
Enerji fiyatlarında küresel çaplı anormal artışlar, gıda başta olmak üzere birçok sektörde direkt olarak nihai tüketiciye varıncaya dek uzun bir zincirde telafisi zor zararlara yol açıyor. Her ne kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması için küresel ve yerel bazlı teşvik motivasyonlu çalışmalar yürütülse de bu alanda arzın, talebi karşılamaya yeterli olmadığı ortada.
Böyle bir fotoğraf varken Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’ya hizmet veren Uludağ Enerji Grubu, kabuğunu değiştirme yolunda dikkati çeken hamleler yaptı. Konuşmasında ağırlıklı olarak ‘sürdürülebilirlik’ vurgusu yapan Uludağ Enerji CEO’su İsmail Ergüneş, ‘Kesintisiz Enerji, Kesintisiz İletişim’ mottolarını bundan böyle ‘Hayata Güç Veriyoruz’ olarak değiştirdiklerini söyledi. Bu kurumsal kimlik ve motto değişikliklerinde, 29 Mart’ta Limak Holding şirketi Uluğ Elektrik’in (Uludağ Elektrik) yüzde 100 hissesinin sahibi olan İngiliz altyapı yatırım fonu Actis’in, yenilenebilir enerji piyasasına yönelik hedefleri ve küresel sürdürülebilirlikte liderlik vizyonunun etkili olduğu anlaşılıyor.
5 milyon kişiye hizmet veren, 3,5 milyon abonesi olan Uludağ Enerji’nin kesintiler konusunda çok iyi olduğunu, kayıp-kaçak oranı açısından da en düşük oranlara sahip olduğunu açıklayan CEO Ergüneş, bu yılki yatırım yükümlülüklerinin de 1,2 milyar TL olduğunu belirtti. Bu yükümlülük için de ulusal ve yerel kurum-kuruluşların yanı sıra Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla da görüşme halinde olduğunu ifade etti.
Geçen yıl 350 TL olan elektrik megavat fiyatının bugün 2 bin 700 TL'yi gördüğünü söyleyen ve bu rakamlar ışığında elektrik tarifesinde fiyat artışının kaçınılmaz olduğu mesajını veren Ergüneş, “Para politikalarının yapamadığını enerji politikaları yaptı. Bunu en net şekilde gıdada görüyoruz” sözleriyle firmalarının yatırım planlamasında yenilenebilir enerjiye önemli pay ayıracağını dile getirdi. Artan enerji ihtiyacı, sadece bu firma özelinde değil tüm dünyada daha fazla yatırım yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Keza aşırı talep nedeniyle güneş enerjisi sistemi (GES) panel üreticilerinin panel yetiştiremediğini anlatan Ergüneş, 4-5 yıl içinde şebeke ve üretim anlamında çok farklı bir portföyün ortaya çıkacağını düşünüyor.
Kurumsal kimlikle ilgili basın toplantısı sırasında sohbet ettiğim Uludağ Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce’den de Actis’in ülkemizde özellikle yenilenebilir enerji yatırım potansiyeline odaklandığını öğrendim. Bugüne kadar 14 önemli sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini de belirten Yüce, milyonlarca kişiye ulaştıklarını anlatırken çok mutlu olduklarını da söyledi. Bu noktada firma, sürdürülebilirlik odaklı projelere devam edecek. Anlayış ve işleyiş değişse de 10-12 yıldır çekirdek iletişim kadrosunu koruyan Uludağ Enerji, en çok haber çıkan ve sosyal medyada en çok takip edilen enerji firması unvanını pekiştirerek devam edecek görünüyor.
Tüm bu bilgiler arasında en değerli olanı, yabancı yatırımcının ülkemizi seçiyor olması. 2036’ya kadar Uludağ Enerji’deki varlığı devam edecek olan Actis, imaj değişikliğinin yanı sıra firmanın enerji yatırımlarına bakışında köklü değişimleri beraberinde getirecek. 50’den fazla ülkede 100’den fazla yatırımı olan grup, öyle görünüyor ki sadece elektrik dağıtım işiyle yetinmeyecek ve çok uzak olmayan bir zamanda Türkiye yenilenebilir enerji piyasasında hatırı sayılır bir paya sahip olacak.