
UludaÄŸ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından, Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılan İngiltere ile ticari iliÅŸkileri geliÅŸtirme çalışmaları kapsamında gerçekleÅŸtirdiÄŸi “Türkiye-BirleÅŸik Krallık İliÅŸkileri” konulu seminerle iki ülke arasındaki ticari iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için yapılması gerekenler konuÅŸuldu.
Çevrimiçi olarak gerçekleÅŸen organizasyona, Londra Eski Ticaret MüÅŸaviri Sayın Ahmet Enes Tekcan katıldı. Otomotiv, tekstil, hazır giyim, meyve-sebze mamulleri ve yaÅŸ meyve-sebze sektörüne yönelik olarak anlatılan konular kapsamında, Türkiye-BirleÅŸik Krallık İliÅŸkilerinin GeleceÄŸi ve ikili iliÅŸkilerde önümüzdeki dönem fırsatlar ve riskler masaya yatırıldı.
Programda açılış konuÅŸmasını yapan UludaÄŸ İhracatçı Birlikleri Koordinatör BaÅŸkan Yardımcısı ve UludaÄŸ Tekstil İhracatçıları BirliÄŸi (UTİB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Pınar TaÅŸdelen Engin, “2019 yılında İngiltere’ye olan ihracatımız 10.8 Milyar dolar, ithalatımız 5.4 Milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸti. Tüm sektörlere baktığımızda net ihracatçı olduÄŸumuz çok önemli bir ülke. Sadece bu özet rakamlar bile bizim için pazarın ne kadar deÄŸerli olduÄŸunu gösteriyor. İngiltere’ye tekstil ihracatımız 380 milyon dolar, İngiltere’den tekstil ithalatımız ise 88 Milyon dolar. Tekstil sektörü olarak çok ÅŸanslı bir ülkeyiz. Üretim kalemlerinin çoÄŸunu ülkemizde ürettik. Bu yüzden pandemi sürecinde de tekstil sektörümüz çok çabuk hareket edip koruyucu giysiler ve maskeler konusunda önlem alabildi. Çünkü hammaddeden son ürüne kadar üretimin tüm kademeleri ülkemizde mevcut. Biliyorsunuz ki birliÄŸimizde beÅŸ tane farklı sektör var. Bu sektörler açısından İngiltere pazarı gerçekten çok önemli” diye konuÅŸtu.
Londra Eski Ticaret MüÅŸaviri Ahmet Enes Tekcan ise, Türkiye – İngiltere arasında imzalanması öngörülen ticaret anlaÅŸması dâhil olmak üzere, güncel geliÅŸmelere ve ikili iliÅŸkilerde önümüzdeki dönem fırsatları ve risklerine iliÅŸkin bilgileri aktardı.
Türkiye-BirleÅŸik Krallık Dış Ticaretinin ihracat ve ithalat kalemlerini anlatan Ahmet Enes Tekcan, “İngiltere’ye İhracat kalemlerimiz arasında elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu araçlar ve parçaları, demir çelik ürünleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli aletler, beyaz eÅŸya, gıda maddeleri gibi tüketim ürünleri, kablo ve teller yer alıyor. İthalat kalemlerimiz ise; Elektriksiz makineler, demir çelik, otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, eczacılık ürünleri, plastik ürünleri ve organik kimyasallardır. Åžuan ki mevcut durumda 31 Aralık 2020 tarihine kadar Gümrük BirliÄŸi koÅŸulları geçerli olacak. Bu tarihe kadar BirleÅŸik Krallık ve Türkiye, Serbest Ticaret AnlaÅŸması imzalamayı planlıyor. Ticaret çalışma grupları her iki ülkede toplantı gerçekleÅŸtirdi. İlk toplantı 9 Kasım 2017’de Londra’da yapıldı, son toplantı ise 25 AÄŸustos 2020’de yapıldı. AnlaÅŸma imzalanamazsa, BK ve Türkiye, DTÖ kuralları çerçevesinde karşılıklı gümrük vergilerini artıracak. Åžu ana kadar BK ne AB ne de Türkiye ile anlaÅŸma imzalayabildi” diyerek bilgi verdi.
BirleÅŸik Krallık ve Avrupa BirliÄŸi anlaÅŸmaların önündeki temel sorunları anlatan Tekcan, Türkiye ve BirleÅŸik Krallık arasındaki gündem konularına da deÄŸindi. Ahmet Enes Tekcan, “Türkiye ile BirleÅŸik Krallık arasındaki ticari bağın güçlenebilmesi açısından kapsamlı bir tercihli ticaret anlaÅŸması yapmak, gümrük yapısının sürekliliÄŸi, sanayi ürünleri üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması, tarım ürünlerinde kısmi de olsa serbestleÅŸme saÄŸlanması, AB ve BirleÅŸik Krallık arasındaki müzakerelerde paralel olarak teknik düzenlemelerin mümkün olduÄŸunca uyumlaÅŸtırılması elzemdir. Yasal düzenlemelerle Türkiye’den doÄŸrudan BirleÅŸik Krallığa gönderilen ürünler, üçüncü ülkelerden ithal edilen ürünlerle aynı muameleye tabii olacaktır. Endüstriyel ve iÅŸlenmiÅŸ tarım ürünleri için ATR dolaşım sertifikaları, tarım ürünleri ve ECSC ürünleri için EUR.1 ve EUR-MED artık kabul edilmeyecektir. Hedef ülke olarak ‘AT/ Avrupa topluluÄŸu” yerine “BK/ BirleÅŸik Krallık’ ibaresi kullanılacaktır. Türkiye’den ithal edilen mallar için tam beyanname verilmesi ve gümrük vergilerinin ithal noktasında ödenmesi zorunlu olacaktır. AB’den BirleÅŸik Krallığa ihraç edilen mallara yönelik gümrük prosedürleri, AB ülkeleri için altı aylık bir süre içerisinde aÅŸamalı olarak uygulanacaktır.” ifadelerini kullandı.
Brexit ’in Türkiye’ye olan avantajlarını ve dezavantajlarını anlatan Tekcan, ÅŸunları söyledi:
“Sürecin avantajları; İkili iÅŸbirliÄŸinin artması, gümrük birliÄŸi dışındaki alanlarda da serbest ticaretin gerçekleÅŸmesi, coÄŸrafi yakınlık, düÅŸük ulaşım maliyetleri, pandemi sonrası Türkiye’nin alternatif olması, karşılıklı yatırım olanakları, tedarik zincirinin olmasıdır. Dezavantajları ise; henüz STA yapılamaması, gümrük birliÄŸi avantajının kaybedilmesi, AB menÅŸei uygulamaları, BirleÅŸik Krallık’ın üçüncü ülkelerde serbest ticaret anlaÅŸması yapması, vize sürecindeki deÄŸiÅŸikliklerdir. Bu konuda ülke ve sektörü tanıtıcı etkinliklerin artırılarak, kurumsal iÅŸ birlikleri, sertifika ve belgelendirme süreçleri, pazarda kurumsallaÅŸma, firma odaklı alım heyeti organizasyonları, etkin sektör ticaret heyet organizasyonları, yurtdışı lojistik merkezlerinin geliÅŸtirilmesi gibi organizasyonların yürütülmesi önem arz etmektedir.”