
Bursa UludaÄŸ TTO kuruluÅŸu ULUKOZA’nın saÄŸladığı mentörlüklerle tamamen yerli manyetik çekirdek üretmeye odaklanan giriÅŸimci Doç. Dr. Taylan GüneÅŸ, Türkiye’ye 5 yılda 1 milyar dolar girdi saÄŸlanmasını amaçlıyor.
ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde ÅŸirketleÅŸen TÜBİTAK 1512 TeknogiriÅŸim Sermaye DesteÄŸi Uygulayıcı KuruluÅŸu ULUKOZA’nın giriÅŸimcilerinden Yalova Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Taylan GüneÅŸ, tamamen yerli manyetik çekirdek üreterek elektronik sanayine önemli katkılar saÄŸlayacaklarını söyledi.
DAHA KALİTELİ VE UCUZ ÜRETİM
Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa UludaÄŸ TTO) kuruluÅŸu olan ULUKOZA’nın giriÅŸimcileri, geliÅŸtirdikleri proje ile dış ticaret açığını kapatmayı hedefliyor.
Manyetik çekirdeÄŸinin tamamına yakınının ithal edildiÄŸini vurgulayan Doç. Dr. Taylan GüneÅŸ, “Manyetik çekirdek; elektrik motorları, transformatörler, jeneratörler ve diÄŸer tüm elektronik devrelerde kullanılan bir malzeme. GeliÅŸtirdiÄŸimiz proje sayesinde manyetik çekirdeÄŸi daha kaliteli ve ucuz bir ÅŸekilde üreteceÄŸiz. Manyetik çekirdekler, ferrit ve çelik ile üretiliyor. Ülkemiz ise her iki ürün için de ithalatçı konumda. Yurt dışından geldiÄŸi için oldukça pahalı. Biz alternatif olarak manyetik çekirdeÄŸi, farklı bir alaşım ile daha kaliteli ve verimli nasıl üretebiliriz diye düÅŸündük. Yaptığımız araÅŸtırmalar sonucunda öncelikle nano kristal ÅŸeritleri üretip daha sonra ise manyetik çekirdeÄŸe dönüÅŸtürebilme imkânının olduÄŸunu gördük” diye konuÅŸtu.
HEDEF, 5 YILDA 1 MİLYAR DOLAR GİRDİ
Türkiye’de bu alanda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren bir firma olmadığını da dile getiren GüneÅŸ, “Hâlihazırda üretim aÅŸamasında olan ürünümüzü manyetik çekirdeÄŸe dönüÅŸtürmek adına iÅŸ fikrimizi ULUKOZA’ya sunduk ve onay aldık. Laboratuvarda yaptığımız denemeler sonucu manyetik çekirdekler elde ettik. Testlerini yaptık ve en kötüsünün bile piyasanın en iyisinden daha üstün verime sahip olduÄŸunu gördük. ÜrettiÄŸimiz malzemenin madenlerin tamamı Türkiye’deki tesislerde eritiliyor ve üretiliyor. Ülkemizin dış ticaret açığını kapatmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda iç piyasadaki ihtiyaca da karşılık vermeyi planlıyoruz. Ucuz ve kaliteli malzeme üretme olanağına sahibiz. Bu alanın pazar deÄŸeri, 1 milyar dolar. Biz de önümüzdeki 5 yılda ülkemize 1 milyar dolarlık girdi saÄŸlamayı düÅŸünüyoruz” ifadelerini kullandı.