USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
27 Aralık 2022 Pazartesi 16:22

Yerli otomobil TOGG 2023’ün ilk çeyreğinde satışa çıkacak

Yerli otomobil TOGG 2023’ün ilk çeyreğinde satışa çıkacak

TOGG Ceo’su Gürcan KarakaÅŸ, ilk elektrikli C segment SUV aracın 2022 sonunda üretim bandından indirileceÄŸini ifade ederek, “2023’ün ilk çeyreÄŸinde akıllı cihazlarımızın tanıtımına ve satışına baÅŸlarız” dedi.

Türkiye'nin Otomobili GiriÅŸim Grubu (TOGG) Gemlik Tesisi’nde, 27 Aralık 2019 tarihinde ‘YeniliÄŸe Yolculuk’ sloganıyla baÅŸlayan Türkiye’nin yerli otomobili sürecinin ikinci senesi münasebetiyle basın toplantısı yapıldı. TOGG Ceo’su Mehmet Gürcan KarakaÅŸ’ın yaptığı sunumda tesisten bataryaya kadar birçok konuda bilgi verildi. İlk elektrikli C segment SUV aracın, 2022 sonunda üretim bandından indirileceÄŸini belirten KarakaÅŸ, “2023’ün ilk çeyreÄŸinde akıllı cihazlarımızın tanıtımına ve satışına baÅŸlarız” dedi.
TOGG ile küresel boyutta bir rekabete hazırlanıldığını vurgulayan KarakaÅŸ, “Biz yarının teknolojisinden baÅŸlayarak aracımızı geliÅŸtirdik. Hibrit teknolojilerde eÄŸer ülkemizde yoksa biz bunların hepsiyle ilgili teker teker, dünyanın en iyileri kimse onlarla beraber, teknolojiyi hem anlayacak ÅŸekilde hem de bizim isteklerimiz doÄŸrultusunda geliÅŸtiriyoruz. İsteklerimizi biz belirliyoruz. Biz aracımızın üretiminden itibaren modülünü kendimiz yapıyoruz. Modülle beraber paket oluÅŸturmasını, ihtiyaç duyulan yazılımları artı araca entegrasyonu bizim tarafımızdan yapılıyor. Sadece paket üretiyor olmak açıkçası 500-600 kilogram ağırlığındaki bir ürünün sadece lojistik olarak bir yerlerden nakliyesini engellemek üzere yapılmış bir olaydır. Ama teknolojinin olduÄŸu hücresine kadar girebiliyorsak, yazılımlarını biz yapabiliyorsak o zaman bu iÅŸin teknolojisi de bizdedir demektir. Biz hala yeni nesil teknolojide ısrar ediyoruz. Küresel boyutta rekabete hazırlandığımızın altını çiziyoruz. Bunu ortaya çıkartırken de fikri mülkiyeti ve markası bize ait bir ÅŸirketten bahsediyoruz” diye konuÅŸtu.

“Gemlik’teki tesis Avrupa’nın en temizi”

TOGG’un Gemlik’teki üretim tesisi hakkında da konuÅŸan KarakaÅŸ, “Biz burada sadece bir üretim merkezi kurmuyoruz. Aynı çatı altında stil tasarımından, Ar-Ge’sinden, prototiplerinden, stratejik yönetim merkezinden ve denetim parkımızdan baÅŸlayarak bütünsel bir yaklaşımımız var. Bunun altını çizmek istiyoruz. Bunu yaparken de buranın ne kadar temiz, güzel bir bölge olduÄŸunu biliyoruz. Öyle de kalmasını istiyoruz. Bunu büyük bir gururla söylüyorum, Avrupa’nın en temiz tesisini, Gemlik’te inÅŸa ediyoruz. Uçucu organik bileÅŸenler Avrupa’nın 7’de 1’i, Çin’i çok fazla ÅŸeffaf olmadığı için bilmiyoruz ama baÅŸka bir yerde daha temizi yok. Zaten sıfır emisyonlu bir araç üretiyoruz. Tedarikçilerimiz ve iÅŸ ortaklarımızla düÅŸük karbon emisyonunu önemsiyoruz” dedi.
Marmara Bölgesi’nin deprem bölgesi olduÄŸuna dikkat çeken KarakaÅŸ, tesisin zeminini güçlendirmek için 6 ay çalıştıklarını dile getirerek, “Uzun bir süre yüzeyde bir ÅŸey görülmedi. ‘TOGG çalışıyor mu?’ soruları gelmiÅŸti. Çalışıyorduk ama yerin altında çalışıyorduk. Ülkemiz deprem bölgesi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde önemli fay hatları var. Zeminin güçlendirilmesi için biz 6 ay kadar, yeri delerek, 1 buçuk metre çapında 15-20 metre derinliÄŸinde zemin güçlendirme kolonu yerleÅŸtirdik. AÄŸaç kökü gibi salkım saçak yerin altına iniyoruz. 44 bin adet yerleÅŸtirdik. Bu metal kazıl çakma yöntemi deÄŸil, yeni bir teknoloji. Bunun için kullandığımız çimento, bin 500 metrekare taban alanında 50 katlı gökdelenlerden 67 tane düÅŸünebilirsiniz. Åžu an zemini güçlendirmek için kullanıldı. Biz kendi kayamızı o anlamda kendimiz yaptık” ifadelerini kullandı.

