USD/TRY ABD DOLARI / TL
Alış    Satış
EUR/TRY EURO / TL
Alış    Satış
GBP/TRY STERLİN / TL
Alış    Satış
GAU/TRY GR ALTIN / TL
Alış    Satış
12 Aralık 2021 Pazar 12:27

Zeytin üreticilerine destek

Zeytin üreticilerine destek

Kent genelinde faaliyet yürüten 4 tarımsal kalkınma kooperatifine Mersin BüyükÅŸehir Belediyesi zeytin boylama makinesi desteÄŸi verildi.

DesteÄŸe iliÅŸkin BüyükÅŸehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi koordinesinde teslim edilen zeytin boylama makineleri, zeytin üreticilerinin hem maliyetlerini asgariye indiriyor hem de zamandan tasarruf saÄŸlıyor. YoÄŸun iÅŸ gücünü hafifleten, saatte 2 bin kilo zeytini eleyebilen zeytin boylama makinelerinden biri de Tarsus’ta bulunan S.S. Hacıhamzalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine teslim edildi.

“VermiÅŸ olduÄŸumuz makine saatte 2 ton kapasitelidir”
BüyükÅŸehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nde görevli ziraat teknikeri Ramazan Üredi, “Üreticilerimiz vermiÅŸ olduÄŸumuz katkıyla bahçede topladıkları zeytinleri el deÄŸmeden, kaliteli bir ÅŸekilde boylarına göre sınıflandırıyorlar. Bu sayede hem iÅŸçilikten hem maliyetten hem de zamandan tasarruf ediyorlar. VermiÅŸ olduÄŸumuz makine saatte 2 ton kapasitelidir. Üreticimiz 1 ton zeytin elediÄŸi zaman bu makineyle bin 500 lira karları oluyor. Bu sayede üreticilerimizi hem girdi maliyeti hem eleme maliyetinden kurtarmış oluyoruz. Bu yıl toplamda 4 adet zeytin boylama makinesi verdik. Bunlar Tarsus Hacıhamzalı, Sucular Mahallesi, Silifke Kargıcak Mahallesi, Mut Üreticiler BirliÄŸi Kooperatifi” dedi.

“Bu makineyle çevre köylere de hizmet veriyoruz”
Hacıhamzalı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi BaÅŸkanı Ayhan Özer, makineyi çevre mahallelerde bulunan üreticilerin de kullandığını kaydederek, “Zaman içerisinde ihtiyacımız olduÄŸundan dolayı, köy adına muhtarımızın aracılığıyla Belediye BaÅŸkanımız Vahap Seçer’den zeytin boylama makinesi talebinde bulunduk. Kendilerine çok teÅŸekkür ediyoruz, gönderdi ve kullanıyoruz. Aynı zamanda bu makineyle çevre köylere de hizmet veriyoruz. Göçük, Kızılçukur, Albeyli, Sıraköy, Muhat ve Hacıhamzalı’nın bütün halkı zeytinini getirip burada boylama makinesinde boyluyor. Biz de kooperatif olarak, hiçbir üreticiden ücret talep etmeden bu hizmeti veriyoruz" diye konuÅŸtu.

“Boy boy seçiyoruz, istek olunca da satıyoruz”
Zeytin üreticisi kadınlardan Zeynep Özer, makine sayesinde iÅŸlerinin çok kolaylaÅŸtığını söyleyerek, “Eskiden zeytinleri ellerimizle seçiyorduk, savanların üzerine döküyorduk. Ama ÅŸimdi makinemizi gönderdi. Boy boy seçiyoruz, istek olunca da satıyoruz. Zamandan faydalanıyoruz, akÅŸam geliyorduk, yorgun yorgun seçiyorduk eskiden. Ama ÅŸimdi makinemize döküyoruz, evimize gidiyoruz, zamanımızı da hiç öldürmüyoruz” ifadelerini kullandı.