Suudi Arabistan üzerine yoÄŸunlaşıldı. Çin de açılmak üzere. Yılsonuna kadar Çin’e de kanatlı ürün göndermeye baÅŸlayacağız” dedi.

Çin’in ithalatın yanı sıra yaklaşık 1,5 milyar dolarlık da ihracat yaptığı bilgisini veren Müjdat Sezer, “Ürünü alıp katma deÄŸerli hale getirip yeniden satıyorlar. Bizim de beyaz ette ileri iÅŸleme teknikleri ile katma deÄŸerli üretime odaklanmamız gerekli. Avrupa BirliÄŸi’ne açılmamız lazım. Bu pazarın açılması Türkiye için büyük bir ÅŸans olacak. Çünkü yanımızda Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Balkan ülkeleri bulunuyor. Tüm kanatlı ürünleri ÅŸu an ÅŸoklanmış olarak ihraç etme kabiliyetine sahibiz; ancak bu pazar açıldığında taze olarak da gönderme avantajımız olacak. Ayrıca katma deÄŸerli ürün de göndermemiz mümkün olabilecek. AB’nin açılması ile 300 milyon dolar civarı ek ihracata ulaÅŸabiliriz” dedi. Sezer, öte yandan İngiltere’nin de önemli bir pazar olduÄŸuna vurgu yaparak, bu pazarın da açılması için harekete geçmek gerektiÄŸinin altını çizdi. Japonya’ya 10 ila 20 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleÅŸtirildiÄŸini kaydeden Müjdat Sezer, “Japonya’da olimpiyatlar yapılacaktı. Ciddi oranlarda ürün stoku yaptılar. Olimpiyatlar iptal olunca stoklar ellerinde kaldı. Åžu an alımda biraz yavaÅŸladı. Ayrıca Japonların tercih ettiÄŸi ürünler katma deÄŸeri yüksek ürünler. Sektör katma deÄŸeri bugün ÅŸinitzel, köfte, burger, salam, sosis gibi ürünlerden saÄŸlıyor. Katma deÄŸerli üretim toplam üretimden ancak yüzde 10’luk pay alabiliyor. İleri iÅŸlenmiÅŸ ürünlere yoÄŸunlaÅŸmamız lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İç piyasa çok etkilendi
Pandeminin sektörü özellikle de iç piyasada negatif yönde etkilediÄŸini söyleyen Müjdat Sezer, turizm sektörüne baÄŸlı olarak yaz tüketiminin kayda deÄŸer seviyede düÅŸtüÄŸünü ifade etti. Bu baÄŸlamda iÅŸletmelerin satışta hedefledikleri kapasiteleri yakalayamamalarının fiyatları aÅŸağıya çektiÄŸini dile getiren Sezer, “İç piyasada çok uygun fiyata kanalı ürünleri bulmak mümkün. Sektör kendini bu konuda toparlamaya, kapasitelerini eski düzene getirmeye çalışıyor.

Kilogram başına ihracat değerinde hedef 2 dolar
Müjdat Sezer, Türkiye’nin kilogram başına katma deÄŸer oranı 1,1 dolar iken, tavukta ise 1,2 olduÄŸunu kaydederek, “Åžu an ham haliyle ihracat yapıyor olmamıza raÄŸmen genel ortalamanın üstündeyiz. Türkiye’nin daha katma deÄŸerli ürüne yönelmesi lazım. Japonya’nın ortalama 2,85 dolar. Hedefimiz 2 dolar seviyesine çıkabilmek” dedi. Sezer öte yandan, kanatlı sektöründe kurulu fabrikaların yaklaşık yüzde 10 boÅŸ kapasite ile faaliyet gösterdiÄŸini ve olası ihracat anlaÅŸmalarında ivedilikle üretim adetlerinde artışa geçilebileceÄŸinin de sinyallerini verdi. Müjdat Sezer, bu kapasitenin 200 bin tonluk ilave üretim olduÄŸunu açıkladı.