Fikri mülkiyetin önemine deÄŸindi

Yerli otomobilin fikri mülkiyetinin Türkiye’yi özgür kılacağının altını çizen Ceo KarakaÅŸ, “Aracımızla ilgili yüzde 51’lik yerlilik sözümüz var. Tesisimizde de her türlü hizmetimizde, her türlü çalışmamızda ülkemizin yetkinliklerini, becerilerini ve alt yapısını maksimize etmek üzere kullanıyoruz ve çalışıyoruz. Tedarikçiler seçimini tamamladıktan, mühendislik simülasyonları tamamlandıktan sonra iÅŸ ortaklarımızdan gelen ürünlerle beraber prototiplerin testlerini yapmaya baÅŸladık. Bu testlerin hepsi tamamen normlar çerçevesinde, dış dünyada profesyonel ÅŸirketlerde bu iÅŸ nasıl yapılıyorsa aynı o ÅŸekilde bu testleri teker teker hayata geçiriyoruz. İstanbul Park’ta Türkiye’de ürettiÄŸimiz prototipimizle 100 kilometreyi 4,8 saniyede yakaladık. Bu bizim verdiÄŸimiz sözlerden bir tanesiydi. Özgünlük, yerlilik, millilik. Bir tasarımın ya da cihazın fikri mülkiyeti bizimse bu bizi özgür kılar, bağımsız kılar. Åžu anlama geliyor; bir iÅŸ ortağını seçerken, bir tasarımı deÄŸiÅŸtirirken, birisine lisans verirken, bir ÅŸeyi bir yerde üretirken, ürettirirken, kimseye sormak izin almak zorunda deÄŸilsiniz. Bunu siz yapabilirsiniz, çünkü o yetkinlik sizde demek. O yüzden yüzde 100 fikri ve mülkiyetinin bizde olmasını çok önemsedik ve bu ÅŸekilde hareket ediyoruz. Adetsel bazda baktığımızda yüzde 75’i Türkiye’de, deÄŸerse bazda baktığımızda yüzde 51’i Türkiye’de üretiliyor. Henüz ülkemizde olmadığı için ithal etmek zorunda kaldığımız teknolojileri yavaÅŸ yavaÅŸ önem ve ihtiyaç derecesine göre, küresel rekabete fayda saÄŸlayacak ÅŸekilde planlıyoruz ve hayata geçireceÄŸiz” dedi.

Åžarj alt yapısı için ÅŸirket kuruldu

“Yeterince hızlı bir ÅŸekilde hücresini, bataryasını, teknolojisini kendisi geliÅŸtiremeyen, sahibi olamayan ÅŸirketlerin ciddi bir sıkıntısı olacak. Avrupa yeterince hızlı bir ÅŸekilde hücre üretimi artıramazsa, bir kenara yazın, bugün çip krizi olduÄŸu gibi hücre krizi de olacak” diyerek sözlerini sürdüren KarakaÅŸ, “Biz de en son yönetim kurulumuzla beraber oturduk, ÅŸarj alt yapısında bizim de katkımız olması gerektiÄŸini düÅŸündük ve o anlamda da TOGG Akıllı ve Hızlı Åžarj Çözümleri A.Åž. adlı bir ÅŸirket kurarak hazırlıklarımıza baÅŸladık. Bu yeni bir bilgi. Nihayetinde bizim araçlarımızın pazara lansmanında ülkemizde, bir ucundan bir ucuna gitmek için ihtiyaç olan hızlı ÅŸarj alt yapısının oluÅŸması için olan kararlılıkla biz de katkıda bulunmak istiyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

TOGG’da 469’u mühendis, 700 çalışanın bulunduÄŸunu belirten KarakaÅŸ, kadın çalışan oranının ise yüzde 25 olduÄŸunu sözlerine ekledi. KarakaÅŸ, dahili hedeflerinin ise kadın istihdamında yüzde 30’un üzerine çıkmak olduÄŸunu vurguladı.
Sunumun ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan KarakaÅŸ, 2023’ün ilk çeyreÄŸinde yerli otomobil TOGG’un satışa sunulacağını ifade ederek, “Seneye bu vakit buraya geldiÄŸimizde buradaki tesisin seri üretim için süreçlerinin dondurulmuÅŸ olduÄŸunu, bunun yanında orada üretilen araçlarla sertifikasyon testlerine üretim yapıldığının veya gönderildiÄŸini görmüÅŸ olacağız. Hedefimiz kasımda bu iÅŸi tamamlamak. 10 Kasım’da tamamlamak için aÄŸustosun başında bizim deneme üretimlerine baÅŸlamış olmamız lazım. Deneme üretimlerine aÄŸustosun başında baÅŸlayabilmemiz için, haziranda buradaki tesisin, ekipmanın, alt yapısının kurulmuÅŸ olması lazım. Önce istasyonlar teker teker ve birleÅŸerek devreye alınıyor. Haziranda da bu sürecin bu ÅŸekilde tamamlanabilmesi için buradaki binanın kaba inÅŸaatının tamamlanması gerekiyor. Bunların hepsi planlandığı ÅŸekilde gidiyor. Bir gecikme bizim için ÅŸu an yok. Tahminimiz 2023’ün ilk çeyreÄŸinde bu süreç tamamlanır. Biz de 2023’ün ilk çeyreÄŸinde süreç tamamlandıktan sonra, akıllı cihazlarımızın lansmanına, satışına baÅŸlarız” dedi